Piemonte Italien for livsnydere

Af Susanne

Hører du til typen, der elsker det ægte Italien med alt hvad det indebærer af bølgende landskaber med snorlige vinmarker, fantastisk mad baseret på enkle, men super velsmagende opskrifter, Italiens bedste vine, der får ganen til at løbe i vand og smilet til at brede sig over hele ansigtet, skønne små landsbyer med små ”Piazzaer” som taget ud af en Italiensk film, sjæl, varme, passion, espresso til 1 euro, det mest behagelige klima og stadig med næsten ingen turister? Så lad mig tillade mig at præsentere dig for Italiens største region Piemonte. Som areal dækker den lidt over halvdelen af Danmark. Torino er hovedbyen. Kendt for ikke mindst Fiat fabrikkerne og en fodboldklub ved navn Juventus, hvor mange danske fodboldspillere igennem tiden har spillet. Navnet Piemonte betyder ”for foden af alperne” og den grænser op mod Schweiz og Frankrig.

Nemt & billigt at rejse dertil
Det er nemt at komme til Piemonte. SAS og flere af lavprisselskaberne flyver flere gange dagligt til Malpensa lufthavn. Herfra tager det cirka halvanden time at komme ned til den sydlige del af Piemonte. Her finder du det, som af langt de fleste italienere og vin- & mad anmeldere fra hele verden betegnes som det bedste italienske køkken. Intet andet sted i Italien finder du flere Michelin-restauranter end her, men kvaliteten på selv de mindste familieejede t rattoriaer/osteriaer er fantastisk. Sjældent koster en 3-4 retters menu inkl. 1 god flaske vin mere end kr. 250,- pr. person. Selvom kun meget få kan tale engelsk og der ofte ikke er noget menukort får man altid en helt speciel oplevelse (som faktisk kun italienerne er i stand til at give en).

Måske verdens bedste vine
Vinene fra Piemonte er intet mindre end fantastiske. Klimaet her er perfekt. Kolde og våde vintre (ofte med sne) efterfulgt af et solrigt forår og en lang sommer med kun meget lidt regn og temperaturer, der svinger mellem behagelige 20-32 grader. Om efteråret når der høstes og farverne på vinmarkerne ændres fra grøn til gule/orange/røde nuanacer kommer tågen ofte snigende. På Italiensk hedder tåge ”Nebbia” og det er herfra at ”kongedruen” Nebbiolo har fået sit navn, eftersom den ofte høstes mens der er tåget. Nebbiolo anvendes bl.a til at producere nogle af verdens dyreste og mest anderkendte vine, nemlig Barolo & Barbaresco. I sommerperioden kan der godt være lidt trængsel ved indgangene til vingårdene, men normalt er det hyggeligt og stille og roligt at tage på vinsmagningstur rundt i området. De mest kendte producenter er Angelo Gaja, Antinori, Rinaldi, Aldo Conterno, men ligesom med restauranterne er kvaliteten generelt meget meget høj. Andre velkendte druer fra Piemonte er rødvinsdruerne Barbera, Dolchetto, Grignolino, Ruché & hvidvinsdruerne Arneis, Chardonnay, Favorita, Sauvignon & Timorasso.


AKTIVITETSMULIGHEDER i Piemonte

Cykel-entusiastere
Området er meget kuperet og derfor som skabt til cykelentusiaster. Mange kombinerer på den måde en afslappet vin/mad ferie med krævende cykel-ture. Der er også de senere år kommet rigtig mange fine mountainbike ruter, hvor man ofte kører mellem vin rækkerne.

Golfelskere
For golfelskere så er Piemonte nærmest som en drøm. Banerne er utroligt velholdte og mange af dem er utroligt smukt beliggende, green fees er lave, der er næsten ingen på banerne og de fleste har gamle historiske klubhuse med skønne restauranter. For mere info: www.federgolfpiemonte.it

Skientusiastere
Om vinteren står man på ski i enten Limone Piemonte eller Sauze D’oulx som de største områder. Skønne små hyggelige madsteder, dejligt velpræpererede pister, ingen liftkøer og masser af italiensk charme er kendetegnende for skiløbet. For mere info: www.vialattea.it

For leje af feriebolig, se mere på www.in-italia.dk

Italien på Østerbro
Men du behøver faktisk slet ikke rejse helt til Piemonte for at opleve det ægte Italien. Beviamo på Ndr. Frihavnsgade 58 oser nemlig af italiensk sjæl, charme & passion. Der er flere end 150 forskellige vine på glas, hovedparten fra Piemonte. Menukortet er simpelt, men super lækkert og indeholder klassiske antipastier og altid 4 forskellige pastaretter du kan vælge imellem. Stedet er baseret på Jesper Remos drøm om at skabe et lille stykke Italien på Østerbro.

Related Articles