Smukke smykker med små fortællinger

Af Susanne

Guldsmed Malene Helweg-Larsen nær Skt. Hans Torv designer skønne unikasmykker, som alle bærer på en lille historie.

Er du så heldig at have et af guldsmed Malene Helwegs-Larsens håndlavede designersmykker, har du ikke blot et smukt og eksklusivt smykke. Du har højst sandsynligt også et smykke, der bærer på en helt særlig historie. Næsten alle hendes smykker er nemlig en lille fortælling i sig selv og har ofte en personlig betydning for Malene.

Malene blev uddannet som guldsmed hos Georg Jensen i 1995, og efter et ophold i blandt andet metropolen New York åbnede hun i 1998 sin smykkeforretning på Guldbergsgade nær Skt. Hans Torv. Hun har stadig forretningen, og i løbet af de 23 år har Malene uddannet syv guldsmede. For seks år siden valgte hun at fastansætte to guldsmede, fortæller hun. ”Det var det helt rigtige træk, da det gav mig mulighed for at udstille mine smykker i nogle specielle kreationer, hvilket jeg synes er en fantastisk måde at arbejde på.

I udstillingerne kan jeg lave noget helt ekstraordinært, som jeg siden laver tilpassede udgaver af, der gør sig godt som salgsobjekter i min forretning. Det er en kreativ proces, jeg er utrolig glad for,” siger Malene, der som næste skridt i den udvikling også gerne vil udstille og sælge sine smykker i udlandet.

Elsker dialogen med kunderne
Alle Malenes smykker bliver produceret på værkstedet, der ligger i forlængelse af forretningen og ikke på de billige produktionsmarkeder i Østen. Har man et ønske om at få skabt et specielt smykke, kan man sagtens tale med Malene om det, og hun elsker dialogen med kunderne. ”En kunde kan sagtens være med til at bestemme og påvirke, hvordan et smykke skal se ud, men det er ikke en custommade smykkeforretning, hvor alt kan skræddersys. Jeg er privilegeret ved, at jeg kun laver det, jeg vil, men dialogen med kunderne tiltaler mig meget, og mange af mine smykker er opstået ved, at en kunde er kommet med en ide, en speciel sten eller noget helt tredje, som har inspireret mig,” pointerer hun.

Klassiske og meget holdbare
Stort set alle de smykkemodeller, Malene har designet siden hun var i lære og fra tiden i New York, laver hun stadig den dag i dag. Faktisk er ingen af hendes modeller udgået. ”Man kan karakterisere mine ting som klassiske og meget holdbare. Det er smykker med sin egen form og med sit eget look, men i en form, der har en universel appel,” siger Malene og tilføjer: ”Hvis man køber smykker, der er med i en modekollektion, får man hurtigt følelsen af, at det er ’so much last year’. Og det er på flere måder en ærgerlig proces, når man har med smykker at gøre.

Vi er rent faktisk meget bæredygtige i vores fag. F.eks. er det guld, vi bruger, udelukkende genbrugsguld, og det at vi kan transformere gamle arvesmykker til noget nyt og fascinerende, er meget bæredygtigt. Desuden ligger der en personlig historie bag næsten alle mine smykker. For eksempel lancerer jeg hver jul et vedhæng, der ikke har noget med jul at gøre, men som i sig selv er en lille fortælling fra mit liv. Et eksempel er det vedhæng, der ligner en lille konge (inspireret af den britiske Kong Arthur, red.), fordi vi det år fik vores første søn, som vi døbte Arthur, mens jeg, da jeg fødte vores anden dreng Hektor, skabte et vedhæng efter kronprins Hektor fra den trojanske krig,” siger Malene.

Fin symbolik
Et andet personligt smykke er hendes mor og barn-ring, som nogen elsker, mens andre hader den. En kvinde på 75 år synes det er et tåbeligt navn, mens en kvinde, der skal føde, synes det er helt genialt, fortæller Malene. ”Du kan ikke ramme alle hver gang, og hvis navnet ikke passer, kalder vi den for en dig og mig-ring eller også får ringen ikke noget navn. Inspirationen bag den var en buket med store og små blomster, jeg skulle give til en veninde, da hun havde født. Det synes jeg var sødt, og derfor skabte jeg en ring, hvor der sidder en stor og lille sten på. Symbolikken er rigtig fin, og den kan bruges til meget andet end mor og barn-ring. Folk kan eksempelvis godt lide at give den i guldbryllupsgave. Alle de her små historier betyder noget for folk, og mange giver udtryk for, at det er dejligt, at man kan mærke, hvem jeg er, og hvad jeg har tænkt på, når jeg har udformet smykkerne. Det er nok den største forskel på at gå ind min i forretningen og i en stor kædebutik,” siger Malene.


Guldsmed Malene Helweg-Larsen Guldbergsgade 7-b · 2200 N · Tlf. 35 37 77 99 · instagram.com: malenehelweglarsen

Related Articles