Haven i himlen

Af Susanne

På Frederiksberg bor Linnea Bertelsen med sin roomie i en 70 m2 lejlighed på 4. sal. I løbet af de sidste to år, hvor de har boet der, har Linnea fået skabt en have i himlen. Altanen er til for planterne og insekterne – og den er derfor også indrettet på deres præmisser.

Linnea Bertelsen har sammen med sin roomie og veninde boet i lejligheden på 4. sal i to år, men den fine og velholdte aluminiumsaltan har været der siden 2008. Når Linnea ikke pusler og plejer sit haveparadis på altanen, arbejder hun som marketingassistent hos Gutkind Forlag. Lejligheden består af et stort fællesrum, hvor der er køkken, spisestue og plads til venner og hygge. Derudover har Linnea og hendes roomie et værelse hver med adgang fra fordelingsgangen samt et fælles badeværelse.

Lejligheden emmer af personlighed og hygge, hvilket ikke et spor tilfældigt, fortæller Linnea: “Min lejlighed er indrettet med loppefund, hjemmebyg og samlinger af gamle minder — og så kan jeg nok heller ikke skjule, at jeg arbejder på et forlag og er glad for bøger. Jeg forsøger ikke at have og eje alt for mange ting. Det giver mere ro, mindre rod og mindre oprydning. Jeg har det dog næsten modsat på altanen.”

Plads til hjerterum
Når man kun har 70 m2 at gøre godt med, er funktionalitet i indretning vigtigt. Samtidig skal der også være plads til hjerterum, venner, fællesskab og de små ting, som giver værdi. Det er en balance, som er svær, men når man rammer den, så spiller det bare, som det er tilfældet i Linneas lejlighed.

“Jeg synes, at det er inspirerende at se ting vokse og blive til. Jeg elsker min altan, og jeg elsker at se, hvordan den udvikler sig henover året. Jeg er også inspireret af gør-det-selv-folk og løsninger. Det giver mig motivation og mod på selv at kaste mig ud i alverdens projekter. Jeg har f.eks. selv bygget vores radiatorskjuler og bænk i køkkenet,” siger hun.

Lejlighedens yndlingsrum
Altanen er Linneas yndlingsrum. Det er de to roomies lille have, som hun definerer den. Hun ser den ikke som en forlængelse af spisestuen, men som sit helt eget rum. Uderum, haverum eller hvad man vil kalde det. Altanen er nemlig på planternes, blomsternes og insekternes præmisser.

“Altanen betyder alt. Den giver så mange muligheder. Jeg kan se årstiderne skifte på tæt hånd, jeg kan sove ude om sommeren, og jeg kan følge med i byens liv i min egen private have. Derfor forsøger jeg at holde gang i ’haven’ året rundt — også om vinteren med stedsegrønne planter og masser af lys. Altanen er østvendt, så jeg elsker at nyde morgenmaden og en kop kaffe i morgensolen,” påpeger hun.

Klunser en del til altanen
Som nævnt er altanen indrettet på planternes præmisser. Derfor må Linnea tilpasse sig. Hun har f.eks. bygget en selvvandingskasse til sine klemantiser, som også fungerer som en bænk. Multifunktionalitet er essentielt, hvis der skal være plads til alt det, hun gerne vil derude. Men det er også en sjov udfordring, og Linnea nyder de projekter, som hun finder på.

Se mere på altan.dk

“Til altanen klunser jeg en del eller bygger selv, og det næste projekt er nogle selvvandende potter. I køkkenet vil jeg gerne have sat fliser op bag komfuret. Endnu et gør-det-selv-projekt, som jeg aldrig har prøvet før, men som jeg nok bare kaster mig ud i. Jeg tænker, at det skal være nogle glaserede lavasten,” slutter Linnea.


www.altan.dk
Gl. Kongevej 17-19 · 1610 Kbh V · Næstvedvej 60 · 4180 Sorø · tlf. 70 70 20 18 · www.altan.dk

Related Articles