Vinparadis i stemningsfulde omgivelser

Af Susanne

Udefra ser H.J. Hansen Vinhandel på Østbanegade pæn og tilforladelig ud, men når man træder indenfor, mødes man af atmosfærefyldte og højt-til-loftet-lokaler. Her er smukt patinerede træhylder udsmykket med en perlerække af vinflasker og mousserende vine af alle slags, et utal af sjældne og kendte whiskyer, fristende romflasker, lokkende gin-afsnit og skabe fyldt med elegante vinglas.

I kælderafdelingen danner stemningsfulde rum og mørke træborde den perfekte ramme om en vinsmagning. Her kan man nyde et godt glas vin og samtidig mærke historiens vingesus. 

Tyskerne holdt til under krigen

De flotte lokaler har nemlig mere end 100 år på bagen som vinhandel og hed tidligere Carl Jacobsens Vinhandel. Carl var frihedskæmper under krigen, og paradoksalt nok holdt tyskerne til i butikkens kælderlokaler. Da filmen ’Flammen og Citronen’, om de to legendariske, danske modstandsfolk, skulle indspilles, var filmholdet på besøg i kælderen. ”De måtte dog opgive at filme pga. dårlige kameravinkler”, fortæller butikschef Lenni Christensen. ”Vi har et rum i kælderen, som er muret til, og som vi ikke kan komme ind i. Vi har en ide om, at der måske ligger en masse værdifulde champagneflasker, som Carl ville skjule for tyskerne,” griner han. 

Stærke til hverdags-vinen og den fine vin

At der er så mange forskellige og spændende flasker i butikken skyldes, at H.J. Hansen Vin er landets førende leverandør inden for kvalitetsvine med flere end 2000 produkter i sortimentet. Det er vine fra en lang række lande – både fra de store, klassiske områder og fra de mere ukendte, mindre områder. ”Vi er stærke til både den gode hverdagsvin og til den fine vin,” som Lenni Christensen formulerer det. Butikken fører også en masse vinglas fra den østrigske glasproducent Riedel. ”Vin smager forskelligt alt efter hvilket glas, man serverer den i. Vi har derfor druespecifikke glas, som vi ind imellem afholder vinsmagninger omkring,”. Derudover afholder butikken vinsmagninger, som annonceres på deres hjemmeside, samt vinsmagninger for privatkunder og for erhvervskunder.

Julevinen er vigtig

Hvis der er én begivenhed, hvor det at vælge den rette vin er en udfordring, er det juleaften. ”Det er meget nemt at vælge den forkerte vin til julemaden. Julevinen bør både matche sødmen i de brune kartofler, syren i rødkålens eddike og have en relativt høj alkoholprocent i forhold til fedtet fra sovsen og stegen. Den bør være kraftig, fyldig, krydret og med en god alkoholprocent og ikke være for tør eller have for meget garvesyre.

Personligt elsker jeg klassikere som vine fra Rhone-distriktet og især Chateauneuf-du-Pape, fordi de har
alt, der kræves. Samtidig er jeg vild med at prøve udfordringer og vil gerne finde en vin udover det sædvanlige. Det må helst ikke blive den samme julevin år efter år. 
Man bør i øvrigt også huske boblerne til før maden,” fortæller den passionerede vinmand, som opfordrer alle til at kigge forbi butikken for at finde den gode julevin eller prøve en lille smagsprøve op mod weekenden, hvor der ofte åbnes en flaske vin eller spiritus.


H.J. Hansen Vinhandel · Østbanegade 3 · Tlf. 35424311 og 35255819

Related Articles