Pas godt på dine øjne med jævnlig synstest

Af Susanne

Det er vigtigt at få undersøgt synet regelmæssigt, lyder rådet fra indehaver og chefoptiker hos Louis Nielsen på Østerbrogade Haider Alzahawe. Det kan nemlig gå ud over livskvaliteten, hvis dit syn ikke er skarpt, og visse øjensygdomme kan komme snigende, uden du opdager det.

Hvornår har du sidst fået foretaget en synstest med sundhedstjek? Er det mere end to år siden, så er der grund til at overveje et besøg hos optikeren. Jævnlige synstest kan nemlig vise de små forandringer i synet, du ikke selv mærker. Og afsløre tegn på øjensygdomme, før de gør skade på synet. 

Hos Louis Nielsen Østerbrogade oplever personalet, at kunderne er blevet mere bevidste om betydningen
af regelmæssige synstest.

Ligesom at gå til tandlægen

“Mange tænker på deres optikerbesøg på samme måde som tandlægebesøget”, forklarer Haider Alzahawe, som er chefoptiker hos og medejer af butikken. “Du passer på øjnene – og tænderne – ved at få dem undersøgt regelmæssigt af autoriserede fagpersoner,“ siger han.

Det er dog ikke alle, der har fået øjnene op for det vigtige i at få undersøgt synet jævnligt. En undersøgelse, som Voxmeter har lavet for Louis Nielsen i efteråret 2022, viser, at fire ud af ti danskere ikke går til optikeren hvert andet år
som anbefalet.

“Vi har stadig lidt arbejde at gøre med at fortælle danskerne, hvor vigtigt det er at få undersøgt synet med jævne mellemrum,” siger Haider Alzahawe.

Forkert styrke kan give hovedpine

Synet ændrer sig over tid, og ikke alle opdager, at de er blevet dårligere til at se. Men går du rundt med en forkert styrke i dine briller, eller har du nedsat syn uden selv at vide det, kan det blive en gene for dig. Du kan for eksempel få spændingshovedpine og have svært ved ting i dagligdagen.

“Vi ser faktisk en del kunder, der har nedsat syn, uden at de selv havde det på fornemmelsen. Det kan briller eller kontaktlinser afhjælpe. Bagefter kan de godt se, at de har haft hovedpine eller svært ved at se bogstaverne
på skærmen eller i bogen,” fortæller Haider Alzahawe.

Undersøger for tegn på øjensygdomme

Der ligger mere i en synstest end blot at måle styrken på øjnene. “Ved vores synstest måler optikeren ikke udelukkende, hvor godt du ser. Den indeholder også et sundhedstjek, hvor du får målt trykket i øjet og taget et digitalt foto af nethinden. Er det relevant, laver vi en synsfeltscreening,” fortæller chefoptikeren og fortsætter:

“Vi kigger primært efter forandringer i nethinden, der kan være tegn på de mest almindelige øjensygdomme såsom grøn stær og aldersrelateret makula degeneration, også kaldet AMD,” siger han.

Grøn stær kan komme snigende uden, at du selv mærker noget. “Grøn stær mærker du ofte først selv, når synet har taget varig skade. Men tidlige tegn på sygdommen kan vi opdage i vores synstest med sundhedstjek og hjælpe dig videre til øjenlæge, inden synet tager skade,” fortæller Haider Alzahawe.

Louis Nielsen anbefaler at få undersøgt synet forebyggende hvert andet år, medmindre andet er aftalt med optiker eller øjenlæge.

Nye designerstel i butikken

Ud over butikkens synsprøverum er udstillingen af brillestel også et besøg værd. Her er mange nyheder fra Louis Nielsens forskellige designerbrands.

“Vi har lige fået nye stel fra Viktor&Rolf, som allerede er meget populære her til foråret. Derudover er vores eget mærke LUXe, som er lavet af biobaseret acetat og delvist genanvendt metal også meget efterspurgt,” fortæller butikschef Ronni Rasmussen. 

Alle stel fås som solbriller
Alle brillestel hos Louis Nielsen kan laves til solbriller – med eller uden styrke. “Vi har i alt mere end 1100 stel på hylderne, så vi kan altid finde et, der passer,” siger Ronni Rasmussen med et smil og slår fast: “Hvis synstesten viser, at du har brug for nye briller eller kontaktlinser, sørger vi for, at du får netop det, der passer til dig, din stil og
dine behov.”


Louis Nielsen · Østerbrogade 35 · Tlf. 96 32 52 39 · www.louisnielsen.dk

Related Articles