REMA 1000 går forrest i kampen mod madspild

Af Susanne

I REMA 1000 tænker de ’meget mindre madspild’ ind i alle led, så discountkæden sammen med kunderne smider mindst muligt ud. En holdning, der er mere aktuel end nogensinde blandt andet med tanke på den nuværende økonomiske situation. 

Det er pressede tider for mange rent økonomisk. Inflationen er den højeste i flere årtier. Mange familier og husholdninger er under pres, og derfor er discountkæden REMA 1000s kamp mod madspild, som startede i 2008 med fokus på ’køb kun det, du skal bruge’, yderst aktuel. Madspildskampen indebærer blandt andet, at discountkæden bestræber sig på at sælge varerne i størrelser, som passer til kundernes aktuelle forbrug. Det er også derfor, de ikke benytter flerstykspriser, da de ikke ønsker at presse flere varer ud i systemet end nødvendigt, påpeger Anders Jensen, indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000. 

”Der er ingen grund til, at kunderne skal smide varer ud, som de ikke har brug for,” siger Anders Jensen og fortsætter: ”I dag sælger vi en lang række varer i mindre størrelser end tidligere. Forbrugeradfærden pt. gør, at man på grund af den heftige inflation helst kun køber det, man skal bruge. Der foregår ikke så mange impulskøb for tiden. Det er også derfor, vi giver gode tip til, hvordan man kan spare på indkøbene og få økonomien til at hænge sammen. Det er i den grad noget, vi mener seriøst,” slår Anders Jensen fast. 

Opskrift til at bruge madrester

Det er også grunden til, at antallet af frugt og grønt, man kan købe efter vægt, er steget i butikkerne. Det er for eksempel ikke nødvendigt at købe et kilo pastinakker, gulerødder eller rødbeder samlet i en pose. På den måde signalerer REMA 1000 til kunderne, at man kun behøver at købe det, man skal bruge, og at man får det brugt: ”I den forbindelse har vi hjemmesiden ’Meget mindre madspild’ på adressen www.madspild.rema1000.dk, som sker i et samarbejde med Selina Juul, der er stifter og bestyrelsesformand af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Hun har blandt andet en blog om gode råd og idéer til, hvordan man får brugt al sin mad. På hjemmesiden er der også en masse gode opskrifter til, hvordan man bruger sine rester. Sideløbende med alle de gode tips til at undgå madspild, opfordrer vi også folk til at gøre brug af alle de mange gode tilbud, vi kører løbende. Her er også mange penge at spare,” påpeger Anders Jensen.

Win-win situation med nedsatte varer 

I mange af REMA 1000s butikker sætter de varer ned i pris, hvis holdbarhedsdatoen er tæt på at udløbe. Varerne bliver ofte samlet og mærket, så de er nemme at finde. Hvis man alligevel skal bruge varerne på dagen, kan de sagtens bruges, og så undgår butikken dels at smide dem ud, dels sparer kunderne nogle penge. Det er, som indkøbs- og marketingdirektøren betegner det, en win-win situation. 

”Vi kan konstatere, at efter priserne er blevet så presset, sælger den slags varer betydeligt bedre end tidligere, hvor de ind i mellem godt kunne blive i indkøbsmontren. Det hænder selvfølgelig, at vi har varer, der har en eller anden lille fejl, for eksempel et enkelt dårligt æble i en pose eller det yderste blad af et salathoved, der er blevet lidt brunt osv. Dem må vi rent lovgivningsmæssigt ikke sælge, så i stedet arbejder vi for, at alle butikker har et samarbejde med et lokalt værested, som kan tilbyde de ellers udmærkede varer til deres gæster. På den måde undgår vi også at smide udmærkede fødevarer ud. Det er helt klart, at tilbagetrækninger af fødevarer, hvor der kan være den mindste risiko forbundet med, de bliver altid smidt ud,” understreger han og tilføjer, at man ikke må sælge eller bortgive varer, der er mærket med ”Sidste anvendelsesdato” efter den angivne dato.

Også på leverandørsiden gør REMA 1000 en aktiv indsats for at undgå madspild. De samarbejder om at give forskellige frasorterede varer, som eksempelvis skæve grøntsager, frugt og grønt, forårsruller m.v., der ikke lever op til de krav, der stilles til kvaliteten, en mulighed for at blive solgt billigere i butikkerne. På den måde forsøger REMA 1000 også at undgå, at fødevarer, som allerede er produceret, går til spilde. 

Julehjælp sammen med Dansk Folkehjælp
At undgå madspild i den nuværende økonomiske situation må være alle danskeres mål her op til jul, hvor mange familier har det svært. Også her tager REMA 1000 sit sociale ansvar meget alvorligt. De har gennem flere år været en aktiv partner sammen med Dansk Folkehjælp i bestræbelserne på at hjælpe trængte familier op til jul. Sidste år var der op mod 14.000 familier, som fik hjælp til julen via Dansk Folkehjælp.  

”Derfor forsøger vi igen at samle penge ind til at hjælpe familierne, da vi mener, det burde være en børneret at holde en ordentlig jul. Vi hjælper blandt andet med julehjælpspakker, hvor der er et gavekort til forskellige gaver samt et gavekort til at købe varer i REMA 1000. Jeg tror desværre, at der i år vil være endnu flere familier, der har brug for hjælp. Derfor er vi i fuld gang med at hjælpe. Helt konkret betyder det, at der i alle butikkerne ligger støttestregkoder ved kassen, så når man har købt ind, kan man tage sådan en og donere 25 kr. til Dansk Folkehjælp og på den måde være med til at samle penge ind til de trængte familier,” fortæller Anders Jensen. 

Danske erhvervsfolk dyster om indsamling
Udover denne hjælp ’dyster’ erhvervsfolk i øst og vest hvert år den 1. december om at samle flest penge ind til Dansk Folkehjælp. Jonas Schrøder som er kommunikationschef i REMA 1000, er leder af hold vest i år, og opgaven går ud på at ringe til samarbejdspartnere og leverandører og få dem til at donere penge til Dansk Folkehjælp. ”Det kører i én time, og så konkurrer vi om, hvilket hold der kan samle flest penge ind. Konkurrencen er et samarbejde mellem Dansk Folkehjælp, Ekstra Bladet og os, og det bliver livestreamet. Vi samler faktisk en del penge ind, og udover det indsamlede, smider vi selv en del ekstra penge oven i. Selv om det er svære tider også for virksomhederne, håber vi virkelig, at alle vil bidrage til arbejdet,” slutter Anders Jensen.   

Se mere på www.folkehjaelp.dk www.folkehjaelp.dk


REMA 1000 · Se mere på ansvarlighed.rema1000.dk

Related Articles