En vedligeholdelsesfri sommerhusdrøm

Af Susanne

Mange drømmer om et lækkert sommerhus ved stranden – tæt på havet, med mågeskrig og vind i håret. På Boeslum Strand i Jylland har arkitekt Elin Donskov skabt et sådant ferieparadis.

Drømmen om en uspoleret havudsigt og duften af hav betød, at en familie besluttede sig for at få opført et helt nyt sommerhus ved Boeslum Strand nær Ebeltoft. Her har de fået sig en pragtfuld beliggenhed med en vidunderlig udsigt mod havet. Familien ønskede, at arkitekten bag huset tog hensyn til naturområdets særlige karakter, for når man bygger hus i et naturlandskab, skal det gøres med stor respekt. Et sommerhus ved stranden må ikke være dominerende, men tværtimod tilpasses omgivelserne, så naturens farver og former ikke overdøves. Bæredygtige naturmaterialer, som f.eks. kvalitetstræværk, gør sig godt i forhold til både jord, natursten, hav og himmel. Samtidig skal man være opmærksom på, at når et hus udsættes for vejrliget, som et sommerhus ved havet i høj grad gør, må der stilles særlige krav til boligen og de materialer, der anvendes.

“Noget af det vigtigste for bygningens stil og holdbarhed er facadens beklædning. En naturlig facade, som patinerer over tid, er meget værdifuld og ikke mindst elegant. Desuden er det meget vigtigt at vælge en type beklædning, som kan tåle at blive udsat for vind og vejr uden behandling, ikke mindst i områder hvor den er udsat for stærk vind og muligvis stænk af saltvand,” siger arkitekt Elin Donskov, der har tegnet sommerhuset på

Boeslum Strand
Valget faldt derfor på norskudviklede Kebony på grund af træets robuste og fleksible egenskaber. Kebony har en ekstremt lang holdbarhed, og med årene får det også en nydelig grå farve. For familien var det vigtigste, at træværket fik en elegant sølvgrå farvenuance og et naturlig udtryk samtidigt med, det skulle være vedligeholdelsesfri beklædning. En anden klar fordel med Kebony er, at det er formstabilt og langtidsholdbart. Det betyder blandt andet, at det ikke slår sig, som andre træsorter, og der er en meget lang garanti mod råd og svamp.

Populært blandt familier
Kebony er særlig populær blandt miljøbevidste børnefamilier, fordi træet er lige så sikkert som ubehandlet træ og ikke indeholder hverken giftstoffer eller kemikalier. Det tåler også sol og varme godt uden at blive for varmt, noget som gør det til et foretrukket valg til terrasser og udendørsområder. Det, at Kebony fås i flere forskellige profiler, gør det nemt at finde en type, som passer til ethvert projekt.

Hårde træsorters fine karakteristika
“Kebony er skabt af helt almindelig skovfyr, som er imprægneret og modificeret med det biobaserede furfuryl-alkohol – et restprodukt fra landbrugsaffald. Dermed forædler vi i realiteten hurtiggroet blødt træ, så det får alle de hårde træsorters fine karakteristika. Det er en løsning, der er attraktiv for alle,” siger Mona Sørensen, country manager for Kebony i Danmark. Hun tilføjer, at træet selvfølgelig er FSC-certificeret og Svanemærket. Tømreren, der opførte huset på Boeslum Strand, var også meget positiv over for Kebony og dets egenskaber under forarbejdet. Imprægneringen gør træværket tungt og hårdt, så det både i udseende og kvalitet minder mere om en ædel træsort, der er langt dyrere.


Kebony Tlf. 97 33 33 10 · Mail info@kebony.com · www.kebony.com

Related Articles