REMA 1000 styrker sin dyrevelfærd

Af Susanne

REMA 1000 har indgået partnerskab med Dyrenes Beskyttelse for at styrke dyrevelfærden. Det betyder blandt andet, at antallet af fritgående grise og kyllinger øges markant i discountkædens butikker inden for de næste 2-3 år. Samtidig bliver salget af den hurtigt voksende kyllingerace, Ross 308, helt udfaset.

Discount med holdning. Det er, hvad vi kender REMA 1000 for. Konkret betyder det, at deres varer sælges til lav pris, men med klare holdninger og krav til varernes kvalitet og indvirkninger på dyr, mennesker og miljø. Det er blandt andet derfor, kæden har indgået forskellige partnerskaber med bæredygtige producenter, så kunderne har nemmere ved at tage et sundere og mere bæredygtigt valg.

Nu er der kommet endnu et tiltag til at løfte den sociale ansvarlighed. Kunderne kan snart købe endnu flere fødevarer fra dyr, som har levet under åben himmel og med mere plads. Dyrenes Beskyttelse og REMA 1000 har nemlig netop indgået en aftale om at løfte dyre-velfærden til højeste niveau på langt flere produkter fra grise, kyllinger og køer. Aftalen indebærer blandt andet, at 25 procent af salget af alt fersk kød fra gris og kylling skal stamme fra frilandsproduktioner inden for de næste to til tre år.

”Det er en meget stor og god nyhed for alle de mange landbrugsdyr, som i kraft af aftalen vil få et liv med adgang til det fri, mere plads og mulighed for at udleve deres naturlige adfærd. Aftalen indebærer, at REMA 1000 flytter såvel sortiment som markedsføring af varer med høj dyrevelfærd meget hurtigt, så danske forbrugere får nem adgang til at vælge god dyrevelfærd i de daglige indkøb. En aftale som på mange måder viser vejen frempå det danske detailmarked,” siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis.

At der længe har været fokus på dyrevelfærd i REMA 1000, demonstrerer de tætte leverandørsamarbejder med producenter som Rokkedahl, der har fritgående kyllinger, Peter & Lene, der har leveret frilandsgrise med krølle på halen siden 2018 samt Gram Slot – som REMA 1000 også er medejer af – og Vallø Slot, der leverer henholdsvis økologisk mælk og økologiske æg dybt forankret i dyrevelfærd.

Fordoble mængden af fritgående grise og kyllinger
Målet er, at i 2023 skal 25 procent af omsætningen på gris komme fra frilandsgrisen, og at REMA 1000 har fået fordoblet mængden af frilandsgrise. I alt skal 25 procent af omsætningen af gris bestå at fritgående og økologiske grise, fortæller Jonas Garly Sørensen. ”Vi har lignende ambitioner for antallet af fritgående kyllinger, som vi gerne vil fordoble i 2024. Her skal 25 procent af omsætningen udgøres af fritgående og økologiske kyllinger. Vi har i dag et samarbejde om levering af fritgående kyllinger med Rokkedahl Food, som hver dag arbejder for at højne dyrevelfærden i dansk kyllingeopdræt,” siger han.

Udfaser hurtigt voksende kyllinger Desuden forventer REMA1000, at de ved udgangen af 2022 har fået udfaset de hurtigt voksende kyllinger til fordel for mere langsomt voksende kyllinger. ”Vi er de første i Danmark, der har taget den beslutning. Vi gør det både ift. ferske kyllinger og i forhold til frost- og forarbejdet kylling, da det jo ikke spiller nogen rolle for kyllin-gerne, om de bliver solgt i en fersk udgave eller som frost,” pointerer Jonas Garly Sørensen. Han siger, at det er vigtigt for REMA 1000 at sikre, at både kyllingerne og grisen ikke samtidigt bliver for dyre for kunderne. Det er nemlig mere omkostningstungt at sælge for eksempel frilandsgrise, men ved at sælge så meget af velfærdsgrisen som muligt, kan prisen bedre holdes nede. ”Det betyder, at vi bruger dele af grisekødet i leverpostejen, pølserne, pålægget, det hakkede kød og udskæringerne m.v., så vi udnytter ressourcerne bedst muligt. Samtidig sælger vi også kødmængderne i lidt mindre udgaver, så prisen holdes nede; det er også med til at sikre vores målsætning om lidt mindre, men bedre kød,” siger Jonas Garly Sørensen.

Nielli & Tommy med i partnerskab
Nu er der kommet en ny leverandør med i partnerskabet: Nielli & Tommy fra Karup har allerede leveret de første frilandsgrise til REMA 1000s butikker over hele landet. “Vi er superglade for, at vi har lavet en aftale med Nielli & Tommy. Det betyder, at vi kan tilbyde endnu flere forskellige udskæringer og produkter af frilandsgris med høj dyrevelfærd. Hos os tror vi på, at fremtiden byder på lidt mindre, men lidt bedre kød og høj dyrevelfærd uden at det koster en bondegård. Og det er lige præcis det, man får med frilandsgrisene. Vi er overbevist om, at det er et område, som vokser sig større og større i de kommende år,” siger Jonas Garly Sørensen, der er kategorichef for fersk kød og fjerkræ i REMA 1000.


REMA · Se mere på: ansvarlighed.rema1000.dk/dyrevelfaerd

Related Articles