Specialister inden for køb og salg af sommerhuse og flexboliger

Af Susanne

Hvis du går i overvejelser om at købe et sommerhus eller en flexbolig, er en velkvalificeret rådgivning uhyre vigtig for, at du kan føle dig tryg og sikker hele vejen gennem processen. Monrad Law er et advokatfirma med speciale inden for fast ejendom, og de har mange sager om bl.a. køb og salg af sommerhuse.

Under coronanedlukningen blev sommerhuse nærmest revet væk, og vi oplevede store prisstigninger over hele landet. Derfor kan det være relevant at kigge andre steder hen, hvis man ønsker sig en attraktiv fritidsbolig, hvor man kan slappe af og nyde livet. En sådan mulighed er flexboligen. Det er en relativ ny mulighed for at købe et helårshus, der kan ligge i en by, ved kysten eller på landet. Man kan få registreret helårshuset som en flexbolig, så man kan benytte det som en fritidsbolig, fortæller advokat Søren Bang Monrad, advokat og indehaver af advokatfirmaet Monrad Law.

“Der bliver solgt stadig flere flexboliger herhjemme. I kommuner som Vordingborg, Lolland, Guldborgsund, Langeland, Bornholm m.fl. er salget støt stigende. I 2021 lå salget i hele landet på 2800 flexboliger, hvilket er en stigning på 17 procent i forhold til året før. En af de gode ting ved flexbolig, er, at man kan gøre det billigere sammenlignet med at købe et sommerhus. Når man køber helårsboligen, er det huset, der får tilladelsen til at være flexbolig. Så hvis man ønsker at sælge boligen på et senere tidspunkt, kan man sælge den som en flexbolig. Og man kan få en god rabat i forhold til et sommerhus, så det er absolut et alternativ, man bør overveje, hvis ens tanker og drømme går i retning mod en fritidsbolig,” siger Søren Bang Monrad.

Godt med rådgiver på sidelinjen
Uanset om man køber en flexbolig eller et sommerhus, er det en rigtig god ide at have en rådgiver med på sidelinjen, som kan give gode råd omkring købet. Der er nemlig mange ting, der skal med i betragtningerne, også selvom det er et relativt lille sommerhus. Der kan eksempelvis være ulovlige bygninger på grunden, f.eks. i form af små udhuse, der har været benyttet som et anneks eller gæstehytte uden at være registreret som sådan. “Det er noget af det, en advokat kan være med til at afklare. Et andet forhold er, om der er behov for at tegne en ejerskifteforsikring. For det er der nemlig ikke altid i forbindelse med et sommerhus. Det er en konkret vurdering fra sag til sag. Endelig er der skattemæssige forhold. Hvis man går i udlejningstanker via et bureau, skal man være opmærksom på, at de første 43.200 kr. er skattefri, så der er nogle ganske gunstige regler i henhold til at udleje sommerhuset,” siger Søren Bang Monrad.

Uanset hvad man påtænker at gøre inden for køb og salg af et sommerhus eller en flexbolig, kan Monrad Law hjælpe. De har i gennem 10 år udelukkende beskæftiget sig med rådgivning om fast ejendom, herunder køb og salg, tvister, retssager m.v. De har mange sager om køb og salg af sommerhuse og er cirka indover 200 overdragelser om året. “Når folk køber fast ejendom, laver vi et notat til dem, så de kan se, hvad det er, de køber samt vores anbefalinger til diverse betingelser for handlen. Der er næsten altid behov for nogle betingelser, det kan være en garanti for sælger, det kan være, man skal have yderligere oplysninger, have sælger til at udbedre noget eller et afslag i prisen. Vi rådgiver både på dansk og engelsk, da vi har en del engelsktalende kunder,” fortæller Søren Bang Monrad.
Undersøg forhold omkring ejerskifteforsikring Rådgivningen omfatter også ejerskifteforsikringer og hvilke selskaber, man bør holde sig fra, eller hvilke man bør kontakte for at få et tilbud, forklarer han. “Men som nævnt er det meget vigtigt, at man undersøger, om det overhovedet er nødvendigt at tegne en ejerskifteforsikring. Et sommerhus har jo en relativ enkel bygnings-konstruktion i forhold til et helårshus. Men vi anbefaler altid vores klienter, at de tager en byggesagkyndig med ud, hvis de overvejer at købe et sommerhus. Også selvom der foreligger en tilstandsrapport. Det er for at få et overblik over, hvor meget det koster at få udbedret de ting, der eventuelt skal laves. Og hvor kritisk det er. Derudover rådgiver vi også om finansieringen.”

Det kan for eksempel være, at der er nogle fordelagtige lån i huset, som køber kan overtage. Monrad Law kigger også alle byggesager igennem, servitutter, lokalplaner, alt der vedrører den lokale grundejerforening m.m. De går simpelt hen alt igennem i forbindelse med køb og salg af fast ejendom, uanset om det er flexbolig eller sommerhus.

Så hvis man går i overvejelser om at købe eller sælge, eller blot søger juridisk rådgivning inden for området, bør man tage kontakt til Monrad Law, som er erfarne specialister inden for køb og salg af fast ejendom.

Sommerhussalg eksploderede
Rigtig mange danskere valgte at investere i et sommerhus under coronapandemien. Salget eksploderede nærmest, men i en nylig undersøgelse, hvor 1080 nye sommerhusejere er blevet spurgt, om de har fortrudt købet, viste svarene efterfølgende, at hele 52 procent af dem har fortrudt købet. Mange har fundet ud af, at de ikke bruger sommerhuset så meget, fordi de hellere vil ud og rejse, eller fordi de ikke orker at bruge tid på huset og haven. “Man kan godt forestille sig, at der i løbet af i år vil komme en del sommerhuse til salg. Jeg og mange andre forventer derfor, at priserne vil falde. Det kan blive nogle ganske kraftige prisfald, så den kommende periode kan være et ualmindeligt godt tidspunkt at begynde og kigge på et sommerhus,” forudser Søren Bang Monrad.


Monrad Law · Frederiksborggade 5, 1. sal · 1360 København · Tlf. 61 66 08 33 · www.monradlaw.dk

Related Articles