48 timer med turismens Mr. Copenhagen – Oplev København på 2 døgn

Af Susanne

Følg Mr. Copenhagen rundt i København et par døgn, for få kender byen som han. Henrik Thierlein alias Mr. Copenhagen guider dig til 48 timer som turist i egen hovedstad, uanset om du pakker weekendtasken og nyder byens hotel-
ler eller indtager byens seværdigheder fra hjemmebasen.

Dag 1
Design-udstilling & hotel · Mekka for gourmet · Tivoli og Kødbyen med fisk & skaldyr   

På vej med den pakkede weekendtaske og tandbørste, og før check-in på verdens første design hotel Royal, i dag kendt som Radisson Collection Royal Hotel radissonhotels.com, er det tid til en kop eftermiddagskaffe i Torvehallerne torvehallernekbh.dk hos de tre, der lærte os at drikke kvalitetskaffe, nemlig Casper, Peter og Barista-verdensmesteren Klaus (Thomsen). Coffee Collective coffeecollective.dk har siden 2007 givet os det bedste af det bedste fra fair trade bønderne, og foruden i Torvehallerne, findes Coffee Collective seks andre steder i byen. Nyd Tovehallernes udvalg af alt godt til ganen, mens du drikker din kaffe i vindueskarmen og spiser den indkøbte fynskproducerede og økologiske Summerbird summerbird.dk chokolade, som har stande ved siden af. Er du mere til te, så finder du Tante T tante-t.dk samme sted. Prøv deres søde rooibos med havtorn til din miniflødebolle med lakrids – min favorit. Før du går fra hallerne, så smut forbi Denny i Omegn & Venner omegnogvenner.dk og køb lidt pålæg, oste, brød og vin med fra småproducenter til drinken på værelset, før du skal ud i byen og spise, hvis du ikke vælger den mere traditionelle room service til apéritif. 

Tid til check-in på Arne Jacobsens verdenskendte Hotel Royal, som SAS fik bygget – deraf det fredede og ikonikse SAS-lysskilt på toppen af bygningen. Sørg for at få et værelse med udsigt over Tivolis tivoli.dk pragtfulde haver, lys og fyrværkeri, som gennem hele sommeren fyres af hver lørdag, på Tivolis fødselsdag, samt den dag Tivoli lukker for sommersæsonen i september. Husk også at besøge haven under dit ophold. Det bedste Instagrammoment af hotellet findes fra trappen til Tivoli Koncertsal. En nyhed på gastronomi-fronten i Tivoli er en skaldyrs og fiskebistro af den bedste slags. Figaro figaro-tivoli.dk er ærlig, usnobbet og med bæredygtig lokalfanget fisk, lige sådan som en bistro skal være. Bon appétit.  

Radisson Collection Royal Hotel radissonhotels.com blev bygget af legenden Arne Jacobsen (AJ) i 1958-60 som verdens første design hotel, og selv om skiftende renovationer har gjort sit til, at antallet af AJ-objekter nu snart er nede på et minimum, så bliver man stadig budt velkommen i lobbyen af Svanen og Ægget, og på værelserne kan du nyde enkelte af hans lamper og stole – with a view. 

Royal og Dansk Arkitektur Center dac.dkBLOX fejrer med en udstilling, lidt forsinket, 60-året for indvielsen af hotellet og det ikoniske værelse 606, som står nøjagtigt, som det blev booket af den første gæst i 1960. Udstillingen SAS Royal Hotel – en kærlighedshistorie kan gratis ses frem til oktober. Er du til the grand tour, så begynder man hver torsdag i DAC med en introduktion til udstillingen. Derefter fortsætter man til fods til hotellet i Hammerichsgade. I lobbyen bliver man taget imod af en af hotellets ansatte, der vil tage dig med bag facaden.  

Nu sænker lyset sig over Royal, København og Øresundsbroen i det fjerne, og lige meget om du bor hjemme eller på design-ikonet, så er det tid til at komme ud i byen og få en cocktail før middagen. Lige om hjørnet ned ad Vesterbrogade forbi Hovedbanen og Vesterbro Torv, før det bliver til Frederiksberg, ligger min ynglingscocktailbar i en baggård med Vesterbros ældste hus som nabo. Den gamle apoteker-pillefabrik er i dag en anden form for laboratorium, nemlig cocktailbaren Lidkoeb lidkoeb.dk. Faktisk er jeg ikke den vildeste cocktailtype, men en Charmetrold lavet på vores egen danske akvavit syntes jeg er spændende og underligt nok ret eksotisk i snapsens eget hjemland. 

Nu er vi på vej videre til Kødbyen, som ikke kun er en ungdomsfest og opsatte event-pissoirer i weekenden. Kødbyens Fiskebar fiskebaren.dk er ironisk nok kongen blandt Incos trucks, der lastet med kød hver morgen ruller ud i det danske land. Stedet har eksisteret siden 2009, hvor Kødbyen startede op, og Anders Selmer er stadig manden i stævnen på fiskekutteren. Hans charmerende britisk køkkenchef Jamie Lee har gennem årene ikke blot leveret skarp og kreativ kogekunst med fisk fra vores egne have, men også bevaret deres fortjente Bib Gourmand – god mad til rimelige priser i Guide Michelin. 

Er du i selskab med nogen, der hellere vil yde Kødbyen respekt, når det kommer til det dyriske på tallerknen, så gå rundt om hjørnet til Warpigs Brewpub warpigs.dk på Flæsketorvet, hvor et samarbejde mellem danske Mikkeller og amerikanske Three Floyds flyder ud af de 22 haner til BBQ Beef Ribs med hjemmelavet Cole Slaw. Eller hvad med et stykke med Texas Smørrebrød – brød toppet med røget kød, cole slaw og pickles. Slut aftenen af med en Bourbon Pecan Pie med en iskold mørk øl til. Skål!  

Gik du tidligt ud at spise, så slut aftenen af på byens nyeste cocktailbar på Vesterbrogade 20, nemlig portugisisk-fødte Humberto Marques’ nye 2.0 udgave af Curfew curfew.dk, som åbner her i juni. Her er cocktail-gear nok til et museum. Humbertos kæreste var da også lykkelig, da kasserne forsvandt fra hjemmet og ind i Curfews verden af effekter og opskrifter fra Forbudstiden i USA 1920-33. Det er som at forsvinde ind i en anden verden. Velkommen tilbage til Curfew Punchen. 


Dag 2
Malerkunstens elite · Frokost ved vandet · Danmarks nyeste postnummer 2150 Nordhavn

Start dagen før check-in på Danmarks nyeste postnummer 2150 Nordhavn med at besøge en af mine favoritter blandt byens klassiske malerisamlinger, nemlig Den Hirschsprungske Samling hirschsprung.dk, som deler park med maleri-mastodonten Statens Museum for Kunst smk.dk. Statens Museum for Kunst viser i øvrigt frem til 1. august min tyske favoritmaler Emil Nolde, som ikke var bange for at bruge stærke farver i tiden før, under og efter krigen. Tilbage på den Den Hirschsprungske i den lille yndige villa i parken kan man frem til 22. august nyde malerier af Vilhelm Hammershøi, som virkelige forstod effekten af lyset i stuerne, når han malede. Udstillingen hedder Fremkaldelser, og Hammershøi dyrkede sammen med kunstnervennen Valdemar Schønheyder Møller fascinationen af fotografiets kunst i slutningen af 1800-tallet. Oplev hvordan de to udforskede fotografiets kontraster mellem lys og mørke i flere værker. Et af malerierne er udlånt fra HKH Prinsesse Benediktes private gemakker på Amalienborg og kan dermed for første gang ses uden for palæet. 

Sulten efter de to museer?Snup en af de hvide el-Bycykler bycyklen.dk og kør ned til havnen, hvor du kan være heldig, at Kongeskibet Dannebrog er hjemme fra Dronningens togter til Færøerne, Grønland og Jylland i sejlsæson 2021. Her ved Nordre Toldbod kan du se den imposante Gefion Fontænen, hvor gudinden får sine sønner, i skikkelser af okser, til at pløje Sjælland ud af Sverige, der hvor søen Vänern er i dag. Fortsæt ned til haven, hvor Seaside Toldboden toldboden.com er åbnet med sit nye madkoncept. Syv stjernekokke. Syv verdenshjørner. Så kommer du ikke på udlandsrejse i sommer, så tag i stedet en tur til Grækenland med stjernekokken Nikolas Strangas, byens flotteste græker. Her på hans Strangas Greek Food kan du få alt fra Calamari til Souvlaki. Skyl maden ned med en Nørrebro Bryghus Elderflower Session IPA på den store overdækkede terrasse og drøm dig væk til en græsk ø.    

Savner du en sejltur og et stykke smørrebrød? Så kan du tage din (By)cykel med på den gule Havnebus linje 991 fra Refshaleøen i nord til Teglholmen i syd og sejle nogle stop sydpå til Nyhavn. Gå over den spektakulære. Inderhavnsbroen og besøg Broens Gadekøkken broensgadekoekken.dk med 2021-nyheden Aamanns Gadekøkken. Hvad jeg ville vælge? En kartoffelmad med syltede løg, stikkelsbær, radisser og karse, og så en smørstegt rødspætte. Der blev sagt smørstegt og ikke de evindelige frituregryder, hvor enhver fisk taget op af ønskebrønden smager af mere (panko)panering end fisk. 

Eftermiddagslur? Er der noget bedre om sommeren end en tur under sommerdynen før aftens program? Nej, vel? Kør ud til Danmarks vel nok mest vellykkede nybyggerkvarter ved havnen, Nordhavn med det nye postnummer 2150. Her er lige åbnet Comwell Copenhagen Portside comwell.com, som har sommerpakker til hele familien, fx med økologisk morgenmad med lokale specialiteter eller med kaffe og hjemmebag ved ankomst, velkomstbobler og 3-retters. Du kan også vælge blot overnatte her og gå på opdagelse i kvarteret med bl.a. Gubi Showroom Gallery gubi.com og indtage middagen i Kiin Kiin-imperiets Nordhavn-filial Restaurant Kini Kini kinikini.dk på Göteborg Plads. Restauranten er en lille jungle her tæt på betonsiloerne med en blanding af elementer fra tropiske Bali og Marokko og med mad fra Indonesien. Concrete jungle som den initiativrige ejer Henrik Yde kalder hans og partner Lertchai Treetawatchaiwongs Nordhavn-domicil. 


Dag 3
Nordhavn tur-retur  · Øko tostadas & tacos · 50 minutters sejltur på kanalerne 

Efter check-out på hotellet i Nordhavn og før du bevæger dig mod byen og væk fra vandet med metroens Cityring m.dk – Orientkaj er for øvrigt byens eneste station med havudsigt – så smut forbi hipster bageriet Andersen & Maillard andersenmaillard.dk. Hent en kop iskaffe og et stykke bagværk og sæt dig ned til havet og oplev det fantastiske vue til de tre forter i Øresund, der engang beskyttede os fra Svensken. Før du tager mod metroen, så stop op i multi-møbelhuset The Audo theaudo.com og få inspiration til indretningen, og skulle sulten melde sig igen, og måske længslen efter Mexico, så er der også frokoståbent i weekenden hos Rosa på Hija de Sanchez Cantina lovesanchez.com. Hvis du er er på vej med metroen og vil ind til byen igen, kan du også snuppe en af Rosas steder enten i Kødbyen, på Istedgade eller i Torvehallerne, hvor turen startede. 

Blev du træt af havet og havnen? Nej, vel? Er det turistet at tage en kanalbåd gennem byen fra Nyhavn? Nej, slet ikke. Jeg kunne gøre det hver uge. Hver 20. minut sejler Stromma Canal Tours stromma.dk
– 50 min ren nydelse. Læn dig tilbage – du er på ferie.  


Henrik Thierleins
liv har være turisme siden han, som helt ung efter Handelsgymnasiet, i London skrev opgaven ”Denmark as a tourist industy towards year 2000” hos Niels Brocks FUHU, Foreningen til Uddannelse af Unge Handelsmænd på Hammersmith and West London College. Som Akademiøkonom i turisme var han forbi VisitOdense og VisitDenmark i London, HQ i København og Oslo. Siden fulgte over 20 år som international pressechef for Wonderful Copenhagen. I dag fungerer Henrik Thierlein som rådgiver i turisme, presse og gastronomi og sætter til stadighed et solidt aftryk på omtalen af især København og omegn, hvilket i turistbranchen og blandt journalister har givet ham kaldenavnet Mr. Copenhagen.  

Selv om Fynboen fra Odense har haft base på Frederiksberg i over 25 år, er det også blevet til et godt bekendtskab med Østerbro med familieliv på Øster Søgade med udsigt over søerne ét husnummer fra sønnens skolegang på Bordings Friskole på samme søbred.

Henrik Thierlein startede sidste år sin profil med egne fotos på Instagram med tips og inspiration til Copenhagen and beyond, som han selv beskriver det på instagram.com/henrik_thierlein

God ferie i egen hovedstad
Ønsker du flere tips fra Henrik Thierlein alias Mr. Copenhagen, så følg ham på instagram.com/henrik_thierlein, hvor han gerne svarer på spørgsmål fra læserne.

Related Articles