Utraditionelt samarbejde styrker biodiversiteten

Af Susanne

Discountkæden REMA 1000 og Danmarks Naturfredningsforening samarbejder i flere projekter for at styrke biodiversiteten, så bier, insekter og sommerfugles leveforhold forbedres.

Som det er faste læsere af Mit Østerbro bekendt, er discountkæden REMA 1000 et sted med klare holdninger og krav til varernes kvalitet og indvirkninger på dyr, mennesker og miljø. De mener, at det ikke skal være dyrt at handle ansvarligt. Derfor fokuserer de meget på dyrevelfærd, økologi, miljø, sundhed, lokale råvarer og biodiversitet. Sidstnævnte har blandt andet betydet, at REMA 1000 i et par år har samarbejdet med Danmarks Naturfredningsforening (DN) om at styrke biodiversiteten i Danmark. Men hvorfor dette samarbejde?

“Fordi mange af os faktisk ikke ved, at insekter og bier både herhjemme og i udlandet er under et voldsomt pres. Selvom det kan være rart at slippe for de irriterende myggestik, så kan fraværet af insekter og bier i sidste ende udløse en katastrofe. De er med til at holde økosystemet i gang, og hvis de en dag er væk, kan hele økosystemet kollapse. Den totale masse af insekter falder med flere procent hvert år, og hvis vi ikke har nogle bier tilbage, er der intet til at befrugte bær og buske mere,” siger Anders René Jensen, indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000.

Sommerfuglepartner
Dem af os, som er lidt op i årene, husker tydeligt, hvordan bilens forude ofte måtte vaskes ren for insekter, der var blevet ramt under kørslen. Det sker næsten aldrig mere, og det er ikke noget godt tegn. Sommerfuglen er efterhånden også en sjælden gæst i den danske fauna. “Så kan man spørge, hvad det har med REMA 1000 at gøre. Vi lever jo af at sælge fødevarer. Men vi vil gerne bidrage til løsninger, og det kan vi bl.a. gøre ved at informere vores kunder om, at vi har et problem med biodiversiteten herhjemme. Med den store kontaktflade vi har, kan vi være med til at formidle DN’s budskab til en masse mennesker. Derudover kan vi også selv gøre noget. Derfor er vi blevet sommerfuglepartner, som bl.a. betyder, at vi forpligter os til at omlægge minimum 20 procent af vores frie arealer til at være mere insektvenlig natur. Det gælder både butikker og på centralt hold,” siger Anders Jensen.

Indretter sommerfuglepark ved hovedlager
I forhold til butikker er det naturligvis begrænset, hvor mange frie arealer der er til rådighed, men ved hovedkontoret i Horsens er REMA 1000 ved at bygge et nyt fuldautomatisk hovedlager. Det foregår på et meget stort område, hvor der er en masse frie arealer imellem de forskellige bygninger. Så i samarbejde med Horsens Kommune, de lokale grundejerforeninger og DN har REMA 1000 dedikeret et stort område på hele 80.000 m2 til at indrette Reitan Parken. “Det er DN og Horsens Kommune, der har lavet en plan for, hvordan det hele skal beplantes, så biodiversiteten er i højsædet. Det er både med blomstereng, vild eng, skov, høje og lave buske og meget mere. Vi laver en 1.000 meter lang sti rundt i området – REMA 1000 meteren – så man kan gå en lille tur og få glæde af naturen. Planen er, at det skal åbne senere i år,” siger Anders Jensen.

Slip haven fri
Et andet samarbejdsprojekt med DN er ’Slip haven fri’. Det er kort fortalt en kampagne, hvor man ved at tilmelde sin have kan være med til at skabe bedre forhold for biodiversiteten. “Hvis alle, der har en have, tænker på at forbedre biodiversiteten, kan det gøre en kæmpe forskel. Her i starten af 2022 er der 8.670 haver tilmeldt, og vi håber, der kommer mange flere. I forhold til os selv og de blomster og planter, vi sælger om foråret, prøver vi i tæt samarbejde med DN at udbyde varer, som er biodiverse. Så kan kunderne se, at udvalgte blomster og planter vi sælger, er blevet anbefalet af DN. På den måde kan kunden være med til at skabe et miljø, hvor insekter og bier kan leve og overvintre. I år kommer vi op på ca. 8-10 planter og buske, der tilbyder insekter og bier nogle rigtig gode levesteder,” påpeger Anders Jensen.

Derudover sælger REMA 1000 også flere frøblandinger, som udmønter sig i blomster, der er ekstra gode til insekter, bier og sommerfugle. Discount-kæden forsøger også sammen med danske gartnerier og DN at genopfinde gamle planter og buske, som er forsvundet. “Det kunne være fint at komme tilbage til nogle ting, der voksede i vores haver før i tiden. Alt sammen for at styrke vores biodiversitet, så vi igen får en mangfoldig og spændende natur,” siger Anders Jensen afsluttende.


REMA Se mere på: ansvarlighed.rema1000.dk og sliphavenfri.dk

Related Articles