Den tidligere minister, Pernille Rosenkrantz-Theil, har i mange år haft sin base i København, og hendes kærlighed til byen er ikke blevet mindre, efter hun har taget nogle skridt væk fra Christiansborgs travle hverdag og nu stiller op som socialdemokratisk overborgmesterkandidat til kommunalvalget i 2025.
Jeg har boet i København, siden jeg var 17 år gammel, så jeg smuttede fra provinsen, så hurtigt jeg kunne slippe af sted med det. Jeg har jo så boet her i rigtig mange år efterhånden. Det er jo helt vildt, hvor mange år det er blevet til. Jeg har boet her siden 1994, og det vil sige, at jeg har set byen forandre sig. Jeg er stadigvæk helt vild med at bo i København og har svært ved at forestille mig at bo et andet sted end i en stor by,” fortæller Pernille, der som folketingsmedlem altid har haft hovedstaden som sin politiske arena.
Opmærksomhed på hverdagen i byen
Efter at have været Social- og Boligminister, har Pernille for nyligt valgt at træde tilbage og nyder nu friheden til at fokusere mere på byen og dens udfordringer.
“Lige nu har hele livet forandret sig, fordi jeg er stoppet som minister efter at have været minister i fem år. Alt har lige taget en kolbøtte. Og nu nyder jeg faktisk, at jeg kan koncentrere mig om København. Jeg har hele tiden stillet op for København som folketingsmedlem de sidste mange år. Men det kan noget det her med at bare koncentrere alle kræfterne på København.”
Hvad er dine favoritsteder at gå ud og spise eller få lidt at drikke i byen?
“Hvis jeg skal være ærlig, så er det sådan, at når man er minister, er det umuligt at få eller opretholde et stamsted. Og det vil sige, at det er sådan noget, jeg skal til at have igen. Derfor er mit svar stadigvæk Bopa, ligesom det var i starten af nullerne.”
Pernille er nu klar til at dykke ned i de helt nære problemstillinger, som byens indbyggere møder hver dag – ting, der ofte kan virke fjerne fra Christiansborgs lange diskussioner.
“Noget af det, jeg synes, er sindssygt fedt, og som jeg bruger rigtig meget tid på nu, er alle de ting, som nogle gange kan virke langt væk på Christiansborg. Virkeligheden er jo – og særligt efter at have fået børn – at man bliver ekstremt opmærksom på byen. Hvordan fungerer daginstitutionerne? Hvordan fungerer skolerne? Hvor trygt er det for vores teenagere at bevæge sig rundt i byen om aftenen? Alle de nære ting, som man ikke nødvendigvis beskæftiger sig med på Christiansborg, men som virkelig også er noget af det, der betyder måske allermest for at få hverdagen til at hænge sammen.”
Et natteliv som i Paris
Hvad vil det sige at være Københavnersosse?
“Det er jo ret tydeligt, at når man bor i en storby, så ser man verden anderledes. Jeg har et sommerhus på Møn og er vokset op i Korsør, og de ting, man oplever som udfordringer i en storby, er nogle gange decideret mod-
satrettede i forhold til problemer på landet, ikke? Der er ikke noget i vejen med hverken det ene eller det andet, men det er bare virkelig forskelligt.”
“Mange af os elsker friheden, der er forbundet med storbyen, og det skal vi skabe plads til. Det er noget helt andet end i de nære fællesskaber på landet, hvor alle ved alt om alle. I vores storby skal der være højt til loftet, og der skal være plads til at udfolde sig. Jeg har sagt, at vi skal have et natteliv som i Paris – det er noget af det, der gør storbyen sjov, spraglet og anderledes end at bo på landet eller i provinsbyerne.”
“Jeg tror bare, at derfra, hvor ens verden går, vil være meget afgørende for, hvad det er for nogle problemstillinger, man synes, der findes.
Det er jo ikke ligefrem trængselsproblemer, man har flest af, hvis man kommer ned på en af landvejene nede på Møn. Og det vil sige, at på den måde, der er det klart, at ens måde at forholde sig til tingene på, vil jo være meget forskellig, alt efter om man står på Østerbro i København og har brugt en time på at finde en parkeringsplads, eller om man står på en landevej nede på Møn.”
De bedste daginstitutioner
Hvis du bliver valgt ind i København, er der så nogle politikområder, du er særligt optaget af?
“Noget af det, jeg faktisk glæder mig helt vildt til, det er at få lov til at blande mig i alle tænkelige typer af problemstillinger. Fordi det er der, hvor tingene går på tværs, at det bliver rigtig interessant. Nu har jeg siddet som fagminister i fem år, og der beskæftiger man sig egentlig relativt meget med sit eget område, og jeg har aldrig kunne lade være med at gafle ind over fem, seks, syv andre ressortområder, når jeg har lavet politik.”
“Noget af det fede ved kommunalpolitik, det er jo, at der gafler man ind over det hele. Og det glæder jeg mig til, fordi rigtig meget af udviklingen ligger imellem de der siloer, som man hurtigt får bygget op. Så er det klart, at nu har jeg siddet på Bolig, Social og Uddannelse og beskæftiget mig meget med daginstitutioner. Så det fylder helt vildt meget for mig, at de ting skal fungere – og de skal fungere. Altså, vi er landets hovedstad, og derfor giver det også sig selv, at vi skal have de bedste skoler i Danmark, de bedste daginstitutioner, og vi skal være den mest borgervenlige kommune, der findes i Danmark. Og det er ikke min oplevelse, at det er sådan nu. Så det skal vi have gjort noget ved. Så velfærd skal fungere top-godt, når man befinder sig i en af hovedstæderne i Skandinavien.”
Fra “nej” til “ja” – en personlig politisk udvikling
Hvordan har dine egne politiske holdninger udviklet sig gennem din tid som politiker?
”Jeg har jo været medlem af Enhedslisten for mange år siden, og det var jeg i hele min ungdom. Dengang lærte jeg, at det stærkeste ord i verden, det er “nej”. Og der må jeg simpelthen bare sige, at hvis der er én ting, jeg har lært i politik, så er det, at det stærkeste ord i verden, det er “ja”. For det er her, man kan få ting til at ske. Altså, at man tør indgå de kompromisser, der skal til. Hvis det eneste, man kan sige, det er “nej”, så går al fremdrift jo i stå. Jeg tror, det er dér, jeg har udviklet mig mest – at det ikke nytter at se verden gennem det stærkeste ‘nej’.”
Familielivet i København: Alle skal have råd til at bo København
Hvilke udfordringer ser du som de største for København i de kommende år?
“Jeg synes, at den største udfordring er, at vores børn ikke kan flytte hjemmefra og stifte familie her i byen. I mange år talte vi om det som et rent ungdomsproblem, altså et studieboligproblem. Det er det også, men det er sgu i lige så høj grad et problem, at når man bliver mellem 30 og 40 år gammel, så er der nu langt, langt færre, der ejer deres egen bolig, selvom langt de fleste faktisk gerne vil.”
“Det vil sige, at det ikke er isoleret til at være en ungdomsproblematik. Det er et problem, der er langt mere gennemgribende. Og det betyder for os, der bor her, at vores børn, når de skal stifte familie, må flytte uden for byen – i stedet for, at vi kan beholde familierne samlet. Og jeg har rigtig mange gange hørt folk, der bor uden for København, sige: “det skal jo ikke være nogen menneskeret at bo i København”. Det, de glemmer at tænke over, det er, at det, de opfatter som et eller andet luksuseventyr, det er altså her, vi bor. Det er vores hjem. Det er her, vores familie er. Der kan være fint nok i Næstved, men der bor resten af deres familie så ikke.”
“På en eller anden måde synes jeg jo, at vi som københavnere skal have ret til samme familiefællesskaber, som man har, når man bor i resten af landet. Så ‘top one’ problem i København, det er, at vores børn ikke kan stifte familie i København.”
Blå bog
Navn: Pernille Rosenkrantz-Theil
Født: 1977 (47 år)
Uddannelse: Statskundskab
Beskæftigelse: Politiker (S), socialdemokratisk overborgmesterkandidat i København Kommune
Ministerposter: Social- og Boligminister 2022-2024, Børne- og Undervisningsminister 2019-2022