Få et varigt og selvkærligt vægttab

Af Susanne

At tabe sig og holde vægten varigt nede kan være vanskeligt for mange mennesker. Man kan måske tabe nogle kilo hurtigt ved hjælp af en slankekur, men langt de fleste tager desværre kiloene på igen. Det og meget andet gør Madmentor og personlig træner Pernille Bøttcher noget ved i sine to Madmentor-forløb, hvor fokus er på at ændre vaner og adfærd på en selvkærlig måde, så man kan opretholde sit vægttab og have det godt med sig selv. Mit Østerbro har taget en snak med Pernille Bøttcher om hendes arbejde og tanker om det sundere liv.

Hvad er baggrunden for, at du startede som Madmentor?

“Jeg har taget Madmentoruddannelsen for at hjælpe andre, da jeg selv har haft et forstyrret forhold til mad. Jeg har tidligere haft mange reflekterende tankegange omkring mad og min egen krop og været utrolig selvkritisk. Jeg levede blandt andet med mange restriktioner, delte maden op i sundt og usundt og trænede mere, end jeg synes var sjovt. Derfor begyndte jeg at arbejde med mig selv og tog uddannelsen som Madmentor. Overalt ser jeg mennesker, der har tanker omkring slankekure, og som konstant stræber efter den perfekte krop. Vi er meget eksponerede via de sociale medier, og den samfundskultur vi lever i. Med en Madmentor-uddannelse tænkte jeg, at jeg både kunne hjælpe mig selv på min egen rejse og – når jeg var ovre på den anden side – hjælpe andre med det, jeg selv har været igennem. Det, jeg laver, er grundlæggende at hjælpe med et vægttab i noget, jeg kalder et selvkærligt vægttab, hvor det ikke indebærer kostplaner og restriktioner. I stedet arbejder vi med at få nye vaner og ændre adfærd, da det, der gør, at vi ofte tager på igen, ligger i vores adfærd og vores mindset. Hvis man går på en slankekur, kan man ofte opnå et hurtigt vægttab, men i langt de fleste tilfælde tager man det hele på igen, da ens adfærdsmønster ikke har ændret sig. Det kan godt være, at min metode tager længere tid; til gengæld er den langt mere effektiv og varende.”

Individuelt tilpasset klienten

Hvordan forløber arbejdet med at tabe sig og få nye vaner og adfærdsmønstre sig hos dig? 

“Jeg har to forløb, som bliver individuelt tilpasset klienten: Den ene hedder ’Madro’, hvor der primært fokuseres på at opnå et naturligt forhold til mad og et selvkærligt billede af sig selv. Det andet forløb er et ’Varigt og selvkærligt vægttabsforløb’, hvor vi både kigger ind i madro, men også, hvordan man opnår et vægttab, der holder, ved hjælp af den selvkærlige måde.”

Hvordan kører de forløb helt konkret?

“Begge forløb foregår online. Der er et overordnet forløb, men alle forløb er tilpasset den enkelte klient. Vi starter ud med en samtale, hvor klienten fortæller om sig selv, og hvor de er  dag, så jeg ved, hvordan vi skal arbejde fremadrettet. Hver anden uge mødes vi online i en samtale, hvor jeg har nogle opgaver og samtaleemner, der både kan gøre mig klogere på klienten og sætte noget i gang, så klienten selv kan arbejde med tingene efter vores samtale. Der er hver uge en opfølgning, hvor jeg kontakter klienten for at høre, hvordan det går, og om der er nogle særlige udfordringer. De får også en ekstra opgave og værktøjer, som de kan bruge til vores næste samtale. I mit ’Varigt og selvkærligt vægttabsforløb’ er der også inkluderet en kostvejledning, hvor vi kigger på, hvordan klientens nuværende hverdag ser ud, og hvordan vi kan optimere, uden at der er restriktioner, og at klienten har følelsen af at være på kur.”    

Har sig selv med Hvad ligger der iudtrykket ’selvkærlig’?

“Det, der ligger i ordet selvkærligt, er for mig blandt andet, at man har sig selv med. Motivationen for et vægttab drives ofte af en følelse af selvhad. Går man fx på en kur, hvor målet er at tabe 5 kilo på en uge, lever man ofte efter nogle “strenge” restriktioner og forbud og er hård mod sig selv. Men når vi arbejder ud fra en selvkærlig måde, fjerner vi fokus fra forbudt/tilladt og fokuserer blandt andet mere på kroppens egne signaler og finder en balance mellem hovedet og kroppen. Man lærer at lytte til sig selv og at sikre sig, at man har sig selv med hele vejen.” 

Udover dine Madmentorforløb er du også personlig træner og tilbyder et træningsforløb, hvor du sætter fokus på vægttab, styrke, opstramning og nye vaner og rutiner?

“Ja. Jeg tilbyder både et personlig træningsforløb, bootcamps, men jeg kan også lave træningspakker, der er samlet, hvor vi sideløbende kører et ’Madro’ eller ’Varigt og selvkærligt forløb’, hvis det er det rigtige for klienten. I nogle tilfælde anbefaler jeg, at man tager ét fokus ad gangen i stedet for at gå all in. Hvis man både vil tabe sig, få madro og i gang med at træne, kan man hurtigt tage munden for fuld. Så kan det blive for overvældende, og der er langt større risiko for, at man falder fra og det ikke holder i længden. Men det er noget, jeg finder ud af sammen med klienten.”

Du har været i gang som selvstændig Madmentor og træner i mere end halvandet år. Hvordan synes du, at det har forløbet indtil videre?

“Det er gået rigtigt godt. Jeg elsker, når klienterne giver udtryk for, at de virkelig har rykket sig. Det er ikke kun på vægten, men også det mentale. Fokus ligger selvfølgelig også på et vægttab, men det er mindst lige så vigtigt for mig, at de rykker sig mentalt. Det gør mig glad, når jeg hører mine klienter sige, at de ikke længere får dårlig samvittighed, når de har spist noget “usundt”, eller de har lært at lytte til deres krops signaler om sult og mæthed, og at de har fået mere energi og overskud samt er gladere. Der er så mange måder at måle det på udover vægten. Generelt hænger det hele jo sammen med det psykiske element. I den forbindelse kan jeg nævne, at noget af det første, jeg taler om i mine forløb, er klientens barndom. Rigtig mange af vores adfærdsmønstre som voksne kommer fra barndommen, og derfor tager jeg fat i det som det første. Ellers kan det være svært at ændre adfærdsmønstrene.”

Hvordan kommer man i gang med et forløb hos dig?

“Jeg tilbyder en gratis og uforpligtende samtale, hvor jeg hører lidt om klienten og hende/hans hverdag og de udfordringer han/hun måtte have. Til samtalen kan jeg hurtigt finde ud af, hvilket forløb der er det rette, og hvordan jeg kan hjælpe. Jeg strikker derfor det helt rigtige forløb sammen for den enkelte. Det vigtigste for mig er, at når mine klienter står på den anden side, har de ændret nogle vaner og en adfærd, som gør, at de har opnået et vægttab, der kan holde fremover,” slutter Pernille Bøttcher. 


Madmentor · Tlf. 27 85 92 19 · info@madmentor-pernille.dk · www.madmentor-pernille.dk

Related Articles