Gløgg i en coronatid. Postmandens rødvinstoddy

Af Susanne

Juletid er gløggtid; også i en coronatid. Engang var det de travle postmænd, som varmede sig på den krydrede vin-drik her i Norden, når de skulle ud på ski eller hesteryg med posten. Som juletradition kom glöggen til os fra Sverige sammen med julebukken i tiden omkring Anden Verdenskrig. Det er ikke svært at forestille sig et par “Borgerlige Partisaner”, de kommu-nistiske modstandsfolk, der har lagt navn til Bopas Plads, med stivfrosne fingre og et dampende glas glögg i hjertet af Østerbros parisiske kvarter. I år er det ikke tyskerne, vi skal værne os imod – men corona. Og det kunne nok også kalde på lidt varmt til halsen at styrke sig på, så her kommer en lille guide til 6 stærke gløgg-oplevelser på Østerbro i julen.

Af Gry Brøndum


Julefrokostplatte
På Bopas Plads er der rødvinsgløgg af den klassiske slags til studenter-venlige priser. Egen rødvin, stjerneanis, kanel og appelsin er der i. Alle julefrokoster er aflyst på pladsen i år. Til gengæld lokker Café Bopa sultne folk med en julefrokost platte til gløggen, hvis man også er sulten. Som altid er der mulighed for udendørs spisning under varmelamper til de kuldskære.
Gløgg på Café Bopa · Løgstørgade 8 · 60 kroner


Fransk jul
Er man ikke til pladsens juletrængsel men vil hellere nyde et glas gløgg i høje vinglas, så kan man skråt over for Kafé Kapers finde restaurant Saint Jacques, der byder på dejlig gløgg på vin og spiritus med allehånde, stjerneanis og kardemomme. Her er ingen blinkende rensdyr og Vegas-jul, men til gengæld er der lys og kranse og tung fransk bondemad på menuen til de julesultne.
Restaurant Le Saint Jacques · Sankt Jakobs Plads 1 · 95 kroner


Hvid gløgg
Hos Pixies ved siden af Bopas er der traditionel hvid gløgg med portvin, rom, snaps, hyldeblomst og julekrydderier på menuen. Er man også sulten, disker Pixies op med æbleskiver med hjemmelavet syltetøj. Der er juletræer med lys udenfor og tændte stearinlys på bordet inde, så der er masser af varme fra alle sider, når den hvide gløgg bliver serveret.
Gløgg på Pixies · Løgstørgade 2 · 75 kroner


Stærk lørdagsgløgg
Hos Café Fyret på Nordre Frihavnsgade er der ingen gløgg på menuen. Til gengæld kan stamgæsterne glæde sig til gratis gløgg den traditionsrige sidste lørdag inden jul, hvor Café Fyret byder på sin traditionelle super-stærke hjemmebryggede juledrik af årets spiritusrester. Helt små gæster, kan december igennem kigge forbi Cafe Fyrets juletræ på gaden, som gemmer på slik til ungerne, der kommer forbi.

Café Fyret · Nordre Frihavnsgade 100 · Gratis for gæster den 19. december


Under plaider
På Gunnar Nus Plads er der juletræssalg og masser af hyggestemning med Kafe Kapers traditionelle røde tæpper på stolene under varmelamper. Vil man have æbleskiver til gløggen får man tre serveret for en tyver ekstra.
Og så kan man ellers drikke gløgg fra 9 om morgenen til 22 om aftenen med udsigt til Østerbrogades julehandel og travlhed ved Parken.
Gløgg på Kafe Kapers · Gunnar Nu Hansens Plads 2 · 69 kroner

Related Articles