Peter skriver

Af Susanne

Peter Koldby er vores faste skribent, som bevæger sig rundt på Østerbro og spotter de nye restauranter og butikker. Peter er selv indehaver af brille-forretningen Koldby Optik, som har ligget på Østerbro i 15 år. Des-uden er han Formand for Østerbro Handelsforening og en aktiv deltager i Østerbros lokalmiljø.

Handler du lokalt, lokalt
Jeg bor i området omkring Lille Triangel. Det har jeg gjort i over 20 år. Kald mig bare snæversynet, men der gik flere år inden jeg gik rigtigt i gang med at udforske butikkerne nord for Østerfælled Torv på Østerbrogade. Jeg kan egentlig ikke forklare hvorfor, men på en måde var det ”langt væk”.

Da vores datter gik i børnehave for flere år tilbage i Sionsgade, var hun næsten det eneste barn fra ”Indre Østerbro”. En forælder sagde engang til mig: ”kommer I så lang væk fra?” da hun hørte at vi boede ”helt nede ved Lille Triangel”. Der er ca. 1.5 km. Afstande er en underlig størrelse. Østerbrogade strækker sig over ca. 2 km fra Lille Triangel til Svanemøllen Station. Østerbros hovedgade er et mylder af forskellige typer butikker og take-away steder. Her er alt fra kædebutikker, specialvarebutikker, nichebutikker og high-end butikker.

Årsagen til at Østerbro stadig er begunstiget af at have denne mang-foldighed af butikker, skyldes udelukkende at borgerne på Østerbro foretrækker at handle lokalt. Endda meget lokalt. Det er derfor, der ligger 4 Matas og 7 Irma butikker på Østerbro. Arealmæssigt er Østerbro ikke ret stort, men vi handler også lokalt inden for postnummeret 2100.

Man fristes til at sige at vi handler lokalt, lokalt
Jeg har længe været fortaler for, at vi udarbejder en plan for at opdele Østerbro yderligere i små identificerbare lokaliteter. Det er allerede i gang, hvilket er yderst positivt. Hvis dette lykkedes, vil vi meget bedre kunne skabe en bedre lokal samhørighed og en bedre synlighed for de lokale butikker. Der findes flere fremragende eksempler på at bevægelsen allerede er i gang:


Det nye klimakvarter
Med hjælp fra Københavns Kommune arbejder man målrettet på at få skabt en identitet og en egenart. Omdannelsen af området har være bredt omtalt i både danske og udenlandske medier. Jeg håber meget på, at man formår at bygge videre på den gode grundsten, som er lagt for at butikslivet kan blomstre i sammenspil med det nye klimakvarter.
Stefanos Pizza · Tåsinge Plads · Hahnemanns Køkken · Skt. Kjelds Plads


Kvarteret omkring Rosenvængets Allé
Et fantastisk kvarter med masser af potentiale til at udvikle sig yderligere. Lækre mindre butikkerne, som fortjener meget mere omtale. Det må der kunne bygges videre på.
Gourmandiet · Rosenvængets Allé · Eden Jaxx · Rosenvængets Allé


Nordhavn
Etableringen af Nordhavn er et gigantisk projekt. Heldigvis er der kommet gang i butikslivet, men det bliver et langt træk. Det bliver spændende at følge udviklingen, og skrækscenariet er selvfølgelig butiksudviklingen på Amerika Plads, som aldrig kom i gang.
Big Bio · Hamborg Plads · Original Coffee · Göteborg Plads


Århusgade kvarteret
For år tilbage havde Århusgade et yderst populært loppemarked, hvor man spærrede gaden af og beboerne og butikkerne gjorde området til et kæmpe trækplaster. Den slags initiativer et jo en gave til området. Man må håbe på, at når Århusgades implementering med Nordhavn er gennemført, vil butikslivet få et yderligere løft.
Juno · Århusgade · Brasserie Barner · Århusgade


Lyngbyvejkvarteret
Dette kvarter får simpelthen alt for lidt omtale. Her findes skjulte perler, nærværende betjening og masser af service. Området har også et stort potentiale, hvis man kan formå at skabe en samhørighed blandt butikkerne.
Isenkram Hartmann · Lyngbyvej · Designcafeen · Haraldsgade


Kartoffelrækkerne
Muligvis Østerbros mest kendte beboelseskvarter, som ikke behøver nærmere introduktion. Også her er udskiftningen af restauranter og butikker relativt stor. Her er et uforløst potentiale for de rigtige butikker med det rigtige mindset.
Aamans Deli & Take away · Øster Farimagsgade · Café Marzano · Lundsgade

Related Articles