Skal vi lege far, mor og børn?

Af Susanne

September var der premiere på Teater Hund & Co’s forestilling ”Far, Mor & Børn – HVER DAG! – vi tisser, når vi tanker!” på Krudttønden på Serrids-slevvej. Mit Østerbro var med til de indledende prøver på et af tidens både sjoveste og måske også vigtigste teaterstykker for børn og deres voksne.

Der er varmt i salen, hvor stolerækkerne er klar til at tage imod forventningsfulde publikummer. Musikken spiller, og lyset er rettet mod scenen, hvor de tre skuespillere Therese Glahn, Henrik Holmen og Folmer Gry Kristensen, står klar. Og hvilken scene! Den er som taget ud af en cornflakes pakke med galende haner, smukke solopgange og hyggelige morgenstunder. Nøjagtig som enhver børnefamilies morgen forløber. Eller er det? For de tre energiske skuespillere er kun lige gået i gang med at øve den første scene, da jeg føler mig ramt. Det der er jo MIN morgen! Hver morgen! Med forældrestress, en konstant skynden på ungerne og nærmest manisk tandbørstning.

Få stof til eftertanke, mens du griner
Scenen, jeg er inviteret til at se prøver på i dag, hedder ”Ud ad døren”, og den er et formidabelt billede på hele dette forunderlige teaterstykke: Mor og far skal på arbejde, og barnet skal have sko og tøj på og have børstet hår og børstet tænder, inden det skal i skole og til svømning. Mor skifter tøj i en uendelighed, far leder distræt efter sin mobiltelefon, alt i mens de begge forsøger at gøre både sig selv og barnet klar til endnu en dag. Afsted! Afsted! Afsted!

Det er ikke alene sjovt. Det giver også stof til eftertanke. Og det er netop formålet med stykket, fortæller instruktør Methe Bendix.

”Stykket handler jo om, hvordan det er at være barn, men set fra barnets perspektiv. Gennem en række forskellige situationer bliver vi voksne undersøgt og udstillet som et lidt uforklarligt dyr – men det sker altid på en kærlig måde, for vi forældre prøver jo trods alt at gøre tingene så godt som muligt.”

Vi holder med børnene
Det skaber ifølge Methe genkendelighed hos både børn og voksne, og der høres ikke sjældent udbrud fra rækkerne i mørket som ”Ha! Se mor! Det er jo lige som dig!” og på den måde er det en forestilling, der er skabt til at se sammen med sine børn – eller sine voksne. Den tager på fineste vis børnenes parti, samtidig med at den også giver os forældre et velfortjent skulderklap. Og det er netop kendetegnende ved Teater Hunds forestillinger. Det skal være for alle og, man er ikke bange for at tage livtag med de store følelser.

”Det ligger helt naturligt i teatrets DNA,” siger Methe, der samtidig fortæller, at man tidligere har haft forestillinger om både angst og Platon med stor succes.

”En af hemmelighederne bag det er, at vi altid ønsker at lave relevant teater. Og ikke mindst teater, der hverken taler ned til børnene eller glem-mer de voksne. Og så må der også gerne være noget at tale om bagefter, så man kan vel egentlig godt kalde vores teaterforestillinger for en slags debatteater,” griner hun, inden hun vender tilbage til prøverne på den lille scene.

Og debat, det vil der uden tvivl blive, når jeg vender tilbage for at se stykket i hele sin længde i selskab med familiens yngste. Men der vil så afgjort også blive grinet både højt og længe!

Om forestillingen
”Far, Mor & Børn – HVER DAG! – vi tisser, når vi tanker” handler om det moderne familieliv anno 2020. Gennem en række forskellige sekvenser stilles der skarpt på nogle af de mere eller mindre absurde situationer, de fleste af os nok vil kunne nikke genkendende til. Om vi er 5 eller 50. Det gælder både, når de voksne er pinlige, når de har alt for travlt, og ikke mindst, når de gør lige præcis det, de siger, man ikke må – og det hele ses fra børnenes synsvinkel.

Forestillingen er både skrevet og instrueret af Methe Bendix, der har hentet inspiration fra egne oplevelser i en travl hverdag med far, mor og børn. Og
det hele eksekveres med både energi og magi af skuespillerteamet Therese Glahn, Folmer Gry Kristensen og Henrik Holmen. Stykket spillede første gang i 2008, men har med sit evigt aktuelle emne været spillet flere gange siden – og nu altså også på Krudttønden.

● Alder: 5-12 år + deres voksne samt skoleklasser
● Spilleperiode: 2.-27. september 2020
● Spilletider: Onsdage + torsdage 9.30 og 11.00.
Fredage kl. 11.00 og 17.00. Week kl. 11.00 og 13.00.
● Varighed: 50 minutter

Læs mere om forestillingen og bestil jeres billetter allerede i dag på www.teaterhund.dk


TEATER HUND & CO.
Tlf. 26 16 14 10 · www.teaterhund.dk · Find os på facebook

Related Articles