Mit Østerbro har besøgt Falsled Kro, en eventyrlig perle på Sydfyn, der emmer af skønhed, ro og uanstrengt luksus.
Så snart foråret kommer mærker jeg en spirende lyst til, at komme ud af byen og få græs og sand mellem tæerne. Jeg længes efter ro og åndehuller hvor man kan dvæle ved naturens skønhed, langt væk fra byens hektiske puls. Falsled Kro er alt det, og meget mere. Det er nemlig også et femstjernet hotel og en del af den eksklusive Relais & Châteaux guide.
Sydfyns åbne vidder
Kontrasten fra det bygningstætte København til Sydfyns åbne vidder med gule rapsmarker og stråtækte huse er betagende og indbyder med det samme til sjælero. Vi havde allerede en væsentlig lavere puls, da vi endelig så den smukke hvide kro, som har eksisteret siden 1744.
Vi blev indlogeret på værelse 3, i en stor smuk suite i to plan, med en lille balkon på 1. sal med udsigt til havet og kroens restaurant. Indretningen er gennemført med unikke detaljer såsom håndmalede klinker og fine antikke møbler.
Kl. 19 gik vi ned for at spise middag i restauranten. Vi blev venligt modtaget og vist hen til et bord i glaspavillonen med udsigt over Helnæs Bugt. Et fantastisk syn af glimtende vand og solen der knitrede bag de store grønne træer i den smukke have. Jeg elsker den gennemførte og luksuriøse æstetik der er gennemgående, helt ned til selv den mindste detalje på kroen. Det er en fryd for øjet hvor end man vender blikket hen, og det gør altså noget ved én.
Som at lande på en fluffy sky
Jeg følte mig nærmest som en prinsesse da jeg satte mig til bords og der var dækket op med guldtallerkener og små lyserøde blomster på de nystrøgne stofservietter. Et glas af kroens egen perlende Champagne forstærkede rusen og nu kom der også snacks på bordet. Seks udsøgte snacks, der pirrede smagsløgene, og så var vi i gang. Første servering; caviar à la florentine, bestod af Falsled Kro selected caviar og saltet citron på en bund af spinat og ostesauce. Fuldstændig vidunderligt! En sommerklassiker kom nu på bordet; knasende sprøde hvide asparges med fjordrejer og sauce mousseline. Himmelsk! Dernæst fik vi serveret grillet havtaske med ramsløg og persille – virkelig en delikat gourmet fortolkning af den ærkefranske bistro klassiker; bourgogne snegle.
Det er vitterlig, det mest snorlige gourmetmåltid jeg til dato har oplevet! Al den præcise og intense velsmag er en kunstform ligesom et helt fantastisk stykke musik hvor alt går op i en højere enhed, og man tager sig selv i at lukke øjnene fordi det er så skønt. Man lader sig omfavne af øjeblikket og tager det ind med alle ens sanser. Køkkenchefen Simon Juel Petersen og alle de andre brillante kokke, med de høje og kridhvide kokkehuer, er som et symfoniorkester der i fællesskab får det hele til at spille. Og man skulle næsten tro at køkkenchefen kender hver en ingrediens helt ned til dets atomer og at han ud fra denne viden lader dens særkende brillere på en helt uselvisk måde. Der er med andre ord ikke noget hurlumhej, det er som at lande på en fluffy sky.
Luksus, intens velsmag og præcision
Hvis Falsled Kro var en ret, så vil jeg tro at den var en hummer Wellington med blanquette og rødvinssauce.Den perfekte komposition af hummer, saucer og butterdej. Luksus, intens velsmag og præcision.
Kroens ostevogn kom nu trillende med et usædvanligt flot udvalg af de fineste franske oste. Der var også lidt italienske. Tjeneren var i sit es og vejledte os passioneret om de forskellige ostes særkende. Vi fik hver en tallerken med et generøst udvalg og i midten blev der placeret honningglaseret nødder, oliven og en syrligsød hindbærmarmelade. Hertil fik vi smørstegt rugbrød.
Efter en præ dessert med Champagne og mynte fik vi en rabarber og vanilje dessert med mørdej. Det ældre ægtepar der sad et par borde fra os, var ligeledes nået til desserten, og manden, der ellers ikke havde været af synderligt mange ord, udbrød; Det her kunne jeg leve af! De milde og fine smage vækkede en vis nostalgi hos mig. Det mindende mig om min oldemor og al hendes vidunderlige mad uden så mange dikkedarer.
Vi rundede aftenen af i pejsestuen med kroens egen the, lavet med urter fra haven, og fire vidunderlige petit fours. Lidt over midnat lå vi på puden, og jeg drømte videre på en fluffy sky.
Fyn er i sandhed fin
Kl 9.30 gik vi til morgenmad i kaffe/the salonen. Solen stod ind ad vinduerne i den elegante salon, hvor det spejlbeklædte loft reflekterede lyset på fineste vis, og det skabte et helt særligt spil på de smukke håndmalede fliser, gulvet er beklædt med. Magen til appetitlig og velsmagende morgenmad skal man lede længe efter. Det var virkelig en helstøbt og vidunderlig oplevelse at få morgenmad serveret i så enestående rammer. Efter morgenmaden gik vi en tur langs kystlinjen og badede og solede. Fyn er i sandhed fin.
Køkkenchef med bæredygtigt udsyn
Kl. 14 mødtes vi med Kasper Tind Hasse som er forhenværende køkkenchef og nuværende direktør på Falsled Kro samt nuværende køkkenchef Simon Juel Petersen, som også gav os en guidet tur rundt på Kroen.
Simon Juel Petersen har været køkkenchef på kroen i et lille års tid, og han har virkelig taget kroen på sig, som han selv formulerer det. Det er vigtigt for ham at sætte sit eget præg på kroen og at føre stedets ånd videre, men på ny og mere bæredygtig måde. For som han siger, så er det egentlig taget nemt nok at få fragtet de fineste råvarer hjem fra Frankrig, men Simon finder værdi i at anvende lokale og sæsonbestemte råvarer, selvom det nogle gange kræver at man er meget kreativ med en plan b, c eller d hvis vejrforholdene for eksempel forsinker høsten af de lokale afgrøder. Simon vil gerne gøre Falsled Kro endnu mere selvforsynende og derfor er de også ved at få anlagt en stor køkkenhave, så de i højere grad kan anvende grøntsager og blomster fra egne bede.
Man har også fået istandsat en flot gildesal, kaldt ryttersalen, med plads til 40 spisende gæster ved langbord. Og man har fået lavet fitness og vildmarksbad. Man breder sig i det hele taget og udvider med flere værelser og flere projekter som er med til at skabe værdi og give Falsled Kro endnu større udfoldelsesmuligheder.
For Simon er det også vigtigt at engagere byen, så man kommer hinanden ved. Det lader sig også afspejle ved at man ved morgenmadsbordet får serveret den lokale bagers fremragende rugbrød ved siden af deres eget hjemmebagte baguette. Simon har allerede præsteret at vinde årets ret med fisk og skaldyr med hans legendariske ret; hummer Wellington. Det må siges at være en god start, og nu er det spændende at se om kroen snart får en meget velfortjent Michelinstjerne.
Vi sluttede af med deres legendariske kagebord, som vi nød i den hyggelige gårdhave. Det perfekte punktum på
ét døgns vitaliserende livsnyderi.
Falsled Kro er alt man kan drømme om; Det er verdens dejligste sted.
Falsled Kro · Assensvej 513 · 5642 Millinge · www.falsledkro.dk
Af Croque Madame_cph · Mit Østerbro
Croque Madame er madanmelder og deler rundhåndet ud af kulinariske oplevelser på Instagram. Følg med på croquemadame_cph