Ingredienser (6-8 personer)
2 dl grødris
1 liter + 1 dl sødmælk
2 dl vand · 1 tsk salt
1-2 stang vanilje · 1/2 liter fløde
Rørsukker · Ristede mandler
Bourbon hvid chokolade
Fremgangsmåde
- Grødris, vand og salt kommes i en gryde og koger ca 2 min til vandet næsten er fordampet. Herefter kommes mælken i. Vaniljestængerne gøres fri for korn. Tilsæt lidt rørsukker for at lave en vaniljesukker, så fordeles vaniljen bedst i grøden. Put også vaniljenstangen i, da der stadig er en masse vanilje i.
- Når mælken har været oppe at små simre, skrues der ned for varmen, så grøden lige så stille samler sig i gryden.
- Rør i gryden ca. hvert 10 min.
Tip: Jeg bruger 1 dl sødmælk ekstra i grøden for at gøre den mere cremet og for, at den ikke bliver for fast når den nedkøles. Den skal være mere flydende end, når man laver en risengrød. Det gør hele ris a la manden meget bedre og det gør nemmere at røre flødeskummen i.
- Grøden skal ca stå 40 min på lav varme. Kan variere alt efter hvilket komfur man har. Smag hele tiden efter.
- Når risengrøden er nedkølet, piskes fløden til den begynder at trække nogle spor, den må ikke piskes fast. Fjern vaniljestangen fra grøden og vend lidt efter lidt den piskede fløde i.
Tip: De smuttede mandler kommer jeg i ovnen til de er lidt gyldne. Det gør
dem meget mere sprøde og knasende og mandelsmagen kommer mere frem. Hak dem groft. Vent med at komme fløden i grøden til den skal serveres. Når den bliver nedkølet med fløden, bliver ris a la manden mere fast igen.
- Smag til med rørsukker, hvis ris a la manden mangler noget sødme. Hvis du anvender hvid chokolade kommer sødmen herfra.
Kirsebærsovs
- Køb en god kirsebærsovs. Tilsæt en god mørk rom for at pifte den lidt op.
Bourbon hvidchokolade.
Tilsæt hakket hvid chokolade eller lav et mønster eller skaller således:
- Smelt en del af chokoladen over vandbad, til chokoladen er 420. Tag den af og tilsæt gradvis den resterende chokolade til den smeltede chokolade for at få chokolademassen ned på 320. Når chokoladen er nede på 320 kan den bruges til at lave et mønster eller skaller. Den smeltede chokolade bliverhelt blank hvis den er tempereret rigtigt og den vil sætte sig rigtig hurtigt.
Pynt: Jeg har pyntet min dessert med skovsyrer/oxalis.