Timm Vladimir: Klar, parat, madmission

Af Susanne

Timm Vladimir arbejder med mad i alle aspekter af sit liv. Han bevæger sig både på gulvet, hvor han har fingrene i gryden i Timm Vladimirs Køkken, og på det politiske niveau, hvor han prøver at præge den politiske agenda for at få mad-dannelse på skemaet. Han vil have os til at tage stilling til mad: Han er på en madmission.

Timm Vladimir på 53 år er lige flyttet fra Østerbro-gade til Nørrebrogade. Han er kun rykket en sø væk, og alligevel er der så kæmpestor forskel på de to bydele, at det føles som to vidt forskellige verdener. Det er ikke fordi, et af stederne er bedre det end det andet, men de er bare forskellige, forklarer Timm Vladimir. “På Nørrebro er der altid fuld knald på livet, og du kan skaffe en shawarma med snask, uanset hvad tid på døgnet du prøver. Du kan også altid finde en café eller en restaurant med borde og stole udenfor uanset årstid og vejr. Det giver jo et andet liv i byen og det tiltaler mig.”

“Østerbro kan noget andet, og det har været mit hjem de sidste seks-syv år. Jeg føler mig heldigvis tryg begge steder og føler mig stadig meget hjemme, også i mit gamle kvarter ved ABC-gaden.”

Otte sæsoner med Den Store Bagedyst
Timm Vladimir har lige afsluttet “Den Store Bagedyst”, som han nu har været vært på i lidt over otte sæsoner, efter han overtog værtsrollen fra Peter Ingemann midt i anden sæson ved jule- og nytårsbagedysten.

“Det er så sjovt! Og det er det stadig nu efter så mange år. Der kan selvfølge-lig være dage, hvor jeg ikke er oplagt, men det er altid sjovt, hyggeligt og rart. Man kan ikke være uoplagt mange min. på den produktion. Jeg ville aldrig kunne sidde på et kontor særligt længe, men det der med at stå i et telt – det kan jeg!”

“Vi er som en stor familie og har alle arbejdet sammen meget længe. Dommerne (Markus Grigo og Katrine Foged Thomsen) er mine bedste venner, og vi skriver sammen stort set hver dag. Vi bor jo sammen på bed n’ breakfast i to en halv måned hver eneste år. Derfor lærer vi hinanden meget godt at kende og kan bare være os selv sammen.”

Mad er min passion
Nu er denne sæson slut, og vinderen er fundet. Det efterlader plads i Timms kalender til de mange andre projekter, som han også har gang i. De kredser alle om mad. Hvad er der med Timm Vladimir og mad?

“Jeg har lavet mad, siden jeg var 10-12 år gammel. Ikke hver dag, men der opdagede jeg, at det var en kæmpe glæde for mig. Noget af det kommer fra min mor, som lavede god mad til os, men jeg tror også på, at vi alle sammen har noget inden i os, som kan vokse og blive til en passion. Mad er min passion, og mad ramte tidligt noget i mig – og så blev jeg ved. For 10 år siden blev det så mit arbejde, fordi jeg gjorde noget ved det.

Det er blevet til en kæmpe virksomhed med Danmarks største madskole, “Timm Vladimirs Køkken”, og en forventning om at have 30-35.000 gæster næste år. Passionen satte gang i virksomheden, som Timm startede sammen med en partner, Kenneth Søndergaard. De insisterer begge på at drive virksomhed med hjertet først, også selvom de vækster.

“Det er jo pisse fedt at have haft den mulighed, som jeg fik efter Master Chef (Timm Vladimir vandt Masterchef i 2011 og Masterchef Allstars i 2013). Jeg fik lov til at gøre noget, som jeg elsker. Men det er samtidig også en kæmpe læreproces. Altså det bliver jo aldrig sjovt at sidde til årsregnskabsmøder, og jeg forstår ikke altid, hvad de siger, men så får jeg nogen til at forklare mig det.”

“Nu er jeg jo forretningsmand. Forretningsmænd i mit hoved er sådan nogle med slips og jakkesæt – og vi er SÅ langt fra det. Vi gør tingene på vores måde, og jeg er sikker på, at lige så meget som vi bliver inspireret af “de rigtige” forretningsmænd i slips og jakkesæt, lige så meget inspirerer vi dem. Vi gør tingene på vores måde, men vi kommer jo i de samme miljøer.”

Mad-dannelse på skemaet
Udover at drive madskolen arbejder Timm også politisk for at præge vores bevidsthed om og indstilling til mad. Hvis det stod til ham, var der meget mere fokus på mad-dannelse i den danske folkeskole.

“Min agenda er helt enkelt, at vi alle skal have ordentlig mad på bordene. Det starter i folkeskolen, så ungerne allerede der lærer at lave ordentlig mad. For mig er det en del af den større dannelse. Altså at vi også fokuserer på mad-dannelse. Vi er jo nødt til at have en bevidsthed om, hvad der er god og dårlig mad, for at vi kan vælge til og fra.”

“Der er ikke noget i vejen med som studerende at bruge pengene på sprut i stedet for mad. Men når du så køber mad, så køb dog noget ordentligt og tag stilling til det, du putter i kurven. Derfor er det super vigtigt for mig at præge den politiske agenda, og det gør jeg blandt andet ved at være i forskellige advisory boards. Jeg vil påvirke, så meget jeg kan, og jeg har tid nok – så jeg er meget tålmodig, for den slags tager tid.”

“Bare lige for at slå fast, så handler det jo ikke om, at vi alle sammen skal spise spelt. Vi spiser alle sammen noget lort engang imellem. Men hvis vi spiser noget lort, skal vi være bevidste om, at det er det, vi gør. Så er det et aktivt valg, fordi vi netop har en grundlæggende viden om mad.”

Giver du den videre til din søn?
“Jeg prøver, men han har endnu ikke vist den store interesse for madlavning. Jeg var selv det mest kræsne barn og spiste kun leverpostej. Jeg stoler på, at det kommer, hvis det kommer. Han er blevet udsat for så meget madlavning og så mange ingredienser, at han ved, at det ikke er farligt at prøve noget nyt. Jeg vil selvfølgelig gerne have, at han lærer at lave ordentlig mad.”

Vinterkogebogen
Timm Vladimir sætter alt ind på at skabe bevidsthed om mad hos danskerne. Hvis ikke han er i dit tv, så er han på hylden i din boghandel. Senest med “Vinterkogebogen”, som henvender sig til alle, der trænger til inspiration til vintermaden.

“For mig er kogebøger ligesom et udsalgskatalog, hvor vi kan lade os inspirere. Du googler altid efter noget specifikt og bliver derfor ikke inspireret til nye retter. Med en kogebog får du inspiration. Vinter-kogebogen er opskrifter til vinterhalvåret med mørkere og tungere retter. Det er retter med ingredienser, som du kan købe i supermarkedet og ikke alt muligt, der skal bestilles hjem fra nettet. Det er opskrifter på nogle af de gode retter, som vi godt kan lide, men måske ikke laver så tit.”

Timm Vladimirs getaway er en gammel træbåd
Der er knald på i Timm Vladimirs liv. Med madskolen Timm Vladimirs Køkken, den nye kogebog og netop afsluttede intense optagelser til Den store Bagedyst de sidste mange måneder, løber Timm stærkt. Der findes heldigvis et sted i Timms liv, hvor alt travlhed forsvinder, og hvor han kan være helt sig selv.

“Jeg har en gammel træmotorbåd, som ligger ved Amerikakaj. Det er en gammel sag på et par og 80 år. Når jeg træder ombord og tøffer rundt i Københavns havn og kan sejle under alle broerne og opleve byen fra vandsiden, så lander jeg. København er smuk fra vandsiden, der er ikke noget trafik, og det er min getaway. Når jeg henter min søn, Cassius, og vi skynder os at sejle ud enten et par timer rundt i kanalerne eller til Trekroner Fortet, så skifter alting perspektiv, og vi er i vores eget univers. Det er et kæmpe lykkerush for mig, at have den båd liggende,” afslutter Timm med smil i stemmen.

Timms yndlingssteder på Østerbro

Søerne “Jeg elsker Søerne, og da jeg boede i ABC-gaden, brugte
jeg ‘vores’ sø meget. Der er altid mennesker og liv. Der er nærmest sådan en parisisk stemning og et mega fedt miljø, hvor alle mennesker slår sig ned på en bænk, bare der er den mindste solstråle. Aftensolen der – den er helt speciel.”

Hundelegepladsen ved Trianglen “Der falder man altid i snak med folk, og der opstår et fællesskab med de hundeejere, man møder igen og igen.”

Famo Metro “Min 100% favorit italienske restaurant. Det er den bedste i byen, og for vores familie har det også været et slags “Sams bar”-agtigt sted. Vi kender alle tjenere og kokke, de ved, hvad vi drikker, og vi føler os altid velkomne. Det er vigtigt at høre til i byen, og det føler vi altid, at vi gør på Famo Metro. Det var vores hverdagssted, når vi ikke gad at lave mad hjemme, og det er altid god mad.”

Ramen to Biiru “Super fed ramen, som jeg elsker at spise de dage, hvor
jeg har brug for comfort-food. Eneste ulempe er, at de
har bitte små bænke, så jeg fylder lidt, når jeg spiser der.”

Corza Pizza “Med udendørsservering. Der sidder altid mennesker,
og det giver en god stemning. De laver gode pizzaer, og
det er dejligt at sidde der og hygge med udsigt til søen.”

Related Articles