Ditte Giese Indfødt københavner, kulturjournalist og forfatter

Af Susanne

Vi vokser af vores kriser, mener bogaktuelle Ditte Giese, der har skrevet en ærlig og sjov bog om at rejse sig fra en skilsmisse og gå ud og æde af livet. Den indfødte københavner indtager gerne selv byens badesteder (på trods af gåselort) og er glad for byens eksplosive udvikling, men knap så glad for byens boligmarked og forhastet byudvikling.

Ditte Giese har lige udgivet bogen Ulige Uger, som handler om tiden efter en skilsmisse og de forskellige faser, man gennemgår. Det er en humoristisk bog om skilsmisse, for ifølge hende må man gerne have det lidt sjovt, selv om man er blevet skilt. Den er til alle, der har brug for en ærlig og sjov hjælp-til-selvhjælpsbog og et kærligt skub. Vi har talt med hende om sommeren i byen, byens bedste sted og hvordan hun ser på Københavns udvikling de seneste år.

Sker der noget spændende med din sommer i København?
Jeg er lige nu mest optaget af, at jeg skal finde et nyt sted at bo. Jeg er en af de nomader, der går med rundt til fremvisninger på andelsboliger og står i kø med 600 andre, så vi kan betale for en lejlighed, vi dybest set ikke har råd til. Det er så københavneragtigt. Det er nærmest de samme mennesker, jeg møder til de forskellige fremvisninger. Det københavnske boligmarked er fuldstændig sindssygt for tiden, det er virkelig blevet dyrt at bo her, især hvis man som jeg er enlig forsørger. Jeg er indfødt københavner, har boet mange steder i byen, og nu må jeg nok tage, hvad jeg kan få, så jeg kigger på København på en anden måde end tidligere. Men at finde en god bolig i byen er noget, jeg ikke ville ønske for selv min værste fjende, ha, ha. Det er et tidskrævende, frustrerende og hamrende uretfærdigt marked.

Hvilket sted i byen er værd at anbefale?
Da jeg er meget glad for at bade, vil jeg i anledning af sommeren pege på et badested i byen som f.eks. La Banchina på Refshaleøen. Det er et skønt sted, og så er der hele Reffen bagved. Her er der stadig en fornemmelse af det gamle København, selvom dele af det er meget ungt og smart med pop-up mad og hele molevitten. Det hele er heldigvis ikke blevet ryddet. At man kan bade mange steder i byen elsker jeg virkelig. Det har i den grad gavnet København, at det ikke kun er på Islands Brygge, man kan springe i vandet. Ude i Dragør ligger der også et vidunderligt sted, Dragør Søbad, som er en badeanstalt med en lang bro. Her er så smukt, og det ligger fascinerende nok lige ved en gammel gåsefarm. Eneste minus er de mange gåselorte!

Som tidligere musikanmelder må du jo kende noget til musiklivet i byen? Hvilket musikarrangement må vi ikke misse denne sommer?
Syd for Solen i Søndermarken i juni kunne være sjov at prøve. Jeg har meget stor kærlighed til folk, der tør starte en musikfestival i Søndermarken, for hold da op, hvor er der mange, der er gået på røven med forsøget. Men her er der nogle engagerede unge mennesker, der tør springe ud i det og arrangerer en fuldblods tredages rockfestival. Der kommer nogle navne fra min ungdom sammen med lidt nyere navne. Leon Bridges kommer bl.a., og ham er jeg ret vild med. Jeg håber bare, det er en festival, der holder i lidt længere tid, da der er mange, som kun er der et eller to år, hvorefter de lukker. Det er et svært marked.

Mange unge synes, at Østerbro er lidt kedelig, men hvordan ser
du på Københavns ’pæne’ bydel?

Jeg har aldrig selv boet i bydelen, men nu, hvor jeg er midt i 40’erne, kan det godt være, det er stedet for mig, da jeg ikke gider for meget larm nær min bolig. Der vil altid være nogen, der skal ud og feste og møde sin kommende mage, mens andre skal op kl. 6.00 om morgenen og gå med en barnevogn. SÅ det gælder om at afstemme sine forventninger. Østerbro er billedet på en familievenlig bydel, hvor folk går rundt med barnevogne og dyre to-go kaffe. Jeg kender ikke bydelen så godt, udover at jeg som barn gik på den fortræffelige Sortedamskolen ved søerne. Området omkring søerne har jeg altid holdt meget af, og jeg kan sagtens forestille mig at bo der.

Er der gået for meget festkultur i den i København?
Jeg ved ikke, om der er for meget festkultur, men i indre by er det næsten umuligt at bo efterhånden, hvilket jeg synes er lidt synd, da jeg er vokset op derinde. Der skal også være plads til beboere udover kontorer og natklubber. Nu er det ved at blive umuligt at bo der, men tilstanden er en aktiv beslutning fra Rådhuset, da de både tildeler mange alkoholbevillinger og fjerner alle parkeringspladser. Så bliver det svært som familie at bo der. Jeg har problemer med dele af vores byudvikling. Der er bl.a. ikke mange ældre tilbage, du ser næsten aldrig nogen over 70 år mere. København skal ikke kun være de unges by; der bør også være et mix af unge og ældre. Så byen må godt indstille jagten på at hente meget rige tilflyttere til de mange dyre lejligheder, der hele tiden bliver opført. Eller med at skræmme alle andre væk fra indre by efter kl. 15.00. Men tag ikke fejl, København er blevet en fed by, og så meget bedre end den gang, jeg var barn, hvor der ikke skete en skid. Vi skal dog ikke være bange for at sætte tempoet lidt ned og ikke haste alting igennem.

Ditte Giese (f. 1977)
●  Forfatter, kulturjournalist på Heartbeats.dk, kritiker og samfundsdebattør
● Aktuel med Ulige Uger (2022), Alpha
●  Har tidligere udgivet 90’er bogen – fortællinger fra det sjove årti (2009) og Breve til livet sammen med Anne Sofie Allarp (2020)
●  Født og opvokset i København
●  Mor til Alfred og fraskilt

Related Articles