Sund og bæredygtig maling

Af Susanne

Decor Farver producerer og leverer bæredygtige og miljørigtige overfladeprodukter til både inde og udebrug. Produkterne har et så lavt indhold af farlig kemi som muligt, og der er fuld oplysning om sammensætning og indholdsstoffer.

Hos Decor Farver kan man få smukke malinger, med så lavt et kemisk indhold som muligt, og som er meget skånsom i forhold til os og vores byggematerialer. Mange af de produkter, butikken selv producerer og sælger, står på skuldrene af gamle håndværkstraditioner som eksempelvis linoliemaling, kalk samt diffusionsåbne vægmalinger, der bruges indendørs. Det er produkter, der med sine specielle egenskaber gør det muligt for både træværk og mure at ånde. At malingen er diffusionsåben, gør at væggene kan trække vejret, og dermed kan fugt slippe ud igennem malingen. Ved lukkede malinger spærrer man fugten inde bag en hinde, hvilket kan medføre, at tapet og maling løsner sig, og hvis der er tale om pudsede vægge, vil pudsen kunne løsne sig fra murstenene. Det kan også medføre skimmelsvamp og råd.

Tillader fugt at passere
“Tanken bag vores vægmaling er tofold; dels belaster man ikke sit eget indeklima med sundhedsskadelige afgasninger fra malingen, dels er den god, fordi den tillader fugten at passere gennem væggen og ud. Og så er den smuk. Den er i øvrigt fuldt deklareret, så man kan altid som forbruger orientere sig og finde ud af, om der er et eller anden stof, man ikke har det godt med. Vi har mange forskellige kunder, herunder allergikere, der reagerer stærkt på konserveringsmidler som MI (Methylisothiazolinon) og BIT (benzisothiazolinone). Vi anvender ingen af dem. Ligesom du heller ikke finder mikroplast i nogen af de malinger, vi selv producerer. Det kan være vanskeligt som forbruger at orientere sig om disse forhold, derfor deklarerer vi fuldt ud, ligesom vi også oplyser om indholdsstoffer i de øvrige malinger, vi forhandler,” siger Inge Stadil fra Decor Farver.

Linoliemaling viser træets tilstand
Decor Farvers linoliemaling, som er meget populær blandt kunderne, har flere hundrede år på bagen. Den blev i 1960’erne, hvor plastikindustrien gjorde sit indtog i malingen, skubbet lidt til side, men i dag er den blevet in at bruge igen. Det skyldes dels, at linoliemalingen er meget simpelt komponeret maling; den består af olie, pigment og tørremiddel. Og dels at malingen har en række supergode egenskaber. Linoliemaling arbejder sammen med underlaget, så man kan altid se, hvordan træet har det. Når den linoliemalede flade over tid matteres af vejr og vind, bliver det synligt, at der skal stryges med linolie ovenpå malingen. På den måde nærer og vedligeholder man enkelt den malede flade. Da linoliemalingen endvidere ikke spærrer fugten inde, får du ikke problemer med fugtophobninger, som kan resultere i råd. Samtidig får du heller ikke afskalninger, som gør, at der kan trække fugt ind, som ikke kan slippe ud igen. Alt det undgår du med linoliemaling, fordi man kan se på overfladen, hvordan træet har det, og hvad behovet er, forklarer Inge.

Toningspasta uden konserveringsmiddel
Decor Farver producerer selv sin linoliemaling, væg- og loftmaling samt meget populære indfarvede olier, man kan bruge til både møbler og gulve, plankeværk m.v. Derudover fører de en række kvalitetsprodukter fra andre firmaer. “Det er f.eks. kalk, silikatmaling samt en lidt mere slidstærk natur- maling, som er forstærket med en fyrretræsolie. Den kan klare jævnligere afvaskning end vores egen. Den er dog ikke helt så diffusionsåben. Som vores egen er den også uden eksempelvis mikroplast og skrappe konserveringsmidler.”

“Vi fremstiller vores egen toningspasta, som vi håndblander i vores værksted. Det samme gælder i øvrigt både vores linoliemaling, indfarvede olier og vores vægmalinger. Ved at producere vores egne toningspastaer har vi styr på indholdsstofferne og kan undgå, at kedelig kemi finder
vej i malingen,” påpeger Inge.

Bevar og beskyt
For Inge og hendes kollegaer i Decor Farver, Bernhard Becker og Nille Vermehren, giver det stor mening, at deklarationen af alle deres produkter er gennemsigtig, og at alle kan forstå, hvilket indhold produkterne har. “I disse år står vi over for større problemer i forbindelse med klima og miljø, så derfor er det værd at kigge tilbage på nogle principper, der handler om at bevare og beskytte de ting, vi har, fremfor at skifte dem ud. Så det handler om æstetik, cirkulær tænkning og sund fornuft.” Hvis man ønsker at benytte bæredygtige og miljørigtige overfladeprodukter til sin bolig eller arbejdsplads, bør man lægge vejen forbi Decor Farver på Vendersgade 5, eller besøge deres webshop decorfarver.dk. Selv om produkterne hos Decor Farver er sunde, smukke og bæredygtige, er priserne ikke højere end hos andre store malervirksomheder herhjemme.


Decor Farver · Vendersgade 5 · 1363 København · Tlf. 33 13 99 11 www.decorfarver.dk

Related Articles