Ken Vedsegaard · Alt omkring ‘Hamlets Stjerne’ ligger mit hjerte nært

Af Susanne

Skuespiller Ken Vedsegaard skal den 28. februar og frem til den 17. marts spille en skuespiller, der skal spille Hamlet i stykket ‘Hamlets Stjerne’. Hamlet foregår som bekendt på Kronborg, og det bliver også på det ikoniske slot, at ‘Hamlets Stjerne’ opføres. Stykket er lidt af en thriller med skjulte lag. Vi har talt med Ken Vedsegaard, som vi i sin tid lærte at kende i blandt andet Søren Kragh Jacobsens dejlige film ‘Guldregn’ og den meget populære tv-serie ‘Krøniken’. Siden har vi oplevet Ken Vedsegaard i en masse andre roller på dansk film, tv og teater, og senest i afdeling Q-filmen ’Den grænseløse’. 

Men først lidt om stykket ‘Hamlets Stjerne’. En skuespiller bliver tilbudt at spille Hamlet på Kronborg, og undervejs i arbejdet med rollen opdager han skjulte lag i manuskriptet, som trækker ham ind i en anden dimension og samtidig viser ham vej til Hamlets Stjerne og den verdensberømte danske astronom Tycho Brahe. Forestillingen fører publikum med ud på en dunkel rejse ’bag sløret’ til et tusmørkeland, hvor det kendte møder det ukendte, som blandes sammen til nye forståelser og erkendelser af Shakespeares geni, som ikke kan indfanges i hans billede, men i hans ord. Hamlets Stjerne er en historie om menneskers stræben efter magt, berømmelse og rigdom for enhver pris, der, næsten som en naturlov, udvikler sig i en skæbnesvanger retning og ændrer karakter til noget uhyggeligt.

Da vi beder Ken Vedsegaard om at uddybe handlingen, vil han nødigt fortælle mere:

”Jeg vil helst ikke afsløre for meget, da det er noget af en thriller, hvor man ikke bør vide, hvor det ender. Vi skal jo have folk ind i teatret i Kronborg Slot og se stykket, og så vil det være synd at fortælle for meget om den foruroligende og fascinerende historie. Men jeg kan sige så meget, at skuespilleren opdager nogle nye spor i stykket – blandt andet nogle ting, der peger hen imod Tycho Brahes død, som er omgærdet af en vis mystik. Han ser nogle sammenhænge, om hvad der egentlig foregik, og det går op for ham, at det hele kan ses som billedet på alle historierne, om at Tycho Brahe muligvis blev myrdet. Som bekendt døde Tycho Brahe af nyresvigt, og man fandt store mængder af kviksølv i hans efterladenskaber. Begge omstændigheder kan teoretisk pege henimod et giftmord.”

”Det foregik alt sammen for næsten 500 år siden, og vi ved ikke noget konkret om hans død, men skuespilleren i ‘Hamlets Stjerne’ kommer på sporet af det og bliver godt sovset ind i universet omkring den danske astronom. Tycho Brahe opdagede den nye stjerne Stella Nova i 1572, hvilket var meget banebrydende dengang. Det var et paradigmeskifte i forhold til astronomien, og det er jo også det paradigmeskifte, som Shakespeares skuespil ‘Hamlet’ handler om. I skuespillet er Hamlet netop kommet hjem fra Wittenberg – hvor Tycho Brahe også studerede på et tidspunkt – og han tager en masse nye tanker med tilbage til Kronborg. På den måde er der nogle fællestræk, og det er også sådan, at vores skuespiller i stykket opfatter tingene.”

En dansk verdensstjerne

Hvad var det, der var så særligt ved Tycho Brahe?

”I sin tid var Tycho Brahe noget af en superstjerne, der af Frederik 2. fik en bolig og et observatorium på øen Hven samt en særlig status med en enorm økonomisk støtte. Det skiftede dog, da Frederiks far, Christian 4., kom til, og
i 1597 søgte astronomen til udlandet for at arbejde videre. Men i de år var han måske den mest kendte dansker i
hele verden.”

Du skal spille en skuespiller, der skal spille Hamlet. Har du nogensinde selv spillet Hamlet, og hvad er dit forhold til Shakespeare?

”Det har jeg faktisk, men dog i en alternativ udgave, nemlig Tom Stoppards stykke ’Rosenkrantz og Gyldenstjerne er døde’. I stykket, som er også er filmatiseret med Gary Oldman og Tim Roth, spiller jeg den ikoniske rolle som den danske prins. Men jeg har ikke spillet Hamlet i Shakespeares ‘Hamlet’. Jeg har ikke spillet Shakespeare så meget, men jeg har læst en masse og er meget glad for hans værker. Som så mange andre skuespillere også er.”

Ét menneske alene kan ikke stå bag så meget

Hvad er det, Shakespeare kan? 

”Han kan så mange ting, og der er faktisk dem, der mener, at han ikke var en person, men at det i virkeligheden var et skrivekollektiv, der skrev under navnet Shakespeare. Folk mener, at ét menneske alene ikke kan stå bag et forfatterskab, der er så omfattende  og indeholder så meget viden. Så der er også et mysterie her! Shakespeare beskæftiger sig med eviggyldige tematikker, som er meget eksistentielle i forhold til, hvad det er at være et menneske, og hvilken verden vi lever i. Der er utroligt mange lag i hans forfatterskab. Det spænder lige fra det mindste menneskelige vilkår, vi alle sammen kan nikke genkendende til, til de største dramaer, følelser og politiske konspirationer. Det er helt utroligt omfattende. Der er altid noget nyt at gå på opdagelse i, fordi der er så mange lag i det.”

Det giver vel også noget ekstra, når du skal stå på Kronborg og opføre ‘Hamlets Stjerne’?

”Helt sikkert. Det er en fantastisk ramme. Der er en særlig energi deroppe, som jeg allerede mærker, når jeg nærmer
mig slottet. Det er svært helt at definere, hvad det er, men det er meget inspirerende.”
 

Stor udfordring som skuespiller

‘Hamlets Stjerne’ er en monolog, hvor du står alene på scenen. Er det ikke en kæmpe udfordring som skuespiller?

”Jo, det er det bestemt. Det er også første gang, jeg laver en monolog. Det er stor udfordring og en meget spændende opgave. Jeg knokler på med det hele, og der er ingen nemme løsninger. Men jeg er rigtig godt hjulpet at et smaddergodt hold omkring forestillingen. Lars Romann Engel, der har skrevet og instrueret stykket, har jeg et fremragende samarbejde med. Alle temaerne og konspirationerne er møgspændende, og da jeg personligt er meget optaget af historie, ligger alt omkring ‘Hamlets Stjerne’ i den grad mit hjerte nært.” 

Fascineret af Østre Anlæg

Ken Vedsegaard bor ikke for tiden på Østerbro, men han har boet her tidligere og er blandt andet meget fascineret af Østre Anlæg mellem Stockholmsgade og Øster Voldgade. Anlægget står nærmest, som da det blev etableret i 1871, med slyngede stier og bakket terræn

”Jeg boede lige ved siden af anlægget og har brugt meget tid der, også sammen med mine børn, da de var mindre. Der er noget, om ikke vildskab, så en meget mærkbar natur. Der er noget magisk over stedet, og jeg elsker at være der. Det er lidt en oase midt i byen. Det sætter gang i noget. På Østerbro synes jeg også, at Kastellet er et fantastisk smukt sted. Og så er Bopa Plads et møghyggeligt sted, hvor der er rart at være.” 

Hvad byder fremtiden ellers på?

”Der er nogle forskellige ting i luften, men der er endnu ikke noget, der er landet, så det kan jeg ikke rigtig fortælle om endnu. Men her og nu er det selvfølgelig ‘Hamlets Stjerne’, der fylder for mig. Jeg håber virkelig, at der kommer nogle publikummer op og deler det spændende stof med os. Der er i hvert fald stof til eftertanke og smæk for skillingen, det kan jeg love. Jeg glæder mig meget til at aflevere det til publikum,” slutter Ken Vedsegaard. 

‘Hamlets Stjerne’ får premiere den 28. februar på Thaliasalen på Kronborg 16, 1. sal og spiller frem til den 17. marts. Stykket spiller tirsdag – fredag fra kl. 19.00 og lørdag – søndag fra kl. 15.00 og varer 1 time og 30 minutter. 

Se mere på Hamletscenen.dk  

Related Articles