Kniber det med at se i mørket?

Af Susanne

Vinterens mørke udfordrer øjnene, og mange oplever, at det er sværere at køre bil og bevæge sig rundt i trafikken. Men du kan selv gøre noget for at se bedre i mørket, fortæller indehaverne af Louis Nielsen på Østerbrogade Ronni Rasmussen og Haider Alzahawe.

Hvis du har svært ved at se tydeligt, når du kører bil i mørket eller går en tur med hunden efter solnedgang, så er du ikke alene. Mange har pro-
blemer med at se i mørket, forklarer chefoptiker hos Louis Nielsen Østerbrogade Haider Alzahawe:Vi ser alle sammen dårligere i mørket, selvom gadelygterne er der for at hjælpe os. Nogle oplever det værre
end andre. Ifølge chefoptikeren spiller ens alder en rolle i forhold til, hvor godt man ser i mørket:

Især når vi kommer lidt op i årene, bliver vores nattesyn dårligere. Det skyldes, at lyset brydes af linsen i øjet, og når den bliver mere grumset med alderen, oplever mange, at nattesynet forringes. Han forklarer desuden, at nogle mennesker bliver nærsynede i mørket, og det forværrer synet.

Det kan være en løsning at øge minusstyrken eller mindske plusstyrken i de briller, man for eksempel bruger til at køre bil i mørke med. Bruger man ikke briller i forvejen, kan man med fordel prøve, om en brille med lidt minusstyrke kan forbedre nattesynet en smule, lyder det fra Haider Alzahawe.

Trætte øjne i bilen
Bilkørsel i mørket kan være en særlig udfordring, fordi øjnene bliver trætte. Det skyldes, at lys fra gadelygter og biler gør pupillerne mindre, og så må man anstrenge sig mere for at se omgivelserne. Også genskin i brille-glassene kan her være et problem. Men det kan som regel løses med antirefleksbehandling af brilleglassene, forklarer chefoptikeren. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at man snakker med sin optiker om det dårlige nattesyn, understreger Haider Alzahawe: Vi kan som optikere hjælpe med at få justeret styrkerne, så de passer bedst muligt til at køre bil i mørket – eventuelt i et par særlige briller til at have liggende i bilen, siger han og fortsætter: Derudover er det vigtigt at få undersøgt synet regelmæssigt ved en synstest med sundhedstjek – minimum hvert andet år. Her kan optikeren undersøge, om sit syn og dine øjnes sundhed er, som det skal være.

Lav vintersol kan være farlig
Det er dog ikke kun i mørket, at vinteren kan drille øjnene. Den lave sol, som kigger frem i dagtimerne, kan også være generende i bilen eller på cykelstien. Derfor må du endelig ikke pakke solbrillerne væk, når sommeren slutter, lyder rådet fra Haider Alzahawe: Det er lige så vigtigt at have et par solbriller i tasken om vinteren, som det er om sommeren. Solbriller kan nemlig filtrere de værste stråler væk, før de når dine øjne i trafikken. Og så behøver du ikke knibe øjnene sammen for at se skilte og andre trafikanter.

Alle stel kan laves til solbriller
At solbrillerne har en plads på næsen om vinteren, har cheftoptiker Haider Alzahawe og butikschef Ronni Rasmussen taget højde for i Louis Nielsen på Østerbrogade. Her kan du nemlig altid få lavet din brille som en solbrille – med eller uden styrke. Mange vælger at bruge vores 2for1-tilbud på briller til at få lavet en solbrille som den anden brille. Det kan give god mening året rundt, så du altid har et par liggende i bilen eller i tasken, siger Ronni Rasmussen.

Nye kollektioner med et bæredygtigt fokus
Han anbefaler at kigge forbi butikken, hvis man gerne vil have inspiration til et par nye briller eller solbriller til at gå vinteren i møde med. Vi har fået nogle spændende kollektioner dette efterår, som passer rigtig godt til den kommende sæson. F.eks. vores LUXe-briller, som kommer i forskellige nuancer af jordfarver og rummer alt fra acetat-stel til minimalistiske stel og stel i nye former, forklarer Ronni Rasmussen.

Han fortæller desuden, at materialet, der er anvendt til LUXe-kollektionen, er bio-baseret og blandt andet er lavet af træmasse. Også kollektionen Rewear er et hit denne sæson med klassiske briller, som er lavet af genanvendt plastik og derfor er i kølige og klare farver. Begge kollektioner rammer meget bredt, hvad angår stil, og så er de skabt med et bæredygtigt fokus. Det er et ønske fra stadigt flere kunder, så det er vi glade for at imødekomme, siger Ronni Rasmussen.

Er man på jagt efter den helt rigtige brille til højtiden eller nytårsfesten, står Ronni Rasmussen og kollegerne også klar med flere forslag fra kendte brands som Marc Jacobs, Tiger of Sweden og Day. Alle mærker har lavet briller, der indgår i Louis Nielsens partycollection, fordi de er sorte og glamourøse.

Få rådgivning i butikken
Uanset, om du har brug for rådgivning til at se bedre i mørket, finde den moderigtige vinterbrille eller en solbrille, der kan skærme dine øjne mod den skarpe vintersol, så er der rådgivning at komme efter hos Louis Nielsen på Østerbrogade 35, understreger Ronni Rasmussen og Haider Alzahawe. Vi passer på dit syn, og sammen finder vi den helt rigtige løsning til dig og dine øjne, siger Ronni Rasmussen.

Gode råd modd årligt nattesyn:
Fortæl din optiker, at du har svært ved at se i mørket. Måske kan I sammen finde en løsning – eventuelt med en ekstra brille med andre styrker til for eksempel bilkørsel i mørket. Antirefleksbehandling på dine brilleglas mindsker reflekser og genskin fra modkørende trafik og gadelys. Det kan gøre kørslen mere behagelig og afslappende for dine øjne. Få undersøgt synet regelmæssigt hos din optiker – gerne hvert andet år. Synet forandrer sig gennem hele livet, og det er ikke altid, at man selv lægger mærke til forandringer.


Louis Nielsen Østerbrogade 35 · Tlf. 96 32 52 39 · www.louisnielsen.dk

Related Articles