Når ude er bedst

Af Susanne

Mange danskere har i de seneste år valgt at opgradere uderummet for at skabe den rigtige stemning og forlænge sæsonen. Tendensen går mod højere kvalitet og større fleksibilitet.

Hver gang kalenderen går fra vinter- til sommertid, står mange af os på spring for at nyde forårssolen på terrassen. Uderammerne skal være i orden, og salget af produkter til udendørslivet slår alle rekorder. Fleksibilitet og kvalitet er i fokus, når livet i det fri skal opgraderes. En tydelig international tendens, der også er slået igennem herhjemme, er at udstyre terrassen og havearealet med luksusprodukter i topkvalitet og lækkert design, så terrassen bliver som en udendørs stue eller et loungeareal. Konsekvensen er, at havemøbler skifter karakter til udendørsmøbler, at den klassiske grill opgraderes til et eksklusivt udekøkken, og at alt andet udstyr også løftes i niveau og design.

Inspirationen kommer fra de sydeuropæiske lande, hvor klimaet mere naturligt lægger op til at være udendørs, men med de rette produkter kan stemningen også skabes i Danmark, hvor de lyse sommernætter giver oplevelsen en ekstra dimension.

Med andre ord er kvalitetstid på terrassen lig med lune aftener, og derfor vælger kvalitetsbevidste danskere i stigende grad – om vi så må sige – at varme op udendørs. Salget af elektriske terrassevarmere steg i 2021 med 40 procent, oplyser danske Solamagic Scandinavia, der leverer et bredt program af eksklusive varmelamper. Med en god elbaseret varmelampe bliver udelivet mere civiliseret. Den diskrete, infrarøde varme gør det f.eks. muligt at servere mad udendørs, uden at hele selskabet skal være klædt i termotøj fra top til tå eller klemme sig sammen om et bålfad. Moderne elektriske terrassevarmere er ovenikøbet mere klimavenlige og koster en brøkdel i drift sammenlignet med traditionelle gasdrevne modeller.

Bella notte
Lune nætter er en luksusvare herhjemme. Antallet af tropedøgn, hvor temperaturen ikke kommer ned på eller under 20,0°C i løbet af et døgn, var forsvindende lille i 2021 (~0,03). Tiendedele af sommer-/tropedøgn registreres, når kun dele af Danmarks areal har sommer-/tropedøgn. Der er dog store lokale forskelle på antallet af lune nætter. I 2020 havde Gentofte og Lyngby-Taarbæk 17 lune nætter, men kun fire i sommerferien. I den anden ende af skalaen oplevede borgerne på Frederiksberg kun tre lune nætter, og ingen af dem lå i industriferien. Med det rigtige udstyr på terrassen kan antallet af lune nætter heldigvis løftes markant.

Når det gælder møbler, glider terrassen også mere og mere sammen med spisestuen. Polstrede udendørsmøbler er populære som aldrig før, og materialerne er vandafvisende, klarer stærk sol og er skabt til at være ude gennem hele sommeren. Et eksempel er belgiske Royal Botania, der i 2020 introducerede den polstrede lænestol Calypso 55. På grund af dens succes blev det i 2021 til en serie med en barstol, en lav liggestol og kompakte bænke med to og tre sæder. De polstrede møbler kommer som regel med aftagelige hynder eller betræk, så de let kan rengøres og opbevares gennem vinteren.

Madlavningen er også i fokus. Tilberedningen må gerne være mobil og social, og derfor er en gasgrill som BeefEater i høj kurs lige nu. Producenten bruger alle sine erfaringer fra hjemlandet Australien, hvor der ofte grilles med åbent låg. BeefEaters modeller kan dog også lukkes, hvilket er praktisk ved større stege, eller når en kylling skal køre rundt på et elektrisk styret rotisseri. Modelprogrammet spænder vidt, men det eksklusive valg er topmodellen Profresco Proline 6 Quatro med seks brændere, køleskab, vandhane, vask og en stor grill med låg, der forvandler grillen til et smukt udekøkken.

Selvom aftenerne bliver lysere, kan der stadig være brug for ekstra lys for at holde gang i selskabet. Så er det godt, at udbuddet af ledningsfri lamper vokser, selv med klassikere som Panthella og Flowerpot fra Verner Panton. Begge modeller laves nu uden generende ledninger i en tæthedsgrad, så de kan flyttes direkte fra skrivebordet og ud på terrassen.

Ligesom lys er musik med til at løfte stemningen på terrassen, og flere af de store højttalerproducenter har bærbare modeller til udendørsbrug. De kvalitetsbevidste forbrugere kaster sig lige nu over Bang & Olufsens nye Beosound Level, der med fem indbyggede højttalerenheder skaber et smukt lydbillede. Den mest populære model, Gold Tone med front i lys eg, er i skrivende stund i restordre over hele landet, men alternativt kan man vælge modellen Dark Grey.

Beosound Level tåler både regnvejr og støv, og designet peger mod en opbrydning af skellet mellem ude og indeliv på matriklen. Lagt ned kan den smukke højttaler sågar placeres som ’centerpiece’ i borddækningen. Hvis man på terrassen har et kedeligt hjørne eller vil skabe den helt rigtige stemning, er det en god løsning at samle krukker som et bed, der kan flyttes rundt efter behov. Et sådant krukkebed kan plantes med eksotiske palmer, farvestrålende blomster eller stedsegrønne buske, alt efter hvilken stemning der skal skabes, og bedet kan bruges som rumdeler og løbende ændres i løbet af sæsonen. Krukkebedet har desuden den fordel, at planter, der trives med forskellig vandmængde og i forskellige typer af jord, kan placeres tæt sammen i hver sin krukke og dermed skabe en unik helhed.

Med de mange nye muligheder for at nyde den danske sommer i haven og på terrassen er det på tide at omskrive et gammelt mundheld. Ja, hjemme er godt, men ude er bedst!

”En tydelig international tendens, der også er slået igennem herhjemme, er at udstyre terrassen og havearealet med luksusprodukter i topkvalitet og lækkert design“


SOLAMAGIC Solamagic.dk

Related Articles