Åben festival vender tilbage!

Af Susanne

Den 10.-12. september løber den nystartede kulturfestival Åben Festival af stablen med flere end 50 arrangementer fordelt på Østerbro og i Nordhavn. I år lancerer festivalen Gruspladsen ved Trianglen som samlingspunkt for festivalen, der byder på alt fra lysinstallationer og gadekunst til danseperformances og koncertoplevelser. 

Åben Festival skyder efteråret i gang, med en festival, der hylder det lokale engagement og fællesskab. For andet år i træk åbner mere end 50 lokale aktører fra Østerbro og Nordhavn dørene op og inviterer byens borgere til kulturevents skabt af og til lokale ildsjæle. Bag de 50 arrangementer står bl.a. kunstnere, etablerede kulturinstitutioner og nystartede initiativer, som er gået sammen for at skabe synlighed om de to bydele og det unikke kulturliv. 

Festivalleder Jesper Koefoed-Melson udtaler: “Vi vil gerne give publikum mulighed for at opdage nye sider af Østerbro og Nordhavn og udforske de mange tilbud og skjulte herligheder, som bydelene rummer. Åben Festival er noget, vi skaber sammen og med de mange arrangementer, der er i årets program, kommer vi rundt i alle afkroge af byens mange rum. Alt kan med andre ord ske, når vi erklærer festivalen for åben.” 

En festival for alle aldersgrupper
Dette år præsenterer Åben Festival et bredt program med arrangementer for hele familien. De yngste kan bl.a. dykke ned i biodiversitet på Heibergsskolen, komme bag kulisserne hos Teater Hund & co. eller opleve en mini-kammermusikkoncert og workshop med Østerbro musikskole og Østerbro Koncertforening. Ved talerstenen i Fælledparken giver talerskolen Røst mikrofonen til ungdommen, hvor unge stemmer vil afholde taler om alt fra racisme og klimaforandringer til transkønnethed og ensomhed. Og så kan publikum kan læne sig tilbage i stolen, når Østerbro Ungecafé og Comedyklubben præsenterer tre af landets sjoveste stand-up talenter, til en aften i ungdommens og latterens tegn. 

Trianglen – Åben Festivals nye knudepunkt
Som et særligt tiltag i år, bliver Trianglen festivalens nye lysende samlingspunkt, hvor flere arrangementer vil foregå hen over weekenden. Bl.a. kan man opleve en Østre Elværk oplyost af en stedsspecifik lysinstallation af kunstgruppen Spectre & Space, mens gadekunstner Jacoba Niepoort vil forvandle en bus til et kunstværk. Fredag inviterer HOFOR ind bag de ellers lukkede døre hos Østre Elværk, hvor man kan opleve kvindekoret USMIFKA indtage de ikoniske omgivelser, og skabe en stedsspecifik a capella koncertoplevelse. Østre Elværk er desuden omdrejningspunkt for en performance af den prisvindende flamencodanser Selene Muñoz samt en Tesla Coil, der skaber elektrisk højspænding i lokalerne. 

Samarbejder på tværs af institutioner
Åben Festival hylder samarbejder, og igen i år præsenteres unikke kulturoplevelser skabt på tværs af kulturinstitutioner. I Nordhavn skaber radiostationen Sound by the Sound en festlig aften i samarbejde med Bicycle Brewery . I Hans Egede Kirke fusionerer to genrer, når klassisk musik og elektronisk musik kombineres til en fælles koncertoplevelse. 

Søndag kan publikum deltage i et globalt samarbejde mellem bl.a. en arkitekt, byplanlægger og urbanist, når de inviteres til en samtale om ønsker og forestillinger om en fremtidig by. Herudover kan man opleve bydelene smelte sammen, når Østre Gasværk og lokale performere sammen skaber en parade, hvor en heldig tilskuer får muligheden for at vinde en guldbillet til den kommende opsætning af Charlie og Chokoladefabrikken på Østre Gasværk. 

Om Åben Festival er en ny bydels- og kulturfestival, der bygger på samarbejder mellem lokale kulturkræfter på Østerbro og i Nordhavn. Festivalen forener lokale kulturskabere i en hyldest af mangfoldighed, samarbejder og kulturelle oplevelser. Åben Festival bliver afviklet af Kulturdistriktet, en nystartet sammenslutning af kunstnere, foreninger, institutioner og virksomheder på Østerbro og Nordhavn, der i fællesskab samarbejder om at gøre kulturen til omdrejningspunktet for udvikling af fællesskaber i byen. 

COVID-19-retningslinjer: Gæster skal ved forespørgsel kunne fremvise gyldigt coronapas

Åben Festival 2021 finder sted den 10.–12. september på Østerbro og i Nordhavn. Festivalen er en del af Kulturdistriktet. 


For yderligere information, kontakt: Festivalleder Jesper Koefoed-Melson, kontakt@aabenfestival.com

Related Articles