Aamanns Smørrebrød

Nu skal du spise smørrebrød til aftensmad

Af Susanne

Østerbroklasssikeren Aamanns Deli & Take Away har længe været en favorit til frokost, men vidste du, at de også har åbent om aftenen?

Siden åbningen i 2006 har Aamanns Deli & Take Away været stedet på Østerbro, hvor man henter gedigen mad, der virkelig smager af noget. Missionen var at modernisere og revitalisere det danske smørrebrød, og det blev hurtigt kendt, at indehaver og kok Adam Aamann er garant for en god kvalitetsoplevelse, hvor maden er lavet fra bunden.

At missionen er lykkedes, kan ingen vist være i tvivl om. Det i en sådan grad, at Delien oplever en stigende efterspørgsel på deres smørrebrød også til aften. Derfor har de udvidet deres åbningstider, så de nu først lukker kl. 20 hele ugen. Det er så vidt redaktionen er bekendt, det eneste smørrebrødstilbud om aftenen på Østerbro. ”Vi oplever, at folk i stigende grad efterspørger et sundere alternativ til pizza, burger og thai-retter.

Og så tror jeg også, at flere og flere får lun frokost på arbejdet, hvilket kan betyde, at det ikke er så fjernt at spise kold mad til aften. Smørrebrød er en skattekiste af smage, tekstur og tilberedningsformer. Det sprøde, det sure, det fede, det syrlige og det kerneholdige rugbrød spiller jo fantastisk sammen, og der er ingen grund til, at vi skal fastholde det som en frokostspise. En sprødstegt fiskefilet er vidunderlig aftensmad”, siger Rune Eliasson, Køkkenchef i Aamanns Deli & Take Away.

Vegetariske muligheder

På menuen hos Aamanns Deli & Take Away er der forskellige smørrebrød som eksempelvis gammeldags modnede sild, lun leverpostej, pandestegte rødspætter, hønsesalat, avocadomad, gris- og okse fra Grambogård, et par klassiske danske oste samt dagens kage.   

”Vi har også vegetariske smørrebrød, som skiftes i takt til sæsonen. Det kan for eksempel være et stykke med jordskokker, rødbede, kartoffel, græskar eller stegt kål,” fortæller Rune Eliasson. 

Alt laves fra bunden med respekt for traditionen. Leverpostejen er eksempelvis lavet efter gode gamle principper med en opbagt bechamelsovs, ansjoser, lever og spæk fra Grambogård. Og så er alt brødet i øvrigt hjemmebagt, endda med biodynamisk korn fra egne marker ved Herslev. ”Vi synes selv, at det gør en kæmpe forskel. Og jeg er faktisk slet ikke i tvivl om, at folk kan smage, at alt er lavet fra bunden og at stykkerne er frisksmurte”, siger Rune Eliassen.

Indpakning sikrer maden

Alt kan tages med hjem og nydes som i Deli’en, da Aamanns Deli & Take Away har sikret, at indpakningen og smørrebrødets opbygning gør, at det stadig tager sig flot ud ved ankomsten. ”Smørrebrødet hos os er udviklet specifik til at tage med hjem og vores æsker særligt designet til at transportere smørrebrød, så det hele ikke ”ligger og rasler rundt””, forklarer Rune Eliassen.

”Det skulle gerne være sådan, at du får den samme oplevelse af maden, om du spiser den hos os eller hjemme hos dig selv. At tage maden med hjem, skal ikke ændre på kvaliteten.” 

Som noget nyt kan man også få to lune smørrebrød med sig hjem, da de har fundet en løsning, så både leverpostej og rødspætte kan holde sig lun hele vejen hjem.

Aamanns Deli & Take Away har gennem årene fået masser af ros for sin modernisering af det danske smørrebrød, og Adam Price ramte plet med sin anmeldelse af Delien i Politiken kort efter åbningen. Han skrev blandt andet, at “kvaliteten i råvarer og det gedigne, personlige håndværk er ikke til at komme uden om” og ”der satses på økologi og grundlæggende på produkter, der har haft et anstændigt liv hos opdrættere, der interesserer sig for at lave noget ordentligt. Og det kan smages.”

Sådan er det stadig 12 år senere på Øster Farimagsgade 10, nu også om aftenen.

Smørrebrød til større arrangementer

Aamanns Deli og Take Away åbnede i 2006 som en lille frokostrestaurant med take away og delikatessevarer. I dag leverer Delien også mange stykker smørrebrød ud af huset til fødselsdage, receptioner, møder og sågar bryllupper. For et lille år siden udvidede Delien åbningstiderne, så de nu også tilbyder deres velsmagende smørrebrød til sultne københavnere om aftenen.

Åbningstider: Mandag-Søndag, kl. 11-20 (sidste bestilling kl. 19).


Aamanns Deli & Take Away · Øster Farimagsgade 10 · tlf. 20 80 52 01 · www.aamanns.dk

Related Articles