Katrine Øland Frandsen: Solorejser giver perspektiv

Af Susanne

Katrine har på sine 25 år har rejst i 37 lande – og hun rejser gerne alene. Katrine har besøgt alt fra junglen i Colombia til Amazonfloden i Bolivia og fra Taj Mahal i Indien til muren i Kina.

Hvorfor rejser du?
Jeg rejser, fordi det sætter min verden i perspektiv. Perspektiverne fra anderledes kulturer i forhold til de trygge rammer i Danmark er det, der for mig har været den største læring og oplevelse. Min rejse-appetit blev vækket efter en studietur til Kina. Jeg faldt for den skøre kontrast, som den kinesiske kultur havde til Danmark.” Katrine har været rygsækrejsende i sammenlagt 19 måneder og boet på Bali i 4 måneder. Hun fortæller, at de destinationer, der har gjort det bedste indtryk, er dem, som sætter Danmark iperspektiv. Hun nyder både at rejse med selskab og også at rejse solo.

Hvorfor rejse solo?
Jeg husker tydeligt min mors ansigt, da jeg som 22-år fortalte hende, at jeg ville rejse solo i Syd- og Centralamerika – uden planer om at købe en billet hjem. Det var svært for hende at skjule sin bekymring. Min mor vidste godt, at jeg ikke kunne tales ud af idéen.” Katrine ville blot rejse, indtil hun ikke ville rejse mere. Hun nævner, at hendes stædige jyske persona måske kunne have været en medvirkende årsag: ”Jeg husker, at jeg ville vise, at jeg godt kunne. Frygtløs var jeg, og afsted kom jeg.” At rejse solo er på mange måder grænseoverskridende. Katrine griner: ”På en fridag fra mit frivillige arbejde på et vandrehjem i Santa Marta i Colombia besluttede jeg mig for, at jeg ville vandre gennem nationalparken Tayrona for at overnatte på stranden på den anden side. Solen ville inden længe gå ned, og jeg skulle skynde mig, hvis jeg skulle nå gennem ’junglen’, inden det blev mørkt.” “Den forsinkede bus til nationalparkens indgang var mit første tegn til at vende om. Panikken kom krybende i takt med, at tusmørket ramte junglen. Var jeg drejet forkert på ruten?. Ja, det var jeg,” fortsætter Katrine. ”Jeg ankom til sidst i halvmørket til en strand; en nudiststrand lidt længere op af kysten end målet. Jeg var bare glad for at se mennesker igen – nøgne eller ej.” Katrine mindes sine overvejelser om at rejse solo som en twenty-something kvinde. Intet gav hende flere sommerfugle i maven i en blanding af nervøsitet og begejstring. En ny verden åbnede sig.

Fordele ved at rejse solo
Du lærer at tage en beslutning efter egne ønsker uden at skulle have andres behov med ind i ligningen. Du får en befriende mulighed for at være herre over dig selv og din egen vej.” Ifølge Katrine er mennesket skabt til at finde den vej, der fører mod andre mennesker. Frygt for ensomhed på rejsen er skam kun en frygt. Du er kun alene, når du vælger det. For selvom du krydser en landegrænse alene, så er der altid andre i bussen, der skal samme vej. Perspektiv og personlighedsudvikling er garanteret, når du rejser solo. Det er lettere at danne nye relationer, når du rejser solo, da du er ude af din sædvanlige rejse- comfort zone. Oplevelsen, du får ved at rejse solo, er absolut unik.

3 råd til hende, som overvejer at rejse solo
Vær fornuftig og tag dine forbehold, som du ville ved alt andet. – Brug apps til det praktiske: Maps.me, Uber, Work-away, Hostelworld, og Tripadvisor. – Bliv frivillig på rejsen. Når du får brug for at stoppe op og trække vejret, så find et hostel, en non-profit organisation eller et dyreværn, hvor du kan hjælpe til. Katrine er vild med at rejse i Latinamerika, men hun har også en vis tiltrækning til Sydøstasiens kontraster. Hun er netop hjemvendt fra 4 måneder på Bali. Men med al respekt er Bali ikke et paradis lige nu. Indonesien bidrager desværre meget til plastik-forureningen. Det er et land i udvikling, og uden turismen vil udviklingen kun gå langsommere. Så hvis din næste rejse går til Bali, så rejs ansvarligt og hjælp landet med at forbedre sig.

5 steder, du skal besøge, hvis du gerne vil opleve Bali som et eksotisk paradis

  1. Canggu: Byen for de unge rejsende. Området er fyldt med beachclubs, basarer og hyggelige restauranter. Området byder på god aften-underholdning i form af barer og natklubber.
  2. Kelingkingstranden: På øen Nusa Penida kan du opleve en berømt klippeformation, som ligner en T-Rex. Kelingking- stranden vil med sikkerhed være overrendt med turister; det giver sig selv, når den er kåret til Asiens næstbedste strand af Tripadvisor i 2019.
  3. Komodo-øerne: Der er kun en håndfuld øer i verden, hvor du kan møde den giftige dinosaurus-lignende komodovaran, og de øer ligger i Indonesien. Udover fede hikes med flotte udsigter så vrimler det med dyreliv. Du kan svømme med gigantiske djævlerokker, møde hjorte – et af komodovaranens byttedyr – og selvfølgelig opleve den majestætiske komodovaran.
  4. Solopgang på toppen af Batur-vulkanen: Vandreturen starter tidligt om morgenen, og vulkanen tager to timer at bestige. Du ankommer til tops lige i tide til at opleve en fantastisk solopgang mellem de nærliggende bjerge og vulkaner. De hårdeste ture er ofte dem, der er mest givende, og udsigten her er absolut det hele værd.
  5. Vandfald i det nordlige Bali og turen dertil: Spørger du Katrine, så er nord-Bali hendes yndlingssted på Bali, og hun ærgrer sig over, at hun ikke besøgte det noget før. Hele området er gudesmukt. Så hop på scooteren og indstil gps’en til ’Tegenungan-’, ’Sekumpul-’ eller ’Fiji-vandfaldet’ og kom afsted. Varmere himmelstrøg og nye udsigter venter derude. God rejse!

Vil du læse mere om Bali · Så tjek RejsRejsRejs.dk

Related Articles