Oplevelsescenter for naturelskere

Af Susanne

Det Grå Fyr i Skagen er et oplevelsesparadis for den naturinteresserede. Her kan man lære om trækfuglenes mystiske liv og opleve fuglenes træk på film og i billeder. Komme med på guidede ture og blive klogere på det godt 160 år gamle fyr. Fra fyrets 46 meter høje top kan man få et fantastisk blik over Grenen, Skagens Odde og Skagen By. På caféen Blink i den gamle fyrbygning kan man spise frokost med en vidunderlig udsigt direkte ud over Kattegat.

I området omkring Det Grå Fyr er der et godt gå- og cykelstisystem. Her kan man på egen hånd opleve den storslåede natur og på det rigtige tidspunkt af året følge med i fuglenes træk, når de i al hast passerer Grenen mod svenske og norske kyster. Vi kender alle sammen Skagen og alle fortræffelighederne i området. Byen og området i det nordligste Vendsyssel står for mange som det ypperste udtryk for den danske sommer.

Stemningen, historien, lyset, vandet, de hvide sandstrande og den stor-slåede natur er unik og ikke noget, man finder andre steder herhjemme eller i hele verden for den sags skyld. Ikke mindst Skagens Odde er noget helt specielt. Her støder Skagerrak og Kattegat sammen og skaber helt specielle forhold for både naturen og mennesker.

I en fjern fortid uden nutidens teknologiske hjælpemidler skete mange strandinger ud for Skagen. Derfor opførte man Vippefyret, som skulle hjælpe de søfarende og især byens fiskere med at finde vej rundt om Grenen. På grund af de store sanderosioner på Odden vokser Odden, og man opfører løbende nye fyr for at få den rette placering. Lige midt på Skagens Odde. Det Hvide Fyr opførtes i 1747, og igen godt 100 år senere opførtes Det Grå Fyr midt på Odden i 1858.

Virker som en tragt
I dag fungerer fyret stadig som et vigtigt pejlemærke for skibene, men de tilhørende bygninger er forvandlet til et inspirerende oplevelsescenter med det høje fyr som vartegn og attraktion. Omdrejningspunktet for centret er fortællingen om trækfuglenes liv. Hvordan finder de vej? Hvor langt flyver de, og mange andre spændende spørgsmål bliver besvaret. Skagens Odde og Grenen virker som en tragt, hvor fuglene flyver længst muligt over land. Derfor er Skagen et særligt sted for observationer af fugle. Først når vejret og vinden er god, trækker de videre nordpå til deres yngleområder.
Fuglene er ofte det sidste led i en fødekæde og giver os viden om naturens tilstand. Centret er et rigtigt godt samlingssted for alle naturinteresserede. Men også fyrets historie fortælles i en lille udstilling i bygningerne.

I en fjern fortid uden nutidens teknologiske hjælpemidler skete mange strandinger ud for Skagen. Derfor opførte man Vippefyret, som skulle hjælpe de søfarende og især byens fiskere med at finde vej rundt om Grenen. På grund af de store sanderosioner på Odden, vokser Odden, og man opfører løbende nye fyr for at få den rette placering midt på Skagens Odde. Det Hvide Fyr opførtes i 1747, og i 1858 opførtes Det Grå Fyr.

”Det Grå Fyr, som med sine 46 meter er Danmarks næsthøjeste fyr, har en fantastisk beliggenhed og historie. Fra toppen kan man se, hvordan Grenen og Skagens nordlige punkt er vokset med næsten tre kilometer siden opførelsen af fyret for godt 160 år siden. Så der er en enorm forandring i landskabet på Skagens Odde,” fortæller Lene Kappelborg, centerleder Det Grå Fyr.

Observerer og ringmærker fugle
Skagen Fuglestation holder også til i det Grå Fyr, da stedet er et sandt knudepunkt for trækfugle. Hver morgen året rundt observeres og/eller ringmærkes fugle. Fuglene, der passerer Grenen, bliver talt og registreret af frivillige ornitologer, der overvåger området fra deres forskellige observationsposter. På Fuglestationen deltager man løbende i forskning eller indsamling af data.

Sandflugten skabte landskabet
Den nordlige del af Vendsyssel, hvor Skagen og Odden ligger, er som nævnt et sandt naturparadis, der for størstedelens vedkommende er skabt af sandflugten for flere hundrede år siden. Her er for eksempel Råbjerg Mile, der er et af Danmarks mest særprægede landskaber. Sandet rækker hele 42 meter over havets overflade, og der er en fantastisk udsigt fra toppen. Milen var det eneste sted, som man ikke gjorde noget ved ift. sandflugten, da man ellers i hele området anlagde klitplantager for at stoppe sandet. Derfor er der blandt andet en kæmpestor klitplantage omkring Råbjerg Mile, hvor man sagtens kan være helt for sig selv, også om sommeren. Der er fri teltning i mange af vores skove, så to personer kan eventuelt slå et telt op og overnatte i naturen. Bare man følger de regler, der er!

Et andet fascinerende resultat af sandflugten er den tilsandede kirke, der blev opført i 1300-tallet, og som på grund af sandets indtog lukkede som kirke for 200 år siden. Tårnet blev skånet og brugt som sømærke. Det er i dag muligt at gå ind i tårnet og se ud over Skagen Klitplantage.

BLINK
Et fyrtårn lyser op, et øjeblik giver et blink. Et blink kan betyde meget. Det Grå Fyr har en helt unik café, som hele vejen igennem bruger de naturlige og lokale råvarer, dvs. de sanker urter og andet i området og benytter det i maden. BLINK er en oplevelse i sig selv, og vi er sikker på, at det øjeblik er noget, der sætter sig som et varigt blink. Nyd din mad, kaffe, fisk, vin med en fantastisk udsigt.

Se mere på www.blinkblinkblink.dk


NST · Det grå fyr · NST.dk/detgraafyr

Related Articles