Lækre småkager, kreative blad-julekort og en tur i kirke

Af Susanne

Her kommer et par julehyggelige bud på en børnevenlig udgave af juleaktiviteter uden stress, der heller ikke koster lige så meget som den dyreste julegave under juletræet. Julen er børnenes fest, så det gælder om at planlægge julehyggen for de små, så den travle julemåned ikke går op i stress og travlhed. Glem alt om at trække ungerne med gennem menneskemyldret på de travle julepyntet gader på Østerbro for at købe julegaver og samtidig forsøge at smide lidt julehygge ind. Det duer ikke. I stedet kan de voksne i ro og mag planlægge et par oplevelser for ungerne, der også bliver en hyggelig fornøjelse for far og mor. For hvem gider at stresse og blive lige så rød i hovedet som julemandens dragt, fordi det er jul.

Julebøger og en hyggelig klassiker
Første stop for den børnevenlige julehygge er på det lokale bibliotek på Jagtvej, hvor store og små skal nærstudere reolerne for at finde et par gode børnebøger med jul og måske lidt spænding. Bøgerne skal læses derhjemme i sofaen under et lunt tæppe med en kop varm kakao med skumfiduser. Før turen går ud i kulden, så hvorfor ikke smutte forbi film-afdelingen på biblioteket og snuppe et dvd-film med hjem, så der er lidt ekstra hygge til de mørke aftener. Et bud på en klassiker kan være ’Alene hjemme’ eller et skønt gensyn med Disneys ’Bambi’.
 
Find et flot blad og lav et julekort til julemanden
Nummer to julefristelse kræver varme støvler, lunt overtøj og et par gode vanter. Og så gælder det ellers om at komme en tur i Fælledparken eller måske på Kastellet, hvor det handler om at finde en håndfuld flotte efterårsblade. Tag gerne en lille plasticpose med i lommen til bladene, der skal bruges til kreative julekort hjemme i varmen. Kun fantasien sætter grænser for kreativiteten. Tag et hvidt kort eller måske bagsiden af en blok, hvor et flot blad klistres på forsiden. Når bladet er tørt, så prøv forsigtigt at male rundt om bladet eller mal på selve bladet med en tyk tusch i juleglade farver. Skriv en lille hilsen på kortet til julemanden og send det straks af sted til Julemandens værksted på Grønland. Husk at smide det i postkassen senest 15. december for at det kan nå frem til nissernes travle postkontor.
 
Julegudstjeneste med ler i håret
julehygge med ungerne og de voksne i familien er en julehyggelig oplevelse i en af de lokale kirker på Østerbro. Søndag den 19. december kl. 9.30-11.30 er der mulighed for at få ler i håret eller lidt flødeskum i ansigtet, man vover sig ind i Fredens- Nazarets Kirke i Ryesgade 105. Det lyder næsten for skægt til at blive hjemme, så tag familien med til KirkeSplat. KirkeSplat er for familier med mindre børn, der bydes velkommen til en kort, børnevenlig gudstjeneste med sang. Kl. 10 fortsætter arrangementet i kirkens krypt, hvor værksteder med krea-aktiviter venter på at komme i gang. Her er plads til masser af energi, kreative evner og et glad smil. Mens ungerne hygger sig, så er der mokka på kanden til far og mor. Trænger man til at blive tanket op, så kan man for en rund tyver indtage en børnevenlig brunch, når det meste af ungernes krudt er brændt af med de mange aktiviteter. Og nu må far og mor godt selv gå ud og købe julegaver for junior er blevet træt.


Opskrift
Nemme småkager med flot mønster
Man bliver godt nok en smule lækkersulten af at være kreativ og være ude i den friske luft, så her kommer en skøn opskrift på sprøde småkager, skakbrætter. Småkagehygge er en skøn familieopgave i køkkenet. Småkagerne er supernemme at lave, men svære at holde fingrene fra, når de kommer brandvarme ud af ovnen. Så bag hellere en dobbeltportion. Det sjoveste undervejs er at trille de to klumper dej med kakao og vanilje i fire lange pølser, så de danner et skakbræt.

Opskrift på skakbrætter kommer her:  
● 200 gram smør
● 300 gram hvedemel
● 85 gram sukker
Ælt det sammen på køkkenbordet til det hænger godt sammen. Så skal du dele dejen i to klumper. Den ene klump smages til med 1 tsk vaniljesukker og den anden klump med 2 spk kakao.

Rul de to dejklumper ud i to hvide og to mørke pølser, og læg den ovenpå hinanden så de danner et skakmønster. Så skæres pølserne i smalle skiver og presses ud på en bageplade.

Så skal kagerne i ovnen i 12 minutter ved 225 grader. Og så kommer det allerbedste, når æggeuret siger pling, så er det tid til at smage.

Related Articles