Passioneret madhus i Østerbros klimakvarter

Af Susanne

I Københavns klimakvarter ligger Hahnemanns Køkken. Her er der fokus på økologi og velsmag. Her bestemmer sæsonens råvarer, hvad der er på menuen.

Når du træder ind ad døren hos Hahnemanns Køkken, mærker du straks, at det her er noget særligt. På trods af Østerbros mange cafeer, bagerier og restauranter, føles det helt anderledes, end noget du har prøvet før. Det er ikke bare en café eller en bager. Det er meget mere og noget helt andet. I det 1000 m2 store madhus som rummer både bageri, spiseri, butik, deli og kokkeskole, emmer der af passion. Trine Hahnemann står bag dette lokale madhus, som ligger i Københavns nye klimakvarter, og det er ikke tilfældigt, at du finder Hahnemanns Køkken lige her. Stedet er nøje udvalgt og beliggenheden går hånd i hånd med visionerne bag stedet. “Vi har den fineste oase her, og vi kan følge med i sæsonerne og se farverne skifte på træer og buske lige uden for vinduerne”, fortæller Trine.

Sæsonens råvarer bestemmer menuen
Du vil også kunne se årstiderne og sæsonerne skifte i Hahnemanns menukort. Her er det nemlig altid råvarerne, der bestemmer, hvad du kan få serveret. Overordnet bygger Hahnemanns koncept på “fra jord til bord”, og alle råvarer er nøje udvalgt: “Vores mel kommer fra Kornby Mølle i Nordsjælland, og hovedparten af vores grøntsager og æg kommer fra en gård i Lejre, som hedder Stensbølgård.”

Hos Hahnemanns kan du kun få én salat. Du bliver ikke præsenteret for et kæmpe kort at vælge fra. Det er et bevidst valg og det handler igen om Trines overordnede vision, nemlig kun at servere sæsonens bedste grøntsager: “Vi har valgt de bedste økologiske grøntsager, som du kan få lige nu. Til gengæld laver vi den bedste salat, og vi har valgt for dig, fordi vi kun vil servere sæsonens bedste råvarer. Vi får en liste fra Kirsten på Stensbølgård og så laver vi en menu ud fra det. Det er ikke den anden vej, hvor vi skal på jagt efter råvarer. Råvarerne bestemmer menuen.”

Smørrebrødstradition: Original dansk madkultur
Du skal også besøge Hahnemanns for deres moderne smørrebrød. Trine er stor fortaler for, at vi bevarer og udvikler vores smørrebrødstradition. De stykker smørrebrød, du får serveret her, er derfor velsmagende stykker af den danske kulturarv lavet med et moderne twist. Selvfølgelig udelukkende med de bedste råvarer og med respekt for vores danske smørrebrødskultur.

“Jeg synes, at smørrebrød er så vigtigt. Det er original dansk madkultur, der ikke findes andre steder og det vil jeg være med til at holde fast i og give videre til andre. Vi er jo et multi-madhus, og her handler det om smag, inspiration og læring og det hele tager udgangspunkt i hverdagen.Det er i hverdagen, livet leves og der skal maden altså også smage godt!”

Hos Hahnemanns skifter smørrebrødet også efter sæsonens råvarer. Du kan finde klassikere som hønsesalat med hjemmesyltede drueagurker og sprødt hønseskind eller en kartoffelmad med parmesanmayo, karse, friterede kapers og jordskokker, men også moderne varianter med varmrøget makrel med salsa verde, syltede grønne/røde tomater og syltede sennepsfrø.

Teambuilding med Hahnemanns håndværkere
I det store madhus, er der også kokkeskole. Her kan firmaer få team-building på højt niveau. Firmaer kan investere i trivsel for de ansatte ved at få dem rystet sammen over tilberedning af et måltid. Når vi udfordres ved at skulle bruge andre råvarer, end vi er vant til, så går der en læringsproces i gang. Vores sanser skærpes og derfor er konceptet helt genialt til teambuilding. Det er samarbejde, udvikling og velsmag i én pakke.

“Vi bor herinde i byen, men vi skal også tage et ansvar for det, der foregår. Tage et ansvar for kloden”, forklarer Trine og fortsætter: “Det gør vi ved at bringe naturen tættere på mennesker, der bor i byen ved at købe råvarer, som er meget tæt på os. Vi kan præge hinanden ved at vise hvordan man kan bruge de råvarer, som er tilgængelige her og nu og bringe det i spil i et samarbejde.”

Hold øje med Hahnemanns spontane overraskelser
Når Trine taler om bæredygtighed, stopper hun ikke ved miljøet og klimaet. Den menneskelige bæredygtighed er også i fokus, og det kan mærkes hos teamet, som er lige så passionerede som Trine selv. Det skal man vist være, for at følge med i det høje niveau i det her madhus.

Hahnemanns Køkken er et hus, der kan betale sig at holde øje med. De kommer hele tiden med nye spontane overraskelser. Du skal derfor holde øje, hvis ikke du vil gå glip af fællesspisning, kagebord, fejring af sæsonens råvarer eller andre spændende pop-up events.

“Sæson er meget vigtigt for os, vi har ikke jordbærkager året rundt, nu er det æbletid, og så er det æbler, vi skal spise. Vi vil gerne inspirere til at spise flere æbler og på mange måder, mens det er sæson. Vi har lige fejret efteråret, og årets skiften, hvor den stod på æbler og grøntsager, som kommer op af jorden nu. Vi er et levende madhus.” afslutter Trine , som helt sikkert har mange flere inspirerende events i ærmet.


Hahnemanns Køkken · Sankt Kjelds Plads 14 · Kbh Ø. · www.hahnemannskoekken.com

Related Articles