Masser af kunst og kultur på vej til Nordhavn

Af Susanne

27.– 30. august afholdes den internationale kunstmesse og udstilling Enter Art Fair i Tunnelfabrikken i Nordhavn. Men der er langt fra det eneste, der sker i området på kulturfronten.

Enter Art Fair er sommerens store, internationale kunstbegivenhed i København, hvor man både kan se og købe kunsten, som udstilles af de mange gallerier, der for første gang samles i Tunnelfabrikken til begivenheden. Og selv i en corona-tid er der rigelig plads til, at hygiejne- og afstandskrav overholdes i den 261 meter lange 125 meter brede fabrikshal, som er opført til at støbe tunnelelementer til Øresundsforbindelsen. Siden tunnel og bro stod færdige, har hallen primært været brugt til opbevaring af byggematerialer. I kraft af det fælles ejerskab mellem By & Havn, Unionkul og NREP omdannes den gigantiske industribygning samt arealerne omkring bygningen i disse år til en smeltedigel af erhverv, kultur, natur og studieboliger. Indtil dette arbejde går i gang, har ejerne valgt at indgå samarbejde med udvalgte events som fx Enter Art Fair.

Læs mere og køb billet til Enter Art Fair på enterartfair.com

Er der en trold i Nordhavn?
Rygtet vil vide, at der faktisk lever en trold et godt skjult sted i Nordhavn.
Det fortælles, at trolden hedder Kaptajn Nalle og er Nordhavns nye indbygger, og at kunstneren Thomas Dambo har skabt ham i genbrugstræ! Hvis du vil besøge Kaptajn Nalle, kan du tage på en ægte trolde-skattejagt i sommervejret. Start på computeren eller telefonen og klik ind på trollmap.com og zoom ind på Danmark på kortet. Klik herefter på DEN STORE TROLDEFOLKEFEST og på Kaptajn Nalle (kapitel 1). God fornøjelse!


Bjørn Nørgaard etablerer kunstnerværksteder ved Tunnelfabrikken
Der mangler værksteder for nyuddannede kunstnere,der endnu ikke er etablerede navne på kunstscenen. Det gør en af Danmarks mest anerkendte kunstnere, Bjørn Nørgaard, og virksomhederne bag Tunnelfabrikken nu noget ved. Containerakademiet hedder det ambitiøse initiativ, som professor og billedhugger Bjørn Nørgaard har taget initiativ til. Tanken er at skabe et fællesskab af værksteder for nyuddannede kunstnere, der endnu ikke har etableret sig på kunstscenen, og som derfor ikke har økonomi til at købe eget værksted. Kunstnerne tilbydes en lav leje i Containerakademiet, som kommer til at bestå af 30 kunstnerværksteder i ombyggede, brugte shippingcontainere.

”By & Havn har bistået Bjørn Nørgaard i at udvikle projektet og fondsansøgninger for at etablere dette fællesskab, og sammen med NREP og Unionkul er vi stolte over, at Containerakademiet skal ligge i forbindelse med Tunnelfabrikken,” siger adm. direktør i By & Havn, Anne Skovbro.
Hun fortsætter:  ”Tanken bag Tunnelfabrikken er netop at skabe et helt særligt fællesskab af studerende, kunstnere og professionelle aktører og beboere, der har lyst til at dele og investere deres ressourcer og skabe masser af synergi og kvalitet. Derfor passer Containerakademiet perfekt ind,” siger Anne Skovbro. Det er arkitektvirksomheden Arcgency, som skal stå for ombygningen af containerne. Rent praktisk er etableringen af Containerakademiet betinget af, at Københavns Kommune vedtager lokalplanen for Tunnelfabrikken og de nærliggende arealer, hvilket forventes at ske medio 2021. Grunden til containerakademiet stilles vederlagsfrit til rådighed i en periode på 20 år.

BJØRN NØRGAARD
”I en lund kaldet Akademos startede Platon sit akademi 385 f. kr., nu 2400 år senere hvor København fordriver håndværkere, studerende og kunstnerne fra byen, må vi som Platon anlægge et akademi i Nord-havnen. Container betyder beholder, de skal ikke fragte alverdens ting over oceanerne, men de unge kunstneres drømme og visioner ud i verden. I sprækkerne spirer den nye verden frem.”  Kunstneren Bjørn Nørgaard (født 1947) bor og arbejder i København, på Møn og i Berlin. Han er medlem af Eks-Skolen og er bl.a. professor ved Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster, København. Læs mere på bjoernnoergaard.dk


By & Havn · Nordre Toldbod 7 · 1259 København K · Tlf. 33 76 98 00 · www.byoghavn.dk

Related Articles