Jeg har opfundet mit eget arbejdsliv…Tv- og radiovært, cirkusprinsesse, skuespiller, podcastudvikler og -vært, gøgler m.m. Jo, titlerne er mange og energien er enorm hos østerbroer Signe Lindkvist, vi blandt andet kender fra mange børne- og ungdomsprogrammer på tv. Men hvis du tror, at den nuværende Freelance Dame, som hun kalder sig selv på LinkedIn, ’spiller’ veloplagt og humørfyldt, når hun er på tv, kan du godt glemme det. Hun er bare sådan, hvilket jeg fik den fornøjelse at opleve i min lille snak med hende til magasinet. Signe er sprængfyldt med positiv energi og en enorm lyst til at fortælle, hvilket blandt andet kommer til udtryk for tiden i hendes og Iben Hjejles veloplagte podcast Sitter. Vi har talt med hende om det at være freelancer, og hvad det indebærer for hende.
“Som freelancer lever jeg et meget omskifteligt og varieret liv. Det er lidt fra hånden til munden, men jeg laver mange forskellige ting, som stort set aldrig er ens. Jeg har gjort det i nogle år, og efter at jeg har vænnet mig til det, er jeg virke-
lig begyndt at nyde det. Det eneste faste holdepunkt i mit arbejdsliv er podcasten Sitter med Iben, som handler om alt det, vi undres, frydes og hidser os op over. Det er især noget, man kan grine ad, og hvor vi i hvert fald griner ad os selv
med alle de frustrationer, vi har i vores liv.”
Hvad laver du ellers? For jeg gætter på, at det kan du ikke leve af?
“Jeg laver alt muligt! Mest af alt god, gammeldags gøgl,som for eksempel Nørrebros Late Night og lignende shows på de lokale spillesteder og teatre. Jeg har været så utrolig heldig og har fundet en genre og en titel, som passer rigtigt godt til mig. Der findes vist ikke nogen, der laver lige præcis det, jeg laver, fordi det er så forskelligt fra gang til gang. Men jeg føler mig enormt heldig og privilegeret over, at jeg kan få lov til at gøre det, som jeg elsker at lave. På en eller anden måde har jeg opfundet mit eget arbejdsliv.”
Hvad er din rolle som vært for de forskellige shows?
“Jeg er jo en gammel tv- og radiovært samt cirkusprinsesse,og meget af det, jeg laver, er, at være værten for underholdningen det pågældende sted, mens jeg selv underholder og fjoller i store flotte kostumer for publikum. Det handler ofte om, at når folk holder et større arrangement og mangler én, der både skal stå for det muntre indslag samt holde hele lortet sammen, kontakter de mig. Det kan være musikfestivaler, byfester, prisshows, klub- og teater-arrangementer osv. I gamle dage lavede jeg utrolig meget børnefjernsyn, og på en eller anden måde har jeg formået at få den leg,lyst, pjat og gøgl med over i en voksenverden.”
Du har en meget kreativ baggrund og er, som jeg kan læse mig frem til, autodidakt (selvlært). Hvad har det betydet for dig?
“Mit held var, at jeg allerede som 16-årig blev ansat i DR. De sagde ret hurtigt, at hvis jeg gik ud af skolen, ville de fuldtidsansætte mig. Så jeg hoppede ud af skolen, da jeg var 17 år og har ikke gået i skole siden. Til gengæld har
jeg i gennem 32 år lært at formidle og underholde på en måde, der passer mig godt. I dag er det nok lidt mærkeligt, hvis man ikke har en uddannelse, men det var ikke så unormalt dengang. Jeg er da lykkelig for, at min egen datter går i gymnasiet, og det er da skidesmart at tage en uddannelse, ingen tvivl om det. Bare ikke for mig, ha ha! Og 7-9-13 har jeg kunnet leve af det her hidtil, så jeg klarer mig.”
Fastansættelse i DR som 17-årig er ret vildt. Det må have gjort en forskel!
“Helt sikkert. Jeg har altid selv både skulle finde på mit arbejde og mit liv. Jeg har valgt ikke at passe ind i en kasse, og det er blevet normalen for mig.”
Du bor på Østerbro i Svanemøllekvarteret ikke så langt fra vandet. Hvor længe har du boet i bydelen?
“Jeg har boet i København i 30 år og har primært identificeret mig med Vesterbro, som jeg elskede for dens mangfoldighed og mange kontraster. Som mange andre mennesker forandrede jeg mig til det lidt mere pæne og polerede, da jeg fik børn. Jeg havnede dog på Østerbro ved lidt af et tilfælde, da mit barn begyndte at gå i Bording Friskole ved søerne. Min kærestes børn gik i skole i Hellerup, så derfor endte vi på Ydre Østerbro. Egentlig har jeg altid været imod Østerbro, som jeg fandt lidt fisefornemt. Men bydelen er vokset på mig, og det er ekstremt privilegeret at have råd til at bo på Østerbro. I dag er jeg kraftigt involveret i lokalmiljøet og holder meget af det, måske fordi jeg selv er opvokset i provinsen, hvor det var en naturlig del af livet at involvere sig i nærmiljøet. Jeg synes, det er fedt og en stor tryghed for mig at være på fornavn med folk, der bor omkring mig. Den kultur, man har i Sydeuropa, hvor man hilser på hinanden om morgenen og sludrer lidt sammen, holder jeg meget af. Den klassisk danske kultur med at holde sig for sig selv og kigge ned i telefonen, er jeg langt fra. Jeg elsker at sludre med alle, jeg møder på min vej,” slutter Signe Lindkvist. Jeg kan kun sige, at fornøjelsen også går den anden vej.