Bæredygtige trægulve bringer naturen ind i hjemmet

Af Susanne

Bæredygtighed har fundet vej ind i vores hjem. Men hvad betyder bæredygtighed egentlig, og og hvordan kan valg af et gulv fra Tarkett give din bolig et bæredygtigt touch?


Profilannonce af Lars Graabek

En bæredygtig livsstil handler om at træffe valg, der gør det muligt for dig at leve en mere miljøvenlig og miljøbevidstlivsstil. Som forbruger kan det dog af og til være svært at kombinere et ønske om at indrette et moderne hjem og så samtidig at vælge de bæredygtige løsninger. 

Gulvvirksomheden Tarkett har netop lanceret Grace – en helt ny kollektion af ultramat-lakerede egetræsgulve, som består af 12 gulvdesigns i varme, silkebløde nuancer. Kollektionen er behandlet med Proteco ExtraMatt – en ny lak, som gør gulvene slidstærke og nemme at holde rene og pæne i hverdagen. Takket være det nye patenterede laksystem* får Grace en mat og silkeblød overflade, der kombinerer det naturlige udseende fra et olieret gulv med et lakeret trægulv, der er særlig let at vedligeholde. Gulvet beholder sit matte udseende uanset lysforholdene, og gulvenes overflade er børstet for at fremhæve egens naturlige åretegning og karakter. 

Sverige er et af verdens mest skovrige lande, hvilket måske kan være med til at forklare, at Tarkett har en forkærlighed for træ. Tradition og naturen spiller derfor også ind i det bæredygtige design, som ligger bag Grace, og gulvet ældes helt naturligt og kan slibes og renoveres.  

Tænk bæredygtigt, når du indretter dit hjem

Valget af gulv har ikke kun betydning for æstetikken og helhedsindtrykket i boligen, men gulvet er samtidig den overflade, der slides mest intensivt. Så hvis man ønsker at tænke bæredygtigt, hvordan vælger man så den bedste løsning? 

Det betaler sig altid at gøre noget ekstra ud af gulvene, når man renoverer eller bygger nyt. Vælg derfor gulv med omhu, og betragt gulvet som en livslang investering. Med Grace får du ikke kun et gulv, som er bæredygtigt produceret. Du får også et gulv, som er pænt og stilrent samt nemt at vedligeholde i dagligdagen. Det kan holde til både de store fester og hverdagens aktiviteter. Et trægulv som Grace har en lang levetid, og når det på et tidspunkt er ældet, kan det tilføres nyt liv ved slibning og en ny lakering. Et trægulv er et tidløst valg, der holder i det lange løb. Og med et fint gulv har du fundamentet for at skabe et smukt og bæredygtigt hjem. 

Stor interesse for Svanemærkning og ny laktype

Hos Tarkett oplever de stor interesse for at indrette med mere bæredygtige, tidløse og Svanemærkede gulve: 

”Vi har oplevet en overvældende interesse for den nye, ultra- matte lak, vi bruger til Grace-kollektionen. Og at kollektionen er Svanemærket, er noget, flere og flere er optaget af. Det er en tendens, at mange ønsker at få både de gode egenskaber, som et lakeret trægulv med ultra-matlak indeholder, og at det samtidigt er vigtigt, at gulvet er produceret af bæredygtige materialer. Samtidigt består Grace-kollektionen af plankegulve  i to forskellige bredder, de klassiske 3-stavsgulve og gulve i fletparket, som er et tidsløst gulvmønster, der er blevet utroligt populært igen de seneste år, ligesom sildeben for eksempel er blevet det,” fortæller Thomas Bellerby Ebbe, salgschef hos Tarkett. 

Ansvarligt produceret og Svanemærket

Siden 1886 har Tarkett fremstillet smukke, funktionelle og bæredygtige trægulve, som fungerer i det nordiske klima og i de nordiske hjem. Det, der begyndte med et lille snedkeri i Malmø, er i dag en af verdens største gulvvirksomheder med produktion mange steder i verden. Produktionen sker i dag med de seneste innovationer inden for moderne produktionsteknik. Men arven fra 1800-tallets snedkerfabrik lever videre – i håndværket, knowhow og respekten for råvaren. 

”Vi er stolte af at kunne fortsætte denne tradition på en bæredygtig måde over 130 år senere. Derfor er vi også særlig glade over at kunne lancere Grace, der udover at kombinere det naturlige udseende fra et olieret gulv med et lakeret trægulv, der er særlig let at vedligeholde, også er Svanemærket, har en Cradle to Cradle® Silver bæredygtigheds-certificering, og endelig er PEFC™-certificeret for bæredygtigt skovbrug,*” slutter Thomas Bellerby Ebbe.

Cirka 65 % af Tarketts træråvarer er i dag PEFC-certificerede. Tarkett prioriterer desuden at støtte nye leverandører, der arbejder for at blive inkluderet i de certificeringer, der findes for bæredygtig skovdrift. Det er producentens ambition, at alle Tarketts træråvarer senest i 2030 skal være PEFC-eller FSC-certificerede – eller fremstillet af genanvendte træråvarer. Senest i 2025 vil alle Tarketts trægulvskollektioner være Svanemærket.

** Patentanmeldt WO2021/152084
*PEFC (PEFC/05-35-125) er verdens største certificeringssystem for bæredygtigt skovbrug. PEFC-label på et træbaseret produkt viser, at det er produceret på skovråvarer fra bæredygtigt forvaltede skove i overensstemmelse med PEFCs krav.

Tarkett arbejder langsigtet med bæredygtighed og cirkulær økonomi
Tarkett har produceret gulve i Sverige siden 1886 til både privat og erhverv. Med 34 produktionsenheder, otte genanvendelsescentre og ca. 12.000 ansatte er Tarkett en af de største aktører i verden, når det handler om gulve. I 2022 solgte selskabet for over 3,4 mia. Euro, og hver dag sælges ca. 1,3 mio. m2 areal til kunder i over 100 lande. Tarkett fremstiller gulve af træ, laminat, vinyl, linoleum og tekstil. Råmaterialerne er udvalgt med omhu, og produkterne er udviklet med henblik på genanvendelse, når de bliver slidt. På den måde vil de kunne indgå i en cirkulær økonomi – hvis de ikke allerede gør det. 


Tarkett · www.tarkett.dk · Profilannonce

Related Articles