Effektiv og kontrolleret blegning

Af Susanne

Hos Tandklinikken Østerbro på Ndr. Frihavnsgade 27, 2. sal kan man få bleget sine tænder på en effektiv, professionel og sikker måde, pointerer tandlæge Anne Falkesgaard Hansen.

Misfarvede tænder er ikke noget, vi synes er særlig rart. Følelsen af at have gullige og misfarvede tænder kan betyde, at man smiler mindre med tænderne, fordi man ønsker at skjule dem. Det er de færreste, der ønsker at vise de mindre kønne tænder frem. Uanset hvor meget man børster og passer på tænderne, bliver de ikke hvidere, hvis de en gang er blevet misfarvet.

Årsagerne til misfarvning af tænderne er mange, og det er som oftest kaffe, te, rødvin og cigaretter, der er nogle af de største syndere. Tændernes farve kan dog også ændres som en naturlig del af det at blive ældre, fordi emaljen slides, og tandbenets varme farve skinner igennem. Misfarvning kan også forekomme, hvis emaljen ætses væk i forbindelse med et stort forbrug af læskedrikke eller frugt, eller hvis man har fået rodbehandlet en af sine tænder. Nogle mennesker er også født med mineraliseringsforstyrrelser, der kan give flere misfarvninger med tiden.

Mange ved dog ikke, at det ikke er alle misfarvninger, der kan bleges, og derfor er det vigtigt med en professionel undersøgelse og vurdering, inden man kaster sig ud i blegning, mener Anne Falkesgaard Hansen. ”Jeg anbefa-ler, at man holder sig fra blegemiddel, der kan købes i håndkøb, da man ikke selv har mulighed for at forholde sig til bivirkninger eller vurdere, om der i det hele taget er mulighed for blegning. Hos Tandklinikken Østerbro foretages altid en grundig undersøgelse, så man kan være sikker på, at man kan få bleget sine tænder på en sikker og professionel måde.”

Klinikken har to blegningsmetoder; Den eksterne og den interne blegning

  • Ekstern blegning Ekstern blegning er den mest kontroversielle. Denne form for blegning er særligt rettet mod farvestoffer i mad- og drikkevarer, der har ophobet sig i tandemaljen gennem årerne. ”Farvestoffer fra mad- og drikkevarer er lette at blege, da disse farvestoffer binder til de organiske molekyler i emaljen, der er meget tilgængelige for blegemiddel, hvorimod farvestoffer bundet til de uorganiske molekyler i emaljen er mindre tilgængelig for blege-middel,” siger Anne Falkesgaard Hansen. Ved denne behandling får man fremstillet nogle individuelt tilpassede skinner til tænderne, som man enten sover med om natten eller bærer få timer i løbet af dagen. En komplet blegning vil ca. tage 1-2 uger, men afhænger af, hvor lyse tænder, man ønsker sig. Resultatet er naturligvis også afhængig af farven på tænderne inden blegning, men tænderne ses ofte at blive flere toner lysere. ”Denne type blegning foretager jeg oftest på folk, der har drukket meget te og kaffe, eller på folk, der har røget i flere år, men nu er stoppet og derfor ønsker, at få tænderne til at se lysere og sundere ud igen”, siger Anne Falkesgaard Hansen.
  • Intern blegning Mange tænder bliver ofte misfarvet efter en rodbehandling, og dette er kosmetisk meget generende, hvis tanden er synlig, f.eks. ved en fortand. ”Ved at blege internt i tanden kan man ofte udelukke anden og mere invasiv behandling som facader eller kroner, og på den måde kan man opfylde patientens kosmetiske behov og ønsker, men stadig udføre en minimal behandling, der ikke kræver boring og fjernelse af sund tand,” siger Anne Falkesgaard Hansen. Intern blegning er kun rettet mod en enkelt misfarvet tand og blegningen foregår på klinikken, hvor blegingen lægges ind i tanden. Herefter sendes man hjem, og resultatet kontrolleres en uge efter, hvor blegemidlet fjernes igen. ”Effekt og holdbarhed af denne type blegning er ganske god, og det er meget få, der skal have genbleget tanden efter den første behandling,” siger Anne Falkesgaard Hansen.

Kig forbi
Tandklinikken har stor erfaring og gode resultater med begge former for blegning og garanterer, at de som ved alle andre behandlinger passer godt på dig og dine tænder. En tandblegning hos Tandklinikken koster 2.500-3.000 kr. Læs mere på tandbro.dk, hvor man også kan bestille tid til en behandling.


Tandklinikken Østerbro
Nordre Frihavnsgade 27, 2 sal · 2100 Kbh. Ø · Tlf. 35 38 51 86 · Tandbro.dk

Related Articles