Kebony gav nyt liv til arkitektens fiskerhus

Af Susanne

Minimal vedligeholdelse og en smuk patinering var blandt de faktorer, der fik arkitekt Jakob Faaborg Hattesen til at beklæde sit gamle fiskerhus med Kebony-træ. Det smukke resultat vil fremover blive brugt som referenceprojekt i hans egen tegnestue.

Da arkitekt Jakob Faaborg Hattesen forelskede sig i et knap 100 m2 stort fiskerhus i Espergærde tæt på skov og strand, var det nok mere beliggenheden end selve huset, han faldt for. Det gamle hus var fra 1898, så der var rigtig meget, der skulle gøres, inden det var værd at tage i brug. Derfor valgte han at gå radikalt til værks og beklæde huset med det smukke og stadigt mere populære kebony-træ.

“Jeg overvejede først en række andre facadeløsninger, før mit valg faldt på den skovfyr-baserede kebony-løsning. Jeg kikkede meget på, hvordan de forskellige træsorter patinerede, og det var egentlig en restaurant i Oslo, der overbeviste mig. Den var beklædt med kebony, som havde en helt speciel tekstur og en rigtig lækker sølvgrå overflade. Samtidig var patineringen opnået på meget kort tid. Derefter var jeg ikke i tvivl længere,” beretter Jakob Faaborg Hattesen.

Nedrivning ikke et alternativ
Tiden havde mere eller mindre stået stille siden 1970’erne i det gamle fiskerhus, så der var meget, der skulle gøres. Mange havde nok valgt at rive ned og bygge nyt. Men det var ikke et alternativ for Jakob, som selv udførte en del af renoveringsarbejdet sammen med sin svigerfar.

“Jeg er ikke så glad for bare at smide væk og købe nyt, så i stedet valgte vi en gennemgribende renovering med udvendig isolering og en helt ny spændende facade. Vi har tænkt bæredygtighed ind i byggeriet, da vi bevarer det eksisterende udtryk og den gamle karakter indvendigt, mens det udvendigt fremstår helt nyt. Så vi har bevaret de gamle synlige spær og det gamle murværk inde i huset. Desuden har vi etableret en atriumgård foran huset, som jeg nu benytter som tegnestue med meget højt til loftet og kik til både facade, skov og himmel,” siger Jakob Faaborg Hattesen. Fremover vil han bruge det forvandlede fiskerhus som referenceprojekt i hans egen tegnestue.

“Jeg startede min egen tegnestue, Faaborg Arkitekter, efter at have været ansat hos Kim Utzon Arkitekter i en årrække. I den forbindelse regner jeg med blandt andet at skulle tegne en del enfamiliehuse og sommerhuse, og her vil min egen bolig selvfølgelig være en reference,” fortæller han. Derudover tegner han også større projekter for både erhverv og for private.

Ekstremt formstabilt og langtidsholdbart
Hos Kebony, der leverer træ til projekter i over 30 lande, har man også noteret sig en stigende interesse fra privatkunder. Og spørger man country manager i Danmark, Mona Sørensen, om anledningen, peger hun på træets generelle kvaliteter: “Ud over at produktet selvfølgelig er FSC-certificeret og Svanemærket, er det også ekstremt formstabilt og langtidsholdbart. Det betyder kort og godt, at det ikke slår sig, som andre træsorter, og at vi kan give en meget lang garanti mod råd og svamp.” Hun tilføjer, at Kebony er skabt af helt almindelig skovfyr, som er imprægneret og modificeret med det biobaserede furfuryl-alkohol – et biobaseret restprodukt fra landbrugsaffald. “Dermed forædler vi i realiteten hurtiggroet blødt træ, så det får alle de hårde træsorters fine karakteristika. Det er en løsning, der er attraktiv for alle – også privatkunder,” siger Mona Sørensen. Se mere på kebony.com


Faaborg Arkitekter
Egevangsvej 7 · 3060 Espergærde · Tlf. 51 90 05 86 · jfh@faaborgarkitekter.dk · www.faaborgarkitekter.dk

Related Articles