Optimale rammer for idræt og uddannelse

Af Susanne

Skoleåret er startet igen, og Københavns Skole & Idrætsakademi (KSI) kan i år byde på en spændende nyhed. De har nemlig fået ishockey med på programmet, så de tilbyder talentudvikling inden for fodbold, tennis og ishockey samt, som altid, en meget høj faglighed i undervisningen.

Her er lidt good-to-know information om skolen på Gartnerivej ved Ryparkens store idrætsanlæg samt den nye Østerbro Skøjtehal ved Gasværksgrunden.

10.000 timers træning
For at komme gennem nåleøjet skal man til optagelsesprøve i fodbold, tennis eller ishockey, der er skolens sportsgrene, samt til en optagelsessamtale, såfremt optagelsesprøven klares tilfredsstillende. For skoleleder og en af initiativtagerne til skolen, Johnny Wetterstein, handler den markante sportslige indsats om, at eleverne ind i voksenlivet kan dyrke idræt på højt sportsligt niveau:

“Vi arbejder til dels efter princippet om, at hvis du vil være god til noget, skal du træne i mindst 10.000 timer. Det svarer vel til at træne 20 timer om ugen. Det er det samme, som hvis du vil være en dygtig musiker eller kunstner. Man er nødt til at træne så meget, hvis man gerne vil blive rigtig dygtig til noget,” forklarer han.

Træning passer med skolegang og socialt liv
Eleverne har en hverdag, hvor de træner hver morgen inden den normale skolegang. Alle skolens trænere har et meget højt fagligt niveau, så det er virkelig effektiv træning.

“Mange af vores elever er, når de når udskolingsalderen, inde omkring forskellige ungdomslandshold, så niveauet skal være ekstremt højt,” siger Johnny Wetterstein. Om eftermiddagen træner de igen, men denne gang i de respektive foreninger, de skal være tilknyttet.

“Skolen er sat i verden for at give børn, der gerne vil nå langt med sin sport, en mulighed for at få en stor træningsmængde til at passe sammen med skolegang, familieliv, venner og alle de andre forskellige sociale former på en optimal måde,” siger Johnny Wetterstein og uddyber: “Ting som lektier bliver så vidt muligt lavet på skolen, vi stiller træningstøj til rådighed m.v. Så kan eleverne slappe af og koncentrere sig om at få et velfungerende socialt liv sammen med familie og venner,” siger KSI’s skoleleder.

Et godt samarbejde med foreninger
KSI samarbejder med idrætsforeninger i København, som har et ambitionsniveau, der sigter højt i udviklingen af fodbold, tennis- og ishockeyspillere. I det samarbejde har de fokus på at målrette processen for at skabe de rigtige muligheder, der betyder, at den enkelte elev opnår sådanne potentialer, at de ind i voksenlivet kan dyrke deres idræt på et højt sportsligt niveau. Samarbejdet omfatter blandt andet de tre fodboldklubber B1903, HIK og F.C. København samt ishockeyklubben KSF og Dansk Ishockey Forbund. Det er alle idrætsforeninger, der prioriterer talentudvikling stærkt.


Det hele menneske
Skolen tænker på eleverne som hele mennesker, og derfor har de bl.a. tilknyttet sportspsykologer og yogaundervisere.

“Vi arbejder også efter begrebet Growth Mindset, som kort fortalt handler om, at man ikke lukker ned for sig selv, hvis tingene ikke går, som man havde håbet. Eleverne skal se modgang og nederlag som en udfordring og tænke ud af boksen. Det er legalt at lave fejl, da det er gennem vore fejl, at vi lærer noget nyt. Jeg oplever, at det virker, da vores elever er supermotiverede og engagerede,” fortæller Johnny Wetterstein.

Se mere på www.kbhakademiet.dk

Kosten spiller en stor rolle
Skolen går også meget op i ernæringsrigtig kost. Eleverne skal spise hensigtsmæssigt i forhold til deres sportsudøvelse og skolegang. Nutella oven på et stykke lyst brød duer eksempelvis ikke, pointerer Johnny Wetterstein. “Eleverne skal have de rigtige kulhydrater og proteiner for at kunne holde til træningen og de mange aktiviteter. Deres hjerner skal også være klar til de forskellige fag. Udover en god kost skal eleverne også sørge for at få sovet tilstrækkelig, da søvn er vigtig for god restitution.”


Københavns Skole & Idrætsakademi · Gartnerivej 9 · 2100 Kbh. Ø · Tlf. 50 50 87 93 · Du kan læse mere på www.kbhakademiet.dk

Related Articles