Odsherred Kommune vil gerne give sine sommerhusgæster endnu flere oplevelser, flere ladestandere til elbiler og et forbedret fibernet, fortæller borgmester Karina Vincentz (N).
Odsherred er et vidunderligt sted for sommerhusejere, og området har vokset sig til at blive Danmarks største sommerhuskommune. Det betyder, at antallet af beboere i kommunen i sommerperioden stiger eksplosivt. Det kan give en række udfordringer, som kan påvirke den kommunale planlægning og udvikling på både kort og lang sigt. Mit Sommerhus har derfor taget en snak med Borgmester Karina Vincentz fra Nyt Odsherred om kommunens holdning til sommerhusgæsterne og fremtiden. Hun fortæller, at de er ved at udvikle en strategisk-fysisk udviklingsplan for at se, hvordan de kan styrke hele turisme- og oplevelsesindustrien i Odsherred Kommune:
“Det viser sig, at Odsherred bliver stadig mere populært. Vi kan se, at vores sommerhuspriser stiger, og at det er et lidt mere varieret klientel, der køber sommerhuse her end tidligere. Nogle af de beboere, som kommer hertil, stiller større krav til oplevelser generelt. De vil både gerne have kulturtilbud og kunne komme ud og opleve Odsherreds natur og andet, der giver en god oplevelse. Det begynder vi at arbejde endnu mere strategisk med som kommune, fordi vi gerne vil give vores gæster nogle gode oplevelser, når de er her. Samtidig understøtter det også hele vores bosætningsstrategi, da de gode tilbud, vores sommerhusgæster synes om, også er noget, vores beboere godt kan lide,” siger Karina Vincentz.
Hun nævner et teater midt på gågaden i Nykøbing Sjælland samt udviklingen af et nyt bymuseum som en del af kommunen strategisk-fysiske udviklingsplan. “Derudover har vi gang i mange andre ting, som f.eks. Anneberg Kulturpark, der er centrum for en masse kultur og kulturelle begivenheder. Gastronomien bliver også tilgodeset med Dragsholm Slot og med de mange streetfood markeder, der er opstået i de seneste år i blandt andet Rørvig, lige udenfor Sommerland Sjælland og ved Strandlyst-grunden i den sydlige del af kommunen.”
Flere ladestandere er ønsket
Hvad med infrastrukturen i kommunen? Er den god nok i forhold til de krav, sommerhusejerne og beboerne kan stille? “Vi har et tog, der går fra København til Odsherred, men det går ikke videre ud til sommerhusområdet. Det er da også vores klare indtryk, at dem, der kommer i sommerhusene, kommer hertil i bil. Den største udfordring ift.
det er mere den grønne omstilling end noget andet. Det handler blandt andet om, at vi skal sikre, at der er ladestandere nok til rådighed, når der kommer mange flere elbiler på vejene. Og få udbygget elnettet til at det bliver muligt, at der kommer ladestandere i de enkelte sommerhuse. Det kan elnettet ikke klare p.t. Så det kigger vi på. Vi kigger også på, om vi kan få flere grundejerforeninger til at gå sammen om at få lavet nogle fælles initiativer inden for området, så der kommer nogle lynladestandere strategiske steder. På den måde kan alle tage elbilen med herop.”
Ikke noget os og dem
Et andet område, hvor kommunen arbejder for at forbedre forholdene for sommerhusgæsterne er inden for udbygning af fibernettet. “Vi skal gøre det muligt at arbejde digitalt alle steder i Odsherred. Kort sagt, skal man kunne komme på nettet med et godt signal. Vi vil jo gerne have, at de, som har sommerhuse heroppe, bruger dem noget mere. I forhold til mange andre sommerhusområder er der relativt få udlejningssommerhuse her – faktisk er det kun fire procent af sommerhusene, der bliver udlejet. Så et forbedret fibernet kan forhåbentlig medføre, at flere vælger at bruge deres tid her og eksempelvis arbejde ’hjemmefra’ i sommerhuset,” påpeger Karina Vincentz og tilføjer: “Vi gør meget for at inddrage sommerhusejerne i vores foreningsliv og andre lokale fællesskaber. Mange af sommerhusejerne er lidt oppe i årene og har derfor lidt mere fritid. Dem vil vi gerne inddrage, så de bliver en del af vores område og kan bidrage. Det er vores oplevelse, at det vil de gerne, og de har mange gode ressourcer at bidrage med. Jeg ser sommerhusgæsterne og beboerne heroppe som hinandens forudsætninger, og vi skal styrke relationerne begge veje. Der er bestemt ikke noget os og dem,” fastslår borgmesteren.
Nej til kæmpesommerhuse
Med sine mange sommerhuse er udviklingen inden for eksempelvis udlejningsområdet og de såkaldte kæmpesommerhuse en højaktuel sag for Odsherred Kommune. Sagen var da også oppe at vende, da kommuneplanen blev vedtaget ved årsskiftet, beretter borgmesteren: “Der var et ønske i særlig den sydlige del af kommunen om at opføre nogle meget store sommerhuse, men det var der ikke opbakning til i byrådet. Vi har ingen ønsker om at have kæmpesommerhusene i kommunen. I vores kommuneplan står der, at vi tilstræber at sommerhusene er på max 200 m2. Vi er ikke interesserede i de berygtede partysommerhuse, da Odsherred skal være et rekreativt sted, hvor man komme op og få noget ro. Det skal ikke omdannes til et tivoliland med et stort partyområde,” fastslår Karina Vincentz.
Og hvorfor er Odsherred et så attraktivt sted?
Fordi vi har Danmarks mest fantastiske natur, vi har de bedste strande, vi har Geopark Odsherred og en masse lækre spisesteder og rigtig mange aktører, der står for at lave aktiviteter, man kan blive en del af,” slutter Karina Vincentz