Vær godt forberedt til køb af andelsbolig

Af Susanne

Middelfart Sparekasse på Kalvebod Brygge 45 arbejder meget med finansiering af andelsboliger, og de hjælper og rådgiver kunderne med at komme godt i mål, uanset om de skal købe eller ejer en i forvejen. 

Andelsboligen er en populær boligform i København, især blandt de unge førstegangskøbere eller det lidt ældre segment, som sælger deres hus og flytter i lejlighed. Populariteten skyldes blandt andet, at boligformen, hvor man er en del af en andelsboligforening, er en del billigere end ejerboligen. Det er et marked, der er meget individuelt, og hvor god rådgivning kan gøre en stor forskel. Middelfart Sparekasse, der fik en ny flot afdeling i København i 2023, arbejder med lån til andelsboliger som en meget central del af deres bankdrift, siger Mads Lustrup, afdelingsdirektør i Middelfart Sparekasse i København:

 “Når man køber en andelsbolig, er det særdeles vigtigt, at man får kigget på andelsboligforeningen. I København er de fleste andelsforeninger sunde og veldrevne, men der findes også foreninger, som ikke er i en så god stand. Når man ønsker at købe en andelsbolig, vil vi derfor meget gerne hjælpe med at kigge foreningen igennem. I en andelsbolig har man fastsat, hvad boligen må og skal koste i modsætning til en ejerbolig, hvor det er markedsprisen, der sætter prisen. Det er der ikke i en andelsbolig på samme måde, og mange kan være usikre på, om det er en god handel i længden eller ej. Her kan vi træde til som de velkvalificerede rådgivere; det er nemlig altid en god ide at bruge lidt ekstra tid på at vurdere, om andelsboligen er et godt køb, eller om man skal holde sig fra den,” fortæller Mads Lustrup.  

God forberedelse vigtig

På ejerboligfronten er det relativt enkelt for den enkelte at gennemskue priserne, mens det kan være noget mere vanskeligt på andelsboligfronten, da priserne er så individuelle. Derfor beder Middelfart Sparekasse sine kunder om at sende dokumentation om andelsboligen som det første. 

“Andelsboligmarkedet er attraktivt, så man har ofte ikke lang tid til at beslutte sig, hvis der er en ledig bolig. Der er mange om buddet, og hvis man som potentiel andelsboligkøber er godt forberedt, står man bedre rustet i kapløbet. Det handler om god forberedelse inden og under processen og at være klar til at slå til. Hvis man kan vise, at man er godkendt af sit pengeinstitut, er der større sandsynlighed for, at man bliver valgt af sælger end alle mulige andre,” påpeger Mads Lustrup.  

Start eventuelt i det små

Et andelsboliglån finansieres ved hjælp af et bank- eller sparekasselån, så det er det klassiske banklån, der står bag. Er man ung førstegangskøber, starter man typisk i de små andelslejligheder, da det ofte er indgangsvinklen til at komme ind på markedet. 

“Vi anbefaler somme tider, at vores kunder starter i en andelsbolig, som måske er lidt lille og for eksempel ligger i stuen, da det er en måde til at få foden inden for markedet. Mange af de mere attraktive andelsboliger, der ligger på 2., 3. eller 4. sal skifter som oftest andel via en intern venteliste, da der tit er et system for, hvordan man sælger sin andelsbolig. Og det foregår ofte internt. I en andelsforening kan der være en hurtig udskiftning af andelsboligerne, så at starte småt kan være en rigtig god investering,” siger Mads Lustrup som eksempel på Middelfart Sparekasses rådgivning på andelsboligmarkedet. 

Passer det til ens liv?

I dialogen med kunden om priser, ønsker m.v. spørger Middelfart Sparekasse også gerne ind til, om vilkårene passer til der, hvor man er i sit liv. 


“Er andelsboligkøbet en form for nedsparring, hvor man vil sidde billigst muligt, fordi man har noget formue med sig? Eller er man ung og under uddannelse, og hvilken løbetid skal lånet have? Hvor længe skal man bo der? Det er det forløb, hvor vi er og gerne vil være en aktiv medspiller. Hvis man ønsker at stå så godt som muligt ved et andelsboligkøb, bør man aftale et besøg med os, så vi kan sørge for, at man er rigtig godt forberedt. Andelsboligforeningerne er meget individuelle, så god forberedelse er ekstra vigtig her,” påpeger afdelingsdirektøren.  

Det er også vigtigt at tjekke, om det er den rigtige løsning, man har som eksisterende andelsboligejer. Hvad betaler man i rente? Hvor lang er løbetiden? Skal man ændre det til et nedsparringslån? Det ‘værste’, der kan i ske i tilfældet med at kontakte Middelfart Sparekasse København, er at få at vide, at man har den helt rigtige løsning. Og hvis man ikke har det, få tilbudt en ny og bedre løsning, fortæller Mads Lustrup:

Generelt er andelsboligen en god løsning, men man skal i visse tilfælde være opmærksom på nogle faldgruber. For os handler det meget om individuel rådgivning, og om at man besøger os for at få den bedste rådgivning i forhold til der, hvor man står i sit liv og med boligen.

Middelfart Sparekasse Kalvebod Brygge 45 · Tlf. 76 20 05 47 · mail: mlu@midspar.dk · www.midspar.dk/kbh

Related Articles