Grønne oaser på Østerbro

Af Susanne

Marie Steenberger har boet i andelsforeningen på Strandboulevarden i 17 år. Hun havde ikke nogen familie, da hun for år tilbage startede i en lille lejlighed. Men i dag har hun og hendes familie tre andele på i alt 160 m2 fordelt på to etager. 

Da andelsforeningen vedtog at etablere altaner, fik alle andelshavere mulighed for at få én altan, og da hun har tre andele, blev det til tre altaner. ”Jeg er meget begejstret for, at vi fik altaner, men tænkte lige i starten, at tre måske er i overkanten. For når jeg har en altan, skal den indrettes ordentligt. Tendensen med, at den bliver et opbevaringssted for en kasse sodavand eller cykel, er ikke noget for mig. Men nu det virkeligt dejligt med de tre små uderum,” siger Marie. Hun har to altaner ud mod gaden og en mindre ind mod gården. Marie har sat sig for, at hun blandt andet skal have en masse forskellige planter på altanerne, så hun kan sanse deres dufte, nyde blomsterne og slappe af i de små grønne oaser. ”Jeg fandt hurtigt ud af, at det er enormt omfattende at etablere de små altanhaver. Jeg er født på Rigshospitalet, vokset op på Sølvgade og bor i dag på Strandboulevarden, så jeg har boet i byen hele mit liv. Så jeg har aldrig haft en have og ved ikke ret meget om det. Men for pokker, det kræver tid at sætte sig ind i kapilær-kasser, selvvandingssystemer, rodnet, forskellige former for jord osv. Jeg meldte mig ind i alle mulige former for facebookgrupper for at blive klogere, men du kan altså ikke lære af folk, der har have, da det er noget helt andet end en altan med planter. Men det er sjovt, hvis man interesser sig for det.”

Give en fornemmelse af naturen
Marie har især glædet sig til at dyrke noget spiseligt. Hun synes, supermarkedernes urter er dyre, og næsten ingen kan spire igen. Derfor ser hun frem til selv at plante urter som persille, purløg, mynte, dild m.fl. ”Når man har en madrest, kan man lige peppe den op med noget ude fra altanen. Jeg har også planer om at få gang i planter som tomater, grønkål, ærter, så vi har en god nyttehave. Dermed kan jeg give mine børn en fornemmelse af, hvad natur er, og hvad en plante er, når den bliver sået, dyrket og spist. Det er virkelig en tilfredsstillelse at se mine børn nippe og spise persillen ude på altanen,” fortæller Marie, som selv har en ernæringsmæssig uddannelse og er ekspert i sundhedspsykologi. Hun er ejer af og direktør for Mad-mentor-uddannelsen, der kort fortalt giver de studerende en faglig viden inden for coaching, psykologi, sundhed og kropsarbejde, så man kan hjælpe sig selv og andre i mål med deres sundhed. Marie har desuden sin egen konsulentvirksomhed, hvor hun rådgiver om sundhed, psykologi og vægttab.  

Temaer på altanerne

Da Marie har tre altaner, har hun tænkt meget i temaerfor altanerne. ”Vi har morgensol på altanen inde i gården, så der kan vi drikke kaffe om morgenen. Den ene altan ud mod gaden er en solnedgangsaltan, og det kunne være så fedt at have en rigtig pynteprydhave med duftende blomster der. Den sidste altan, der ligger ude foran køkkenet, skal være vores spisested. Det er sjovt at tænke i temaer, og det giver mening i forhold til, hvor altanerne ligger henne.” Da hun bruger meget tid på sine virksomheder og er altanerne en mulighed for at koble af og bruge tiden på noget helt andet. ”Altanerne skal være lidt zen-agtige, hvor jeg kan slappe af. Jeg har en stor interesse for naturen, og da jeg bor i en lejlighed på Østerbro, er altanerne min mulighed for at få noget natur helt tæt på.”

Stort øjeblik med foldedøre
Da Marie har fået sat tre altaner op, skulle man tro, at det har været en hård proces for familien, men arbejdet er faktisk forløbet ganske uproblematisk, fortæller hun. ”Det har været en fin proces, da de har kunnet udføre alt arbejdet udefra og slet ikke har skullet ind i vores lejlighed. De har nogle udvendige platforme, hvorfra de laver arbejdet, og så føler man ikke, at man bliver invaderet i sit eget hjem. Det store øjeblik er, når de fjerner vinduespartiet og sætter døre i. Så er der pludselig et kæmpeudsyn. Vi har fået sat nogle foldedøre i, og det er vist første gang, altan.dk bruger dem. De er fantastiske, da man kan åbne dem helt op, så der er en kæmpeåbning ud til altanen. Hvis jeg åbner alle foldedørene, har jeg nærmest 6 ekstra m2, og lejligheden føles meget større. Alt arbejdet foregik problemfrit, og de var super cool hele vejen igennem. Vi kunne altid få fat på folkene fra altan.dk, når vi havde nogle spørgsmål etc., så vi er rigtigt godt tilfredse med det hele,” siger Marie. Se mere om hendes sundhedspsykologiske uddannelse på www.madmentoruddannelsen.dk eller om Marie Steenberger og hendes virksomhed Lifematters på
www.mariesteenberger.dk


www.altan.dk · Gl. Kongevej 17-19 · 1610 Kbh V 
Næstvedvej 60 · 4180 Sorø · tlf. 70 70 20 18 

Related Articles