Vandreture i Odsherred

Af Susanne

Odsherred er et af Danmarks smukkeste naturområder. Havet, lyset og landskabet er noget ganske særligt. Det vil du hurtigt opleve, når du vandrer eller går tur med familie eller venner i den unikke natur. Landskabets dannelse har en barsk fortid, der rækker flere tusinde år tilbage til istiden. Over tid har naturen udviklet sig under påvirkning af smeltevand, vind og mennesker, og du vil derfor opleve mange forskellige typer af spændende landskaber på din tur igennem Odsherred. 

Her er bløde bakker, bugter med klart vand, strandklitter, flade markområder og lynghede. Det er oplagt at opleve den unikke natur på gåben – og vandremulighederne i Odsherred er uovertrufne. Du kan tage en kort spadseretur med familien, en mellemlang på et par timer, eller du kan begive dig ud på den længere vandring – måske også over flere dage. Her er fem forslag til en tur; husk at der er masser af andre muligheder, så kig på et kort over området, hvis du er i tvivl. 

5 vandreture

  • Højderygstien er en tur på 8 kilometer nær landsbyerne Veddinge og Høve. Stien er blevet til bl.a. takket være Realdania, og på turen rundt vil du se gravhøje og en fantastisk udsigt ud over Sejerø Bugt og de smeltevandskløfter, som istidslandskabet har skabt. Turen kan starte ved Dutterhøje, som er fem gravhøje fra ældre bronzealder. Højderygstiens næste højdepunkt er Maglehøj, der er Odsherreds største gravhøj. Videre fremme er endnu et imponerende udsigtspunkt, Esterhøj, der med sine 89 meter over havet byder på en storslået udsigt ud over Sejerøbugten. Her finder man Esterhøj Stenen eller Genforeningsstenen, der markerer genforeningen med Sønderjylland efter første verdenskrig. Denne sidste del af ruten er flad og byder på marker, så langt øjet rækker. Turen slutter ved shelterpladsen ved Veddinge Bakker. 
  • Grevinge skov Turen i Grevinge Skov, der ikke ligger fjernt fra Lammefjorden, er en spændende tur på tværs af istidslandskabet, hvor man bevæger sig fra en tunneldal og opefter. Man går fra Grevinge Skov langs en kanal mod Lammefjorden og nyder landbrugslandskabet med chance for at se masser af råvildt, harer og agerhøns. Skoven er spækket med oldtidsminder fra stenalderen. Her kan du finde Hamlets Grav og se, hvor tyskerne havde nødflyveplads under besættelsen. Fin tur, der kan vandres af de fleste, og som holder sig til grusvej og trampesti.
  • Vejrhøjstien Vejrhøjstien er en forholdsvis nyanlagt sti i stinettet i Odsherreds ’bjerge’. Gennem afvekslende terræn – den går på den første del gennem mose og lidt små-skov og munder ud i et mark- og overdrevslandskab – stiger den stejlt den næsten lige vej fra havniveau til 121 over havets overflade og er Sjællands tredje højeste punkt. På toppen har vores forfædre i den ældre bronzealder for mere end 3.000 år siden æret sine døde ved at begrave dem i en gravhøj på toppen af Vejrhøj. Og det er en stor gravhøj, som er otte meter høj og 40 meter i diameter. Stykket fra gravhøjen og ned til Nekselø Bugt er – i fugleflugtslinje – under 1 kilometer lang, og der er dermed tale om en af de største og stejleste skråninger i hele Danmark.
  • Nakke skov Vandretur i Nakke Skov, som er Odsherreds yngste skov rejst i 1990’erne, men allerede vokset godt til. Her er skovsøer, moser, enge og højdedrag. Med udgangspunkt i P-pladsen lige sydøst for Nakke by ved Nakke Østvej i skovens nordvestlige hjørne, startes turen med at vandre sydover, og mod øst ses gamle stendiger, der tidligere var tilsandede i den ellers unge Nakke Skov fra 1994. Skoven består bl.a. af løvtræerne eg, bøg og ask, samt nåletræer som douglasgran og skovfyr, men også tjørn kan ses flere steder. Mod vest ses “Tyreeng”, hvor Nakkes bytyr græssede indtil 1800-tallet, og bag dette område findes en skovsø. Der vandres ad skovvejen mod sydvest, og nordpå ses nu et område, der i perioden 1946-1988 indeholdt en æbleplantage. 
  • I den sydlige del af Odsherred nær Hørve kan man på en 10 kilometer lang tur på den ene halvdel af ruten opleve en stor morænebakke, som tidligere var en halvø ud i Lammefjorden med udsigt fra Bjergesø, Dragsholm og Vejrhøj. Det er et landskabsmotiv, mange kendte malere fra guldalderen har benyttet til sin kunst. På den anden halvdel af turen følger man den gamle kystlinje mod Lammefjorden, hvor landkanalen, der omkranser hele den tørlagte Lammefjord, skaber et spændende miljø med gode muligheder for naturoplevelser. Kanalen adskiller i dag den gamle fredelige fjordbred med den opdyrkede Lammefjord, hvor gårde og huse ligger tæt langs kanalens anden bred. Tæt på ruten ligger en shelterplads, hvor man efter tilladelse kan tænde bål og evt. overnatte. 

Related Articles