Unika smykkerinspireret af naturen 

Af Susanne

Milayas er en dansk guldsmed og smykkedesigner, der laver håndlavede unikasmykker, der er stærkt inspireret af naturen, og som er skabt i de bedste materialer i en bæredygtig produktion. Bag navnet Milayas står Rikke Schøndorff Pedersen Riise (og ceo Jarl Riise), der selvom hun har værksted og showroom i Kolding, har rigtig mange kunder i København og Nordsjælland. De er alle sammen faldet for hendes tidløse smykkedesign, der fortæller naturens unikke historier. Mit Østerbro har spurgt Rikke om historien bag virksomheden, og hvad det er, der driver hende i arbejdet med de håndlavede smykker.

Jeg startede med at lave smykker for godt 25 år siden. Dengang gik jeg derhjemme og savnede nogle udfordringer, men da jeg så et program på tv, der handlede om at lave smykker, blev jeg tændt og begyndte at søge på alt, der handlede om smykker. Jeg købte en masse værktøj, tog adskillige kurser og begyndte at skabe mine egne smykker. Det endte ud i, at jeg tog rundt og præsenterede dem for flere firmaer, hvor jeg solgte smykkerne til de ansatte. Dengang var det primært sølvsmykker, jeg fremstillede. 

Sideløbende fik jeg et job som underviser i smykkefremstilling på ungdomsskolen i Kolding. Senere skete der en masse omvæltninger i mit liv, som satte smykkefremstillingen på pause, men da jeg begyndte igen, besluttede jeg mig for at gå all in på smykker i guld, de flotteste diamanter, ædelsten og perler. Ellers kunne jeg ikke leve af det. Og med alle de lækre materialer til rådighed er min kreativitet vokset betydeligt, synes jeg.” 

Opstår i nuet

“Mine smykker opstår i nuet – med mindre det er en bestillingsopgave fra kunden – og jeg lægger min sjæl i hvert enkelt smykke og designer smykket, imens jeg fremstiller det. Alt arbejdet med at fremstille smykkerne gør jeg alene i en gammel filial af Nationalbanken lige ved siden af bankboksen fra den tid. Jeg er blevet tilbudt at få lavet smykkerne i udlandet, men har pænt sagt nej tak. 

Når jeg laver smykker af folks arvestykker, spørger jeg gerne om, hvorvidt jeg skal tage billeder af processen hele vejen igennem lige fra omsmeltningen til det færdige produkt. Det er de rigtig glade for. Generelt får jeg så meget positiv feedback fra mine kunder, og op mod 80 procent af dem er tilbagevendende kunder.”

Dejlig rustik natur

Jeg er meget inspireret af naturen. Det gælder både farverne, formerne og lyset. Intet er ens i naturen, og der er noget dejligt rustikt over det. Der er ikke mange af mine smykker, der er højglanspoleret – de ser i stedet helt naturligt skønne ud med alle de pragtfulde farver, der optræder i naturen. Som for eksempel de vidunderlige farver, vi kan se om efteråret, hvor bladene skifter udtryk. Det samlede udtryk i mine smykker afspejler naturens mange facetter.”

Bruger genbrugsguld 

“Da jeg er inspireret af og elsker naturen, vil jeg naturligvis gerne passe på den. Derfor har det altid ligget mig på sinde at gøre brug af genbrug så meget som muligt. Det er nemlig enormt ressourcekrævende at udvinde guld. Eksempelvis samler jeg alt mit guldstøv op og sender det ind, så det kan blive smeltet om til rent guld. Vores leverandører bruger også genbrugsguld. Hvis man bruger genbrugsguld, reducerer man CO2 aftrykket med 99,8 procent. Når man kun bruger genbrugsguld, undgår man eksempelvis mere skovfældning og at skæmme naturen, forurening af vand
og vandløb, hvilket er vigtigt for mig.”  

Kender leverandørerne

“Vi får flere gange om ugen tilbud om at købe diamanter, ædelsten og perler fra hele verden, men så længe vi ikke kender leverandørerne og ikke kan spore tingene, så vil vi ikke handle med dem. Vi holder os til nogle danske leverandører, som vi kender godt, og som kender os godt. Derfor får jeg somme tider tilbud på nogle ting, som ikke bliver vist andre steder, fordi vores leverandører ved, det er lige noget, der passer til de smykker, jeg ønsker at skabe. Det er fordelen ved at koncentrere sine indkøb omkring få leverandører. 

At jeg i dag er så privilegeret, at jeg kan leve af mine kreative evner er fantastisk, men faktisk var der for over 30 år siden en grafolog i Kolding, der i dag er 98 år, der spåede, at jeg en dag ville kunne leve af min kreativitet. Hun havde heldigvis ret,” slutter Rikke. 

Designer nye og omsmelter gamle smykker

Udover at sælge sine håndlavede smykker via Instagram og på shoppen på www.milayas.dk kan man også få designet et unikt håndlavet smykke hos Rikke. Man kan også få omsmeltet et gammelt guldsmykke til øreringe, armbånd, ring, halskæde eller hvis man for eksempel ønsker, at det skal blive en del af en håndlavet vielsesring, er dette også muligt.


Milayas · Jernbanegade 27 · 6000 Kolding · Tlf. 28 55 54 50 · www.milayas.dk · instagram.com/milayas_dk/

Related Articles