Fra savsmuld til sandwich

Af Susanne

Thomas Clausen var egentlig tømrer. Men en dag besluttede han sig for sammen med sine søskende at åbne en sandwich og juice bar i den ejendom, som de voksede op og stadig bor i på Århusgade.

Clausens Sandwich´indehaver, Thomas Clausen, var kun tre måneder gammel, da han flyttede til Århusgade på Østerbro. Han har med andre ord boet på Østerbro hele sit liv, og da han for seks år siden startede Clausen Sandwich sammen med sine søskende, var det i samme ejendom, som den han voksede op i som lille. Men det var på ingen måder en drøm, der blev til virkelighed.

“Nu er det jo ikke, fordi man er født med en drøm om en dag at blive sandwich mager eller café ejer eller noget i den retning. Det er noget, som kommer snigende i løbet af livet på et tidspunkt, hvor man begynder at danne sig selv.”

Hvad er din baggrund for at åbne en biks som denne?

“Jeg er uddannet tømrer. Og som en sulten tømrer, der skulle have frokost, begav jeg mig hver dag tværs igennem byen til et sted på Nørrebro, der minder om det her. Jeg kunne slet ikke forstå, at der ikke fandtes noget i samme stil tættere på Århusgade. Det gjorde der bare ikke. Jeg tænkte, at jeg da umuligt kunne være den eneste Østerbro borger, som kunne lide det her koncept, og så aftalte jeg med mine søskende, at når butikken i ejendommen, som vi nu står i, stod klar til overtagelse, så ville jeg åbne et sted.”

“Jeg forestillede mig nok, at der ville gå fire år, før det ville være en realitet, men der gik tre måneder inden lejemålet stod tomt. Og så gjorde vi det. Det var, som at tage en faldskærm på og hoppe ud fra et fly. Jeg havde ingen erfaring med det her. Det var udelukkende ren kærlighed til konceptet, der fik mig i gang.”

Ved folk, hvad de vil have, når de besøger Clausens Sandwich?

“Folk er vanedyr. De ved præcis, hvad de vil have, om det er en pizza eller en burger eller andet. Og der skal virkelig meget til, før de begiver sig udenfor de valg, som de holder så godt fast i. Folk på Østerbro har ikke tiden til at eksperimentere. Mange har børn. Og børnene skal bare have, hvad de kender som noget godt. Det kender jeg fra mine egne børn, der på en måde diktere de valg, man som voksen står overfor, når vi er sammen. Så børnene er vigtige at have in mente, når man overvejer, hvem kunderne er, og hvad der skal være på menuen. Jeg mener helt afgjort, at man er nødt til at gå i børnehøjde.”

Hvad er så din største sællert til børn her i biksen?

“Det er vores Milk Shakes – hvis børnene selv må vælge. Brors Paradis, som er jordbær og banan med vaniljemælk er allerede en klassiker blandt de mindste.”

Og de voksnes?

“De voksnes favorit er Tantes Turbostart, den helt klassiske, som findes på samtlige caféer overalt i København; gulerod, æble, appelsin og ingefær.”

Men det er ikke alle steder, den har navnet Tantes Turbostart. Hvordan har I fundet frem til navne som Kusines Friske Valg og andre familierelaterede sandwich og juice navne, som findes på menuen?

“Vi fandt ud af, at hvis Clausens Sandwichbar havde navn efter vores familie, så skulle en sandwich ikke bare hedde en sandwich, men noget der relaterede til familie. Vores sandwich hedder Nielsen, Thomsen, Svendsen, Hansen – og Clausen. En Clausen er den klassiske glaseret skinke pakket ind i en sandwich.”

Hvorfor er lige den en Clausen?

“Min svigermor havde en dag lavet retten med grønlangkål og hele molevitten, da jeg tænkte: Det smager jo sindssyg godt. Vi skal da have en sandwich, der læner sig op ad præcis den ret med hamburgryg og karamelliseret sukker på. Så eksperimenterede jeg lidt, og kom frem med en Clausen – som virkelig smager godt”, slutter Hr. Clausen med et smil.


Clausens Sandwich & Juice. Århusgade 62 Kl. 2100 København Ø. Tlf: 31 67 67 17. www.clausenssandwichogjuice.dk

Related Articles