Hjælp til at spise mere grønt og lækkert

Af Susanne

REMA 1000 vil gerne hjælpe og inspirere danskerne til at spise lækker, sundere og mere bæredygtigt mad. 

Der herhjemme stor fokus på klimaet og på, at vi skal spise mere sundt, grønt og bæredygtigt. Det kan blandt andet ske ved at skære ned på det røde kød og i stedet spise mere grønt og blandt andet bruge flere bælgfrugter i madlavningen. Det er et område, som discountkæden REMA 1000 naturligvis har inddraget som en del af deres udvalg på hylderne, da det er deres opgave at levere netop den slags dagsordener til danskerne, fortæller indkøb- og marketing-direktør Anders René Jensen: 

”Det er helt klart en del af vores ansvar. Vi ønsker at bidrage til, at folk spiser mere grønt i sæsonen og mindre, men bedre kød. Og til at få folk til at gå fra rødt kød til lysere kød og fjerkræ m.v.,” siger han. 

Når man læser om de mange tiltag inden for området, kan det godt virke en anelse kompliceret at skulle omlægge sine kostvaner efter hensigten. ”Jeg tror, at der er mange, som tænker, at det har de lidt svært ved at forholde sig til, og at de har en forkert indgangsvinkel til det. Folk tænker måske, at maden ikke mætter, hvis man ikke spiser kød til. Og skal man så i stedet spise brød til? Desuden har mange lært at lave mad med udkogte grøntsager og en kedelig salatskål til. Og så er vores madkundskaber i køkkenet også for nedadgående. Det er blandt andet derfor, at takeaway, spise ude-trenden og færdigretter oplever en så stor vækst,” fortæller Anders René Jensen og fortsætter: 

”Derfor vil REMA 1000 gerne være med til, at man både kan købe de rigtige produkter og – i øjenhøjde og samarbejde med vores kunder – klæde dem på, så de kan lave noget lækker mad, der både smager godt, mætter og indeholder nogle grøntsager.”

Vælg mad ud fra grøntsagerne

REMA 1000 ønsker at inspirere til, at man ændrer sine madvaner, så man i stedet for at spise kød med grøntsager, spiser grøntsager med kød, samt mindre men bedre kød, hvilket er lig med kød med en højere dyrevelfærd. Det kan være frilandsgrise, fritgående kyllinger og andre koncepter, discountkæden har i forbindelse med at højne dyrevelfærden, forklarer Anders René Jensen: 

”Desuden har vi en række sunde og lækre convenience-retter og forskellige frostblandinger med grøntsager, der er lige til at putte på panden. Det handler også om at tilberede tingene. Når man er ude og spise, kan man få serveret nogle grøntsager, der er tilberedt på en speciel måde, som smager rigtig godt. Det er sådanne forhold, vi gerne vil hjælpe med bliver en del af ens hverdag. I stedet for at tænke, at vi skal have okse-, svine- eller kyllingekød med ris, pasta eller kartofler til, skal vi tænke, at vi skal først vælge nogle grøntsager, og så ud fra det eventuelt vælge noget kød eller andet til. Det grønne skal være hovedingrediensen, mens det eventuelle kød skal være tilbehøret,” siger han. 

Bedsteforældres madvaner

Egentlig mener REMA 1000s indkøbs- og marketingdirektør ikke, at vi med det valg skal til at lave om på traditionelle madvaner. For det var faktisk den vej, vores bedsteforældre ofte tog, når de skulle lave mad. Dengang var der tit ikke råd til så meget kød. I stedet spiste man sig mæt i andre ting som eksempelvis grøntsager. 

”Vi går egentlig bare tilbage til nogle gode dyder og bruger vores sunde fornuft med flere grøntsager på menuen,” som Anders René Jensen formulerer det. 

Udgangspunktet er derfor at tilberede maden med nogle gode grøntsager, der så vidt muligt er i sæson. Ud fra det skal man kunne lave noget lækker mad, der er nemt at tilberede, og hvor man bliver mæt. Og ikke behøver så meget kød.

I øjenhøjde med kunderne

”Det kræver egentlig bare nogle lækre grøntsager, der for eksempel er tilberedt med krydderurter på panden i stedet for at blive kogt. Man kan bruge en masse dejlige smagsgivere, der tilfører maden noget god smag. Vi vil gerne give vores kunder noget inspiration og opskrifter på, hvordan de kommer derhen, så det bliver nemt og lækkert i en travl hverdag. Folk skal ikke behøve at tage på en kokkeskole for at kunne tilberede disse ting. Det bliver jo også billigere, hvis man køber nogle indbydende grov-grøntsager med diverse krydderurter i stedet for noget dyrt kød,” pointerer han og tilføjer: ”Vi prøver sammen med kunderne at finde løsninger, der virker i hverdagen og kan inspirere folk til at tilberede tingene på nye måder. Men det er utrolig vigtigt, at det sker i øjenhøjde og samarbejde med kunderne. For ellers bliver det alt for kompliceret og besværligt i en travl hverdag.”  


REMA 1000 · Se mere på rema1000.dk

Related Articles