Sådan kan du mindske dit barns risiko for at blive nærsynet

Af Susanne

Flere og flere børn bliver nærsynede. Ifølge WHO er øjenlidelsen den andenstørste årsag til blindhed i verden. I anledning af WHO’s officielle Synets Dag den 8. oktober sætter Louis Nielsen på Østerbrogade fokus på problemet. Og chefoptiker Haider Alzahawe kommer med konkrete råd til, hvordan nærsynethed kan forebygges.

Hvert femte barn i Danmark er i dag nærsynet ifølge et studie fra Syddansk Universitet. Hvis tendensen fortsætter, anslår WHO, at halvdelen af jordens befolkning vil være nærsynet i 2050. I anledning af Synets Dag den 8. oktober sætter Louis Nielsen fokus på det stigende problem. Synets Dag er WHO’s officielle årsdag som retter fokus på synet. En mulig forklaring på stigningen i nærsynethed ligger i vores moderne livsstil, hvor børn og unge i stigende grad udfører nærarbejde fx ved brug af skærme, og samtidig tilbringer mindre tid udendørs.

Nærsynethed blandt børn er et klart problem, som vi ønsker at sætte fokus på. Der findes en række ting, børnene selv kan gøre for at mindske risikoen for nærsynethed, og det ønsker vi at råbe op om, fortæller Haider Alza-hawe, der er chefoptiker og medejer hos Louis Nielsen på Østerbrogade 35. Haider og butikkens øvrige optikere oplever, at mange forældre, der besøger butikken, ikke ved, at de selv kan hjælpe deres barnet og dermed mindske risikoen for, at barnet bliver nærsynet. Derfor kommer han med tre konkrete råd til at mindske risikoen for, at børn bliver nærsynede.

Ud i den friske luft
Børn, der læser mange bøger, bruger meget tid foran deres telefon, compu-teren eller fjernsynet, og ikke får trænet deres øjne ind imellem, har en øget risiko for at blive nærsynede senere i livet. Men udendørsleg og bevægelse viser sig at være den bedste “medicin” mod nærsynethed. Så derfor er det vigtigt, at dit barn kommer ud i den friske luft.

To timer er nok
Der skal ikke mere end to timers udendørsleg til om dagen for at beskytte dit barn mod nærsynethed. Det gælder uanset, hvad barnet laver resten af dagen – om det sidder med sin telefon, ser fjernsyn, spiller på computer eller læser. Det kan derfor være en god ide at få fastlagt nogle rutiner for dit barns læsning, telefonbrug og computerspil, så øjnene også får en dosis naturligt lys.

Giv øjnene et hvil
Det er vigtigt, at børns øjne får regelmæssige pauser, hvor de flytter blikket væk fra skærmen og fokuser på andre genstande, som er placeret på længere afstand. Barnet kan for eksempel kigge ud ad vinduet et par minutter. Ved at fokusere på genstande, som er længere væk, slapper øjet af, og øjnene får en lille pause.

God nyhed: Behandling på vej
Men den gode nyhed er, at ny dansk forskning i behandlingsformer på området viser positive resultater. Et nyt dansk studie tyder nemlig på, at øjendråber med en lav koncentration af stoffet atropin kan bremse udviklingen af nærsynethed hos børn. Bag studiet er en gruppe af danske øjenforskere fra København, Aarhus og Vejle.

I Asien, hvor op mod 80-90% af en årgang udvikler nærsynethed, er der tidligere lavet lignende undersøgelser, som har vist positive resultater. Ved hjælp af en lav dosis af atropin, som dryppes i øjnene, kunne forskerne bremse udviklingen af nærsynethed med ca. 50 procent hos de deltagende nærsynede børn og unge i forhold til en kontrolgruppe, der modtog almindelige saltvandsdråber.

Forebyggelse er den bedste “medicin”
I Danmark tester øjenforskere lige nu stoffet på en række børn i alderen 6-12 år over en periode på 36 måneder for at se, om det vil have samme positive effekt. “Det er virkelig godt, at danske forskere går forrest og forsøger at finde en løsning på problemet”, fortæller Haider Alzahawe. Samtidig slår han fast, at den bedste “medicin” er den, man selv kan dosere. “Selvom behandlingen af nærsynethed er på vej, er den bedste “medicin” absolut forebyggelse. Derfor anbefaler vi, at børn får frisk luft og udendørsleg”, fortæller Haider Alzahawe.

Hold øje med faresignalerne
I modsætning til voksne er børn som regel ikke klar over, når der er noget galt med deres syn. Hvis ikke det bliver opdaget, kan det imidlertid give alvorlige gener. Der en række faresignaler, som forældre kan være opmærksomme på. Louis Nielsen på Østerbrogade og chefoptiker Haider Alzahawe oplister disse symptomer, som man skal være opmærksom på:

● Barnet holder bogen tæt til ansigtet under læsning
● Barnet sætter sig helt tæt på tv eller computer
● Barnet har røde, irriterede øjne
● Barnet gnider sig meget i øjnene
● Barnet klager over hovedpine
● Barnet holder hånden for det ene øje for at fokusere på ting
● Barnet drejer hovedet, så det kun ser på ting med det ene øje
Hvis barnet oplever flere af disse symptomer vedvarende, anbefaler Louis Nielsen at få foretaget en synstest hos en øjenlæge eller en optiker.


Louis Nielsen
Østerbrogade 35 · Tlf. 96 32 52 39 · www.louisnielsen.dk

Related Articles