Træning som kamp mod knogleskørhed

Af Susanne

Osteostrong er et nyt træningskoncept, der stimulerer knoglevækst og styrke til gavn for patienter, der lider af knogleskørhed, samt for alle, der gerne vil have en bedre balance og fysisk funktion. Mit Østerbro har været på besøg hos træningscentret på Østerbrogade 141 og mødt veninderne Hanne Schmidt (HS), 62 år, og Hanne Nedergaard (HN), 63 år, til en snak om Osteostrong og knogleskørhed (osteoporose), som begge har fået konstateret.  

Hvorfor er I begyndt at træne hos Osteostrong?

HS: ”Sidste år, da jeg blev scannet, var min knogleskørhed blevet lidt værre, og lægen anbefalede derfor, at jeg startede med at tage medicin. Men på grund af bivirkningerne sagde jeg nej tak og begyndte i stedet at lede efter diverse alternativer til medicinen. Hanne og jeg var blandt andet til nogle foredrag hos Osteostrong, som ledte til, at vi startede med træningsøvelserne i februar måned. Vi har begge trænet siden da, og personligt håber på, at jeg kan undgå at tage medicinen, hvis jeg bare kan holde det på et niveau, hvor min knogleskørhed ikke bliver værre.” 

Hvordan mærker du knogleskørheden i hverdagen?

HS: ”Jeg mærker ikke knogleskørheden i hverdagen, den blev opdaget i for-bindelse med et besøg hos lægen i anledning af, at jeg gik tidligt i overgangsalderen og havde nået den alder, hvor knogleskørhed begynder at vise sig. Derefter begyndte jeg at spise ekstra kalk og D-vitamin, ventede i to år på den næste scanning, som så viste, at knogleskørheden var blevet værre.”

Målbar forbedring 

HN:  ”Jeg fik konstateret knogleskørhed i en skanning på hospitalet for to år siden, sandsynligvis fordi jeg får astmamedicin, som kan afkalke knoglerne. Jeg vil heller ikke tage medicin på grund af bivirkningerne, så det var bare om at gå i gang med træningen. Det hele startede med, at vi fik scannet vores hæl, hvor der var lav knogletæthed. Da vi efter et halvt års træning blev scannet igen, viste målingerne, at i forhold til knogleskørheden  var der forbedringer på fem procent. Problemet med knogler er, at de ikke vokser så hurtigt, så det er ikke enorme forbedringer, men der er altså også kun gået et halvt år. Hvis vi ikke havde trænet, ville vi gennemsnitligt have tabt ca. to procent om året, så det skal også lægges oven i forbedringerne.”

Bedre balance

Kan I mærke, at træningen har gjort en forskel?

HN: ”Jeg kan mærke det på flere måder. For det første er jeg blevet syv millimeter højere i forhold til, da jeg startede træningen, viser en måling på hospitalet, fordi man bliver rettet lidt op via træningen. For det andet har jeg fået en bedre balance, hvilket er utroligt vigtigt, når det handler om knogleskørhed.”

HS: ”Jeg kan mærke, jeg er blevet stærkere i armene og benene af træningen, og at jeg, ligesom Hanne, har fået en bedre balance. Så en mærkbar forskel er der helt klart. Samtidig håber jeg, at knogleskørheden ikke er blevet værre, når jeg om et års tid skal skannes igen. Men når man ikke er faldet og har haft nogle brud, kan man ikke vide, om det har hjulpet. Men jeg fortsætter min kamp for at undgå medicinen og de stærke bivirkninger samt for at få stærkere knogler!”   

Tryghed med instruktør

Hvordan er selve træningen så?

HN: ”Den er lidt hårdere, end vi troede. At de siger, man ikke kommer til at svede, passer ikke helt. I dag sveder vi i hvert fald! Træningen tager ca. en halv time med opvarm-ning. Vi kommer i almindeligt tøj og skal træne på fire maskiner. Før og efter laver vi nogle balanceøvelser. Forskellen på træningen her og i fitnesscenter er, at til fitness trykker du på maskinen med en konstant vægt, mens her i osteostrong er det maskinen, der varierer modstanden, indtil den mærker, du ikke kan mere. Så lyser den rødt og træneren tæller ned og siger, vi skal stoppe.” 

HS: ”Det gode ved at træne her er, at der er en instruktør på hele tiden. Man står ikke alene på noget tidspunkt, så det er trygt at træne her. Jeg har haft en diskusprolaps og var lidt usikker over øvelserne, men med en dygtig instruktør ved siden af er jeg helt tryg ved træningen. Man må ikke træne alene, så der er altid en instruktør ved siden af.”

HN: ”Jeg synes, det er virkeligt hyggeligt at være herinde, og at Osteostrong-folkene er søde. Vi er spændte på, hvordan det bliver, når caféen engang bliver færdig. Så vi fortsætter med at træne her, selv om træningen selvfølgelig ikke er gratis. Men hvis det gør, at man undgår medicinen, er det alle pengene værd. Og det er jo ikke dyrere, end hvis vi én gang om ugen går hos en fysioterapeut.” 

HS: ”Nu må vi se, om det virker på sigt. Vi er meget spændte og håber naturligvis, vi opnår nog-le resultater, der kan forbedre vores livskvalitet senere i livet.”    

Hvis du vil styrke dine knogler, forbedre din balance og fysik –  medicinfrit – så ring på 78 75 49 45 og bestil en gratis prøvesession hos OsteoStrong på Østerbrogade 141.


OsteoStrong® · Østerbrogade 141 · Tlf. 78 75 49 45 · www.osteostrong.dk

Related Articles