Kender du Østerbro-typen

Af Susanne

Han er så mange ting, ham Flemming. Far, forfatter, foredragsholder og tv-livsstilsekspert. Det er svært at sige, præcis hvilken type Hr. Møldrup er. Men med bopæl i København Ø. er han i virkeligheden nok mest af alt bare en skøn Østerbro-type...

Der er ingen tvivl om, at de mennesker, som har valgt at bo på Østerbro, har valgt det fordi kvarteret har så meget at byde på.”, fortæller den folkekære Kender du typen-livsstilsekspert, Flemming Møldrup, der i dag bor med udsigt over Sortedam Dosseringen. ”Da jeg boede i K og en dag skulle ud at se på en lejlighed hér på Østerbro, tænke jeg: Shit, det er langt væk. Men langsomt gik det op for mig, at jeg faktisk havde misset ud på noget, når det kom til Østerbro”, bekender Møldrup, mens barndoms-vennen Ralph Marker, indehaver af Møldrups stamsted Ralphs på Øster Farimagsgade, klapper ham på skulderen og stiller en skål dugfriske grønne oliven på bordet. ”Det, der er så fint ved bydelen er, at stedet er så mange ting. Og Østerbro kan noget, som jeg har svært ved at finde andre steder i København, nemlig luft.

Det blev jeg meget betaget af, da jeg flyttede herud fra Indre By. Hér er man aldrig mere end en spytklat væk fra et grønt område, gaderne virker en lige anelse bredere end alle andre steder, og ejendommene står en smule længere fra hinanden, end de gør de fleste andre steder i byen”, konstaterer Flemming `Flemse´ Møldrup, der efter ti år som østerbroer for alvor føler sig som en integreret borger i bydelen.

”Jeg er virkelig vokset ind i stedet. Det er et brokvarter, men for mig er Østerbro en lille landsby. Det er som at bo i en lille by, og det kan jeg enormt godt lide”.

STYR PÅ SIT SHIT-TYPEN
Selvom det er svært at beskrive én slags Østerbro-type, er Kender du typen-Flemming ikke i tvivl om, at han vil kunne udpege en østerbroer i mængden af københavnere.

”Det må være `styr på sit shit-typen”, griner Møldrup med et glimt i øjet.

”Der er ingen tvivl om, at det er ressourcestærke menne-sker på Indre Østerbro. Det er folk, der har styr på deres shit. Det er den øvre kreative klasse modsat Vesterbro, der mere læner sig mere mod den hands-on-kreative klasse. Nørrebro er up and coming-klassen, og hvor Nordvest er neuköln-agtigt, er Østerbro det danske svar på Berlins Prenzlauer Berg (et område af Berlin, der de senere år har oplevet et indryk af børnefamilier, hvilket afspejles i kvarterets butikker og nærmiljø, red.).

Hvad med de fordomme, der hæfter sig ved Østerbro som værende et sted for velhavere med barnevogne og speltfilosofier?
”Det er rigtig et stykke hen ad vejen, selvom jeg ikke er enig i alle de speltfordomme, der florerer om Østerbro. Der er ingen tvivl om, at der bor folk på Indre Østerbro, som har råd til at have de holdninger, de har. Områder som Kartoffelrækkerne og de store gamle herskabslejligheder på Indre Østerbro har tiltrukket den ressourcestærke, kreative klasse, som har tjent mange penge. De har taget en masse holdninger med sig, men det er ikke noget, jeg oplever til daglig. Og jeg tror stadig, at der sælges flere øko-kyllinger på Nørrebro end hér”, smiler Flemming Møldrup, mens han spidder en oliven med tandstikken.

CORONATIDS-TYPEN
Flemming Møldrup er i normale tilstande en travl og alsidig mand, der udover at lave tv både skriver bøger og arbejder med virksomhedsledelse. Men den møldrupske foredragsvirksomhed er ramt af Coronakrisen og tvinger ham til en standby-tilstand, hvad det angår. Men det passer ham egentlig udmærket, og han ynder ligefrem at se sig selv som arbejdsløs i pandemiens skygger. ”Jeg er opdraget til, at et arbejde er noget, man går på hver dag. Men her i denne tid har jeg tilladt mig selv at sige, at jeg er arbejdsløs. Det har taget mig lang tid at nå dertil, hvor jeg turde sige det. Nu er jeg ikke arbejdsløs i bogstavelig forstand, men der ligger en frihed i at sige det, så jeg ikke behøver at skynde mig tilbage til et arbejde”, indrøm-mer Flemming Møldrup, der har brugt en del tid under nedlukningen af landet på at hjælpe nærmiljøets forretninger.

”Østerbro er ramt ret hårdt. Jeg troede, nedlukningen ville vare en uges tid, men sådan skulle det ikke være. Så med mine beskedne 45.000+ følgere har jeg tilbudt at poste lokale forretninger som kaffebaren Ø12 og restaurant Ralphs her, med deres tilbud i nedlukningen. Østerbro er en landsby, og vi skal bakke hinanden op”, fortæller den kulturelle altmuligmand, der lige nu udelukkende er i gang med optagelser af nye afsnit til det populære tv-program “Kender du typen” sammen med Anne Glad og Mads Steffensen.

”Jeg er vant til at skrue på mit arbejdsliv. Jeg er meget fleksibel, så jeg føler ikke, at jeg er påvirket af krisen som sådan. Jeg ejer ingenting. Jeg har sat mig selv fri og kan sagtens klare mig. Jeg er ikke tvunget af noget. Det har taget lang tid at nå dertil. Det er en rejse, jeg har været på hele mit liv, og det har taget tid at overbevise mig selv om, at jo mere man knytter sig til sine ting, jo mere ender tingene med at eje dig. Og jeg gider ikke ejes af mine ting. Jeg vil kunne køre til Vesterhavet og stand-up padle, når
jeg vil. Eller skrive en bog, når jeg har lyst. Dén frihed er livskvalitet for mig. Det er et enormt dejligt liv. Men jeg frygter da også, hvad der så skal ske, når jeg bliver gammel”.

Kender du typen typen
Flemming Møldrup er som sagt mange ting. Han har en fortid i reklamebranchen, er uddannet fra forfatterskolen og har haft sit eget bogprogram på tv. Men langt de fleste kender den lune mand fra livsstilsprogrammet “Kender du typen” på DR – et program, der på flere måder har haft indvirkning på Flemming Møldrups liv og karriere

”Det har da åbnet mange døre at lave “Kender du typen”. Det er overvejende positive ting. Jeg er jo blevet et genkendeligt ansigt overalt i Danmark. Det har jeg det fint med, men i perioder vælger min datter at ville blive hjemme i stedet for at gå sammen ud at spise, fordi hun ikke vil forstyrres eller magter den opmærksomhed, som jeg modtager i det offentlige rum. Det må jeg respektere. Så selvom det har åbnet døre, har jeg også givet køb på nogle ting”, fortæller den populære Møldrup og tilføjer:

”Folk er jo generelt vildt søde overfor mig. Jeg bliver hverken spyttet i nakken eller får hældt maling ud over mig som en udskældt politiker, men min far er fra Israel, og selvom jeg ikke er jøde, kommer der en gang imellem antisemitiske kommentarer på sociale medier. Det er ikke ok. Det er i orden ikke at kunne lide mig eller det, jeg laver. Sådan er det jo. Men at kalde mig `jødenar´ eller andre ting er irriterende.”

Det synes at være ligegyldigt, om du vinder eller taber i “Kender du typen”. Og for de fleste seere, er du nok ham, man bare har lyst til at give en krammer?
”Mads (Steffensen, red.) ser altid sit snit til at få skovlen under mig, da vi også er venner privat. Så der er noget kammerateri i det, men jeg er jo nok ham den likeable fyr, der aldrig får et point” ler lune Møldrup underspillet med bevidstheden om de facebook-sider og Møldrup-masker, der er dukket op i den yngre generations fandyrkelse af tv-charmøren.

”Der er en fyr, der har fået tatoveret mit ansigt på sit ben. Det er jo for vildt. Jeg synes, det er sjovt, at de unge `holder med Flemse´, som de kalder mig, men jeg er jo også meget mere end “Kender du typen”. Det er hele tiden en balance mellem det alvorlige og det mindre alvorlige, og jeg ved ikke, om jeg kan få problemer, hvis jeg vil noget andet på et tidspunkt, så jeg skal passe på, at den sjove del af mig, “Kender du typen”-delen, ikke får overtaget. For det kunne den godt få”, smiler Flemming fra Ø.


Related Articles