Bæredygtigt cykelværksted hjælper udsatte unge

Af Susanne

Hos virksomheden Buddhabikes på Emblasgade 175 på den gamle KTK-grund kan man få sin cykel repareret og købe ’nye’ brugte cykler af høj kvalitet. Selv om grundlægger Simon Nohrstedt Søndergaard flere gange i vores samtale understreger, at “de bare er et almindeligt cykelværksted”, er det ikke den opfattelse, jeg sidder tilbage med efter at have hørt om alt det gode arbejde, han og de øvrige ansatte i Buddhabikes udfører. De er nemlig en certificeret social-økonomisk uafhængig virksomhed, der tager udgangspunkt i et bæredygtigt arbejde med ægte genbrug samt en virksomhed, der hjælper socialt udsatte med at få et stykke meningsfuldt arbejde.

Buddhabikes samarbejder blandt andet med Askovfonden omkring udsatte unge og uddanner cykelmekanikere på mesterlærevilkår. Simon Nohrstedt Søndergaard fortæller, at han blandt andet startede virksomheden, fordi vi smider for meget ud i vores samfund: “Jeg synes, at vores smid-ud-kultur er en skam, så vi ville gerne gøre noget ved det i stedet for bare at være irriterede. Helt tilfældigt kom vi i snak med Askovfonden, der dengang,  tilbage hvor vi gik i opstartstanker, var ved at etablere sig på KTK-grunden mellem Nørrebro og Østerbro. Og det var et perfekt sted at etablere et cykelværksted. Samtidig ville vi gerne gøre noget for unge, der ikke har det svært nok til at bo på en institution, men som har det svært i deres dagligdag. As-kovfonden er en gammel fond, der gennem årene har gjort en masse for udsatte mennesker. Derfor var et samarbejde om stedet helt oplagt tilbage i 2015,” siger Simon. 

En lidt skæv profil

Derfor ansatte han nogle dygtige cykelmekanikere, som “måske har en lidt skæv profil”, som han formulerer det. På Buddhabikes’ hjemmeside skriver de – lidt humoristisk – at de ansatte, som ikke har en diagnose, måske burde ha’ en. 

“Vi er sgu alle sammen lidt småskøre, og det er helt fint. Det er ikke så vigtigt, om man har en diagnose eller ej; det vigtige er, at der er plads til at være den, man nu engang er,” fortæller han. Buddhabikes fik hurtigt etableret sig ved både at være en cirkulær virksomhed og et sted, hvor de hjælper udsatte. “En cirkulær forretningsmodel tager næsten altid udgangspunkt i, at det handler om at lave noget med hænderne og er et håndværk. Derfor er det oplagt, at vi ansætter dem, der ikke egner sig til videnstunge og stressende jobs, men er gode til at bruge deres hænder i stedet. De forskellige aspekter passer godt sammen,” mener Simon. 

Selv om han flere gange understreger, at de er et helt almindeligt cykelværksted, vil de dog ikke købe og sælge nye cykler. “Vi er ikke noget særligt. Det handler bare om lidt genbrug og om at tage hensyn til nogle helt almindelige mennesker, der måske ikke er plads til alle steder. På mange måder gør vi blot, hvad man også gjorde for 100 år siden. Kører på et lavteknologisk niveau, bruger vores hænder og reparerer tingene i baglokalet. Samtidig hygger vi os enormt godt sammen. Det ved jeg, at mange, der kommer her, sætter stor pris. Her er en ærlig stemning, og vores medarbejdere er for eksempel ikke bange for at sige til en kunde, at han eller hun af forskellige årsager ikke bør købe den cykel, som de kigger på. Det gør man ikke i en stor cykelkæde, gætter jeg. Her er en frihed til at være helt ærlig. Vi er os selv med alt, hvad det indebærer – også i forhold til kunderne,” påpeger Simon. 

En af hans vigtigste årsager til at starte Buddhabikes var at have en arbejdsplads, han synes om. “Jeg forelskede mig hurtigt i cykelmiljøet og -branchen. Her er en holdning om, at man nok aldrig bliver rig, når man er i branchen. Til gengæld synes man, at det er sjovt at være med. Vi vil selvfølgelig gerne tjene penge, men det tiltaler mig, at det er et godt sted at være. Statussymboler er ikke vigtige for mig, det er et godt arbejdsmiljø derimod.”  

Bæredygtigt genbrug

For Buddhabikes er bæredygtigt genbrug en stor del af drivkraften bag deres forretning. Et cykelstel og forgaflen, som er de største dele af en cykel, kan holde i op til 50-60 år, så der er i hvert fald ingen grund til at smide dem ud. Buddhabikes sælger nye cykelmodeller, hvor cykelstel og forgaffel måske er brugt, mens stort set alle øvrige dele er nye eller fuldstændigt renoverede. Cyklerne ser ud og kører som nye cykler, men der er en stor besparelse i CO2 ved at genbruge stel og forgaffel i høj kvalitet. At de er en genbrugsvirksomhed, er godt for miljøet, og at de også er en socialøkonomisk virksomhed, er godt for samfundet. At være en socialøkonomisk virksomhed går lidt under radaren herhjemme, mener Simon: 

“Når man opretter en virksomhed på Virk.dk, kan man tilkendegive, om man vil være en socialøkonomisk virksomhed og følge loven om socialøkonomiske virksomheder. Den siger grundlæggende, at man kan være en reel virksomhed, uafhængigt af det offentlige og støttekroner, men har et formål, der ikke er økonomisk, og at et eventuelt overskud skal reinvesteres. Det burde være mere synligt. Det er en almindelig virksomhed på almindelige vilkår, man har bare taget et valg om at lade være med at bruge pengene på bonusser og lignende, og i stedet reinvestere i virksomheden selv. Man kan faktisk godt tjene penge og samtidig gøre noget godt. Vi vil godt vise, at man kan gøre noget godt, få en OK løn og tjene lidt penge samtidig,” slutter Simon Nohrstedt Søndergaard.  

Se mere på www.buddhabikes.dk    


Buddhabikes · Emblasgade 175 · 2100 København Ø · Tlf. 53 87 20 02 · info@buddhabikes.dk

Related Articles