Landets største udvalg af stukløsninger

Af Susanne

Rubin Stuk & Søn producerer, leverer og monterer udsmykninger i gips til indvendige dekorationsindretninger på lofter og vægge hos private, virksomheder og offentlige institutioner, ligesom de udfører udvendige udsmyk-
ningsopgaver i sten. 

Østerbro er et sted med mange fine gamle villaer og ejendomme, der er prydet med en flot udsmykning i form af stuk, der giver rummene en helt særlig atmosfære. Stuk er et håndværk, der bygger på en lang bygningshistorie, og som kan bruges i stort set alle boligtyper. Den bedste stuk er den, som indgår i rummets atmosfære, uden den overtager helheds- indtrykket. Uanset hvad ønskerne er til etablering af stuk, kan stukkatør- og stenhuggervirksomheden Rubin Stuk & Søn hjælpe med råd og vejledning, fra idé til de leverer det færdige produkt, fortæller Steen Duurloo fra virksomheden: 

“Vi har nordens største udvalg af stukprodukter, og vi kan være med til at sikre kulturarv og til at gøre noget godt for miljøet, ved at man genbruger de eksisterende bygninger. Gips er i sidste ende et naturprodukt, og da vores produkter er lavet i Danmark, gavner det også miljøet. Samtidig kommer de sten, vi bruger til vores udendørs arbejde, når vi udfører vores forskellige facaderenoveringer, også fra vores nærområde,” påpeger han. 

Rubin Stuk & Søn blev etableret i 1977 og har siden udviklet sig til at omfatte op mod 25 medarbejdere. De laver bl.a. indendørs stukarbejde og udsmykning i gips samt udendørs stukarbejde lavet af beton og sten. De har gennem årene stået for mange spændende opgaver og for eksempel renoveret hovedindgangen til Tivoli, hvor de fjernede det gamle materiale og i stedet byggede nyt op dels på værkstedet og dels på stedet. 

700 stuk modeller 

Mange af Rubin Stuk & Søns opgaver foregår hos private, hvor de etablerer, restaurerer og renoverer stuk i boligen. “Det kan vi gøre, fordi vi har cirka 700 modeller af forme til at lave stuk i. Derudover kan vi tage ud til kunden, tage en afstøbning af noget af den eksisterende stuk og ud fra det skabe en form, der matcher det, der allerede hænger i boligen. Hvis man ønsker en helt ny stuk, der ikke eksisterer eller er form til, kan vi også producere en ny form til formålet,” siger Steen Duurloo.  

Hvis stukken i ens bolig er blevet overmalet mange gange, mister man ofte detaljerne i stukken og udsmykningen. Det kan man genetablere, men det er et kæmpearbejde at rense ned, og det er formentlig både billigere og i hvert fald meget tidsparende at producere en ny stuk, forklarer Steen Duurloo: “Hvis man ønsker en ny stuk i stedet for den voldsomt overmalede stuk, kan vi nedtage et lille stykke af stukken eller udsmykningen, rense det og lave en ny form med samme udtryk som det oprindelige.” 

Proportionerne skal være i orden

Hos Rubin Stuk & Søn kan de tydeligt mærke, at folk oftere og oftere gerne vil have stuk i boligen, hvilket er fuldt for-ståeligt, da det pynter fantastisk i rummene og skaber en særlig atmosfære. Steen Duurloo påpeger i den sammenhæng, at stuk og den generelle udsmykning skal passe til rummet. “Hvis man har et lavloftet rum, skal man være opmærksom på, at man ikke får følelsen af, at man får stukken lige i hovedet, hvis man køber en løsning, der er meget stor. Proportionerne skal være i orden, når man sætter det op, hvilket er noget, vi i høj grad kan vejlede om,” siger han.  

Somme tider bliver folk, der for eksempel får en ny bolig, inspireret af den eksisterende stuk eller udsmykning til at få noget mere. Rubin Stuk & Søn har som skrevet 700 forskellige modeller af stuk, men de har også 300 modeller af rosetter, der hænger i loftet samt andre spændende former for udsmykning. For nylig er de begyndt at samarbejde med en kunstner, som laver forskellige figurer til udsmykninger som små fugle eller mus. 

Genskaber bygningers dekorative udsmykninger

Det er ofte således, at jo ældre husene er, jo større er omfanget af udsmykning udvendigt. Her tror mange fejlagtigt, at det er en murer, der skal reparere eller renovere udsmykningen, men det er altså en stukkatør, der står for det arbejde. Rubin Stuk & Søn har mange års erfaring med facaderenoveringer, og de har specialiseret sig i at genskabe ældre bygningers dekorative udsmykninger. Det handler om at genskabe gesimser, søjler, vinduesprofiler og indfatninger, blomsterranker, trekantsfordakninger og sålbænke – altså stort set alt, der fremspringer på facaden, og det uanset om det skal afformes, støbes, nedrives og monteres eller modelleres.

Rubin Stuk & Søn udfører bl.a.

Entrepriser
Facaderenoveringer
Udsmykning af facader
Indvendig og udvendig stuk (gesimser, rosetter, friser)
Bygningsrenovering
Betonopgaver (trapper, sålbænke, konsoller)
Bevaring af fredebygninger
Balustrader
Skulpturer
Gravsten og monumenter

Hvis du gerne vil vide mere om Rubin Stuk & Søn, kan du besøge deres kombinerede showroom og værksted på Islevdalvej 156 B i Rødovre. Her kan du opleve deres udstilling af forskellige udvalgte produkter, samt hvordan de bliver fremstillet. Rubin Stuk & Søn tager naturligvis også ud til kunderne for at rådgive omkring de forskellige løsninger. 


Rubin Stuk & Søn · Islevdalvej 156 B · 2610 Rødovre · Tlf. 35 81 56 46 · www.rubin-stuk.dk

Related Articles