Superhelten

Østerbros superhelte

Af Susanne

Hylderne bugner af legetøj og merchandise fra hele verden, og de ansatte vil hellere end gerne svare på dine (nørdede) spørgsmål. For slet ikke at snakke om butikkens kælder, der drager legebørn og samlere i alle aldre. Mød Superheltens ejer og hans – og butikkens – Supermutti.

Der er mange, der ikke ved det. Men de tegneserie-figurer, der pryder Superheltens karakteristiske facade, plastikposer og klistermærker, repræsenterer de ansatte i legetøjsbutikken. I midten står Benjamin Herbst, der ejer Superhelten. Han er flankeret af sin mor Sanne Herbst – Supermutti i daglig tale. ”Når en medarbejder har været ansat i et år, får han eller hun sin egen superhelt. Superhelten er et genialt butiksnavn, fordi det åbner op for et spændende univers, vi hele tiden bygger videre på,” fortæller Benjamin. Om en måned eller to får du mulighed for at opleve, hvad han egentlig mener med dét. Det vender vi tilbage til.

Benjamin har altid elsket superhelte og han siger – med et glimt i øjet – at det er noget pjat, at de fleste børn stopper med at lege, når de bliver store. Han ville til gengæld aldrig have troet, at hans mor ville se en superheltefilm, men i tidens løb er det alligevel blevet til flere. ”Det er dog ikke noget, jeg overdriver,” griner Sanne. 30-årige Benjamin har været chef for sin mor i fem af de syv år, Superhelten har eksisteret. Og som Batman og Robin supplerer de hinanden godt – og har en klar rollefordeling. Benjamin står for det, Sanne kalder ”superhelteværket.” Overblik er til gengæld en af Sannes superkræfter, og Benjamin har tidligere fortalt, at det bedste han har gjort for sin forretning var at ansætte sin mor.

Inkarnerede østerbroere

Benjamin har ikke overmenneskelige kræfter. Men det er tæt på. Han var 23 år, da han realiserede sin drengedrøm og åbnede Superhelten på Nordre Frihavnsgade 8. Efter to år slog han til, da ejerne af Fuursted Papir tilbød ham at købe deres butikslokale længere nede af gaden. ”Fuursted ville kun sælge til os, for de ser os som et familieforetagende som de selv var i tre generationer. Vi har stadig kunder, der spørger efter en Mayland-kalender. Så sender vi dem ned til Tarp Kontorforsyning et par husnumre væk,” fortæller Sanne.

I nummer 25 kan Superheltens kunder stadig slås om pladsen, men butikkens mange varer kommer til deres ret nu. Og det er blevet nemmere at give kunderne en magisk oplevelse, fortæller Benjamin: ”Ofte er der nogen, der går ned i vores kælder for at kigge på de actionfigurer, vi har udstillet, eller lede efter noget i Harry Potter-afdelingen. Og så lige pludselig efter en time, dukker de op igen. Gud, er I her stadig!”

Benjamin er vokset op i Brumleby og bortset fra et par år på efterskole, har han aldrig boet andre steder. Sanne er også inkarneret østerbroer. ”Det er hyggeligt at se områdets børn vokse op. Og jeg holder af, når folk kommer ind i butikken bare for at hilse på. Sådan var det i min barndom. Men i dag er der ikke mange, der snakker med deres kassedame. Jeg gør, men jeg er også halvtosset,” siger Sanne.

Og så tilbage til superhelteuniverset. På Superheltens store lager, der også ligger på Østerbro, er et studie ved at tage form. Her skal der bl.a. optages små film med kendte, der viser nyt legetøj frem. Filmene skal vises på de sociale medier. En ny hjemmeside er også på vej til foråret. Og måske en ny Superhelten-butik. Eller to.

Det vidste du ikke om Superhelten Legetøj
 • Butikkens ejer, Benjamin Herbst, begyndte sin karriere som legetøjsforhandler som 11-årig, da han hjalp til i familieforetagende A.B. Legetøj på Trianglen. Sidste år blev Benjamin ’Årets Østerbroborger’ kåret af Østerbro Avis’ læsere. Formanden for Østerbro Lokalråd sagde bl.a. i sin tale: ”De familieejede butikker på Østerbro er der rigtigt mange af. Det er en stor værdi for Østerbro – det medfører kontinuitet og dejlig tryghed for os kunder.”
 • I 2015 ansøgte Benjamin Statsforvaltningen om at komme til at hedde Superhelten til fornavn. Han fik afslag.
 • Sanne Herbst forlod hun sit job som skolelærer for at hjælpe sin søn i butikken, da den åbnede i 2013.
 • Benjamin og Sanne kan være i Superhelten på under tre minutter fra deres hjem. De har boet på Østerbro hele deres liv.
 • Benjamin ejer 138 superheltefigurer på 50 cm. En del står i hans og konens soveværelse.
 • Går du forbi Superhelten en søndag, kan du være heldig at se Benjamin og hans døtre, Luna og Sne på 3 år, holde teselskab på gulvet.
 • Den lokale tegner Kim Flügel står bag Superheltens karakteristiske superheltelogo.
  Den billigste vare i Superhelten koster 5 kr. Den dyreste er en Spiderman-figur på 144 cm
  til 22.000 kr.

Benjamin gætter på, at Screechers Wild bliver den næste legetøjsdille. Det er biler, der kan transformere sig, når de rammer en magnet.


Superhelten Legetøj · Nordre Frihavnsgade 25 · 2100 Kbh. Ø · Tlf. 32 18 22 20 · superheltenlegetoej.dk

Related Articles