Ritt – det søde, røde æble i kartoffelrækken

Af Susanne

Den pensionerede politiker, Ritt Bjerregaard, har de seneste 25 år af sit liv boet i Jens Juuls Gade i kartoffelrækkerne med ægtemanden gennem 54 år, Søren Mørch. Og det eftertragtede område på Østerbro blev valgt med stor inspiration fra boligforholdene i tiden som EU-kommissær i Belgien.

Det er faktisk mit ophold i Bruxelles, der er skyld i, at vi bor i kartoffel-rækkerne i dag, da man i Bruxelles ofte bor i flere etager. Det gjorde jeg også, mens jeg arbejdede dernede. Det passede både min mand og mig rigtig godt, siden vi begge to skriver meget og helst indretter os på en måde, hvor vi hver især har gode skrivepladser i huset. Derfor, var vi på jagt efter et sted i København, hvor vi kunne bo i flere etager. Og det er der ikke meget af i byen. Men da Dea Trier Mørch (anerkendt dansk forfatter-inde f. 1941 d. 2001, red.), som Søren var i familie med, ringede og fortalte, at der var et hus til salg overfor deres, sprang vi til. Det en rigtig hyggelig gade. Vi er meget glade for at bo der. Man bor tæt, men her er godt naboskab. Og selvom man ikke render hinanden på dørene, kender vi hinanden og hilser”, fortæller Ritt Bjerregaard, der sætter pris på sine omgivelser.

”Der er så mange grønne områder omkring os på Østerbro. Og jeg er god til at bruge byen. Jeg er vild med Botanisk Have, og når mit helbred kræver, at jeg skal gå 10.000 skridt om dagen, så er det jo et stort privilegium at have både Østre Anlæg, Kongens Have, Søerne og Fælledparken i sit nærområde.

Hilser folk på dig, når du går ture i bydelen?
”Ja. Der er næsten altid en eller anden, der siger noget. Det er hyggeligt. Man bliver glad, for der findes så mange ondskabsfulde mennesker på de sociale medier. Men sådan nogen møder jeg ikke, når jeg går ture i den virkelige verden. Og det er jo dejligt.”

Hvad betyder det for dig at have været en markant skikkelse i politik og en stor personlighed blandt den generelle danske befolkning?
”Det ved jeg ikke. Men hvis jeg kommer for højt på strå, så husker jeg på en gang, hvor min mand og jeg kørte til en lille restauration et sted i landet. Pludselig kommer der en kvinde over til mig og siger: Nej, hvor hyggeligt. Jeg har altid stemt på dig – Pia Kjærsgaard. Jeg grinede og svarede, at jeg ikke var Pia Kjærsgaard. Så kiggede hun indgående på mig og sagde: Nej, det er du da heller ikke. Du er – Marianne Jelved. Min mand og jeg kiggede med smil i øjnene på hinanden, inden jeg oplyste hende om, at jeg nu altså var Ritt Bjerregaard, hvorefter hun prompte svarede: Det er du da også. Det er dig, jeg har stemt på”, griner den nu 79-årige tidligere socialdemokratiske top-politiker.

Forgangskvinde og kælling
Ritt Bjerregaard har taget sine kampe som kvinde i en politisk domineret mandeverden. Hun var forgangskvinde i dansk politik, da hun tilbage i 1973 i en alder af blot 32 år blev udnævnt til undervisningsminister og har siden interesseret fulgt, hvordan det politiske landsskab har udviklet sig ift. kvindekønnet og dets synlighed.

”Da jeg blev minister første gang, var vi kun tre kvinder på ministerposter i regeringen (socialminister, Eva Gredal og kirkeminister, Dorte Bennedsen, red.), så det er jo helt tydeligt, at der er sket noget. I dag er det jo ikke utænkeligt, at kvinder besidder ministerposter. Og der er mange flere unge piger i dag, der overvejer at gå ind i politik, end der var, dengang jeg gik ind i politik. Men det er pinligt for statsminister Mette Frederiksen, at hun i dag ikke kan lave en regering, hvor halvdelen af ministrene er kvinder. Det bider man mærke i. Det lykkedes jo for Lars Løkke Rasmussen.”

Du er engang blevet citeret for at sige: Jeg er en strid kælling og godt tilfreds med at være det. Vil du forklare det? ”I min tidlige tid som ung politiker, fik kvinder tildelt visse roller; de var enten søde, blide og medgørlige eller stride kællinger. Jeg har aldrig haft et ønske om at være sød og medgørlig. Og hvis man vil have et liv, som jeg har haft, hvor jeg har været så langt fremme i politik, som jeg har, så bliver man nødt til at kunne håndtere magtkampe – uden at blive slået ud af det. Og man vinder ikke magtkampe ved at være sød og blid.”

Ville du gerne selv have været statsminister?
”Det har jeg haft spekuleret en del over. Da det kom til stykket, tror jeg ikke, at jeg havde viljen til at gå det sidste stykke. Jeg havde selv været igennem så meget, og anså det ikke for sandsynligt, at jeg kunne blive det med den linje, jeg havde lagt i politik. Så dengang det rent faktisk var muligt, var min vurdering, at det ikke kunne lade sig gøre. Jeg tror ikke, det var lykkedes, hvis jeg gik efter det. Jeg vurderede, det ville være spild af kræfter og lod være. Jeg er meget rationel anlagt”, fortæller kvinden med den særdeles unikke politiske fortid som europæisk kommissær, københavnsk overborgmester og dansk undervisnings-, social-, og fødevareminister.

Sin egen sort
Ritt Bjerregaard har, sideløbende med den senere politiske karriere, tidligere haft drevet egen æbleplantage. Og når man har gebærdet sig i national og international politik, som Ritt Bjerregaard har gjort det, så tildeles man lejlighedsvis en vis portion anerkendelse, som tilfældet var det, da hun for 19 år siden i forbindelse med sin 60-års fødselsdag af den norske landbrugsminister fik overrakt sin helt egen æblesort: Ritt Bjerregaard-æblet.

Det er rødt – og sødt, selvfølgelig”, smiler den charme-rende tidligere aktive politiker og plantageejer.

”I Danmark udvikler vi ikke nye sorter, men det gør de i Norge. Og dér var der altså nogen, som gerne ville opkalde et æble efter mig på opfordring af landets landbrugsminister. Det er den bedste gave, jeg har fået. Det var helt utroligt. Modertræet til min sort, står i min tidligere æbleplantage på Midtsjælland. Man kan ikke købe det i butikker, men det kan bestilles på planteskoler”, fortæller Ritt, der, hvis smagen ikke er til en bid af Bjerregaarden, foreslår at sætte tænderne i et af årstidens (andre) klassikere, Discovery-æblet.

Har du overvejet, at du på et tidspunkt, når du ikke er her mere, muligvis også vil få opkaldt en gade eller en plads efter dig? Ligesom Anker Jørgensen (tidl. socialdemokratisk statsminister) fik det? ”Det finder de nok ud af på rådhuset. Om det så vil være en gade eller en plads – eller et mystisk lille hjørne – det må de om. Jeg tvivler på, at jeg får en boulevard”, smiler æblet i kartoffelrækken, Ritt Bjerregaard.

Ritt Bjerregaard · Blå bog

  • Navn: Jytte Ritt Bjerregaard
  • Født: 19. maj 1941 (79 år)
  • Gift: Ja. (Søren Mørch, g. 1966)
  • Uddannelse: Lærer
  • Beskæftigelse: Forfatter (Tidl. politiker og frugtplantageejer)

Ministerposter m.m.

  • Undervisningsminister (1973, 1975-1978)
  • Socialminister (1979-1981)
  • Fødevareminister (2000-2001)
  • EU Miljøkommissær (1995-1999)
  • Overborgmester Københavns Kommune (2006-2010)

Related Articles